Αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία και πρόληψη τα θέματα συζήτησης στη συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.


Μετά από πρόκληση του Δημάρχου Νίκου Καραπάνου συνεδρίασε σήμερα στο Μεσολόγγι το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο πολιτικής προστασίας του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο Δ/της του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων Δ. Σπύρου, ο Διοικητής Αιτωλ/νίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χριστόφορος Μπόκας, εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ. Κ. Κακούσης, ο υπέυθυνος Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Αιτωλ/νίας Ι. Τέγας, ο Αντιδήμαρχος Π. Σταράμος, οι Πρόεδροι Αγίου Ηλία Μ. Μπάλας, Αγ. Γεωργίου Η. Διαμαντόπουλος, Κατοχής Γρ. Τρούπος, Ευηνοχωρίου Ν. Ψεύτης,, Σταμνάς Χ. Καπελάρης, Γουριάς Χρ. Μέλλιος και Μεσολογγίου Α. Καζαντζή, εκπρόσωπος του Δασαρχείου καθώς επίσης ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Χαράλαμπος Κιρκινέζος και υπηρεσιακοί εκπρόσωποι.

Αντικείμενο της συζήτησης που ακολούθησε, ήταν η αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία και πρόληψη, καθώς όπως είπε ο Νίκος Καραπάνος, η παρατεταμένη ανομβρία καθώς και η ενεργοποίηση γεωλογικών φαινομένων με την εκδήλωση αλλεπάλληλων σεισμών στην περιοχή, απαιτούν ετοιμότητα και εγρήγορση. Και για τα δυο φυσικά φαινόμενα όπως είπε, ο συντονισμός ενεργειών των υπηρεσιών, η ενημέρωση και οι συγκεκριμένες δράσεις, μπορούν ν’ αποδειχθούν πολύτιμες στην προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους.

Αναφορικά με την αντισεισμική προστασία, κρίθηκε πως είναι απαραίτητη λόγω της σεισμικής έξαρσης η ενημέρωση τόσο των πολιτών όσο και των μονάδων σχολικής εκπαίδευσης, για τους τρόπους αντίδρασης και προστασίας. Για το λόγο αυτό, θα υπάρξει έγγραφο – πρόκληση προς τον ΟΑΣΠ προκειμένου να δρομολογηθεί κάθε απαιτούμενη ενέργεια. Οι ίδιες οδηγίες, να απευθυνθούν και προς τους πολίτες με κάθε πρόσφορο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των ανακοινώσεων μέσω του τοπικού τύπου.

Σε ότι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Κρούεται για μια ακόμη φορά ο κώδωνας του κινδύνου προς κάθε αρμόδιο κρατικό φορέα, καθώς για τα διαπιστωμένα από προηγούμενες καταστροφές προβλήματα πλημμυρών, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως μέριμνα. Συγκεκριμένα, οι πεδιάδες Μεσολογγίου και Οινιαδών κινδυνεύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής τις μετατρέπει αυτόματα σε «λεκάνη απορροής» των υδάτινων όγκων των λιμνών Τριχωνίδας, Λυσιμαχείας και του ποταμού Αχελώου μέσω των δυο τάφρων Δ20 (Οινιάδες) και Δ7 (Αιτωλικό – Μεσολόγγι). Σε περίπτωση εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, οι κίνδυνοι για τη ζωή των πολιτών και των περιουσιών τους είναι τεράστιοι. Για το λόγο αυτό, προειδοποιούμε ότι εάν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης κατά μήκος της Ιόνιας οδού, οι περιοχές Χρυσοβέργι, Χαλίκι, Μπάνια Σταμνάς, Αιτωλικό, Μεσολόγγι, Ζεστή, Άγιος Θωμάς κ.α. κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή.Κι αυτό γεννά το ερώτημα γιατί το Υπουργείο Υποδομών ενώ μελέτησε, παρουσίασε και αποφάσισε την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίησή τους.

Πέρα από τον πιθανό κίνδυνο της ολοκληρωτικής καταστροφή, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιοχή Μπάνια Σταμνάς (βόρειο τμήμα της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού) οι συνέπειες από την εισροή «γλυκών» νερών από τις λίμνες και τον Αχελώο μέσω των προαναφερόμενων τάφρων έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στο οικοσύστημα, με την βιοποικιλότητα να απειλείται άμεσα λόγω διατάραξης της ευαίσθητης ισορροπίας. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, αφορούν τη μείωση της αλιευτικής παραγωγής και κατ’ επέκταση τη συρρίκνωση του εισοδήματος των αλιέων. Επείγει η λήψη κάθε μέτρου προστασίας της περιοχής».

Tο νέο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μεσολογγίου θα έχει και πάλι 33 δημοτικούς συμβούλους, κάποιοι από τους οποίους είναι καινούργιοι στην αυτοδιοίκηση και άλλοι την έχουν υπηρετήσει και στο παρελθόν από διάφορες θέσεις.

Οι μονάδες βιορευστών καυσίμων, τα σοβαρά προβλήματα της Λιμνοθάλασσας αλλά και η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα συζήτησης του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νίκου Καραπάνου και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Δημαρά, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή της βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μαρίας Τριανταφύλλου.


Σχετικά με τις μονάδες βιοκαυσίμων, ο Νίκος Καραπάνος ζήτησε από τον Υφυπουργό την ανάληψη πρωτοβουλίας κατάθεσης νομοθετικής ρύθμισης που να εξαιρεί τον δήμο από προηγούμενη ή μελλοντική ανάπτυξή τους εντός των ορίων του. Οι λόγοι είναι προφανείς και έχουν διατυπωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνοντας την ομόφωνη συναίνεση του Σώματος. Ο Γιώργος Δημαράς συμφώνησε στα όσα υποστήριξε ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, χαρακτηρίζοντας τις αναφερόμενες μονάδες ως επενδύσεις «χωρίς λογική». Όπως είπε, απαιτείται ένας συνολικός και εφαρμόσιμος σχεδιασμός ενεργειακής πολιτικής με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και όχι αποσπασματικές πρωτοβουλίες παραγωγής ενέργειας που δεν εντάσσονται σε κανένα πλαίσιο διαχείρισης.

Το σοβαρό ζήτημα της διάσωσης και αναβάθμισης της Λιμνοθάλασσας τέθηκε αμέσως μετά από τον Νίκο Καραπάνο, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημερινή κατάσταση «ασφυξίας» του οικοσυστήματος λόγω της άστοχης ή ελλειμματικής ανθρώπινης παρέμβασης των προηγουμένων δεκαετιών. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι εξαιρετικά δυσάρεστες τόσο για τον υγροβιότοπο στο σύνολό του, όσο και για την αλιευτική παραγωγή η οποία τις τελευταίες μόνο δεκαετίες έχει συρρικνωθεί κατά 50%. Παρεμβάσεις όπως η αποστράγγιση υδάτων από τις λίμνες Λυσιμαχείας και Τριχωνίδας στο βόρειο τμήμα της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού έχουν επιφέρει τεράστια περιβαλλοντική αλλοίωση, ενώ δύο πολύ σημαντικά εγκεκριμένα έργα αυτή την στιγμή παραμένουν στάσιμα χωρίς σχέδιο υλοποίησης επεσήμανε ο Νίκος Καραπάνος. Ταυτόχρονα, το ίδιο συμβαίνει και για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πεδιάδας Μεσολογγίου και Οινιαδών, ιδίως μετά την κατασκευή την Ιόνιας Οδού. Τα έργα αυτά, παρά το γεγονός της ετοιμότητας τους από πλευράς μελετών, παραμένουν στάσιμα.

Απαντώντας για το πλαίσιο διαχείρισης και προστασίας της λιμνοθάλασσας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος το χαρακτήρισε ως «άμεση προτεραιότητα».

Στα επιμέρους θέματα που τέθηκαν προς τον κ. Δημαρά κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντηση, ανήκε επίσης το αίτημα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου περί παραχώρησης προς χρήση, των εκτάσεων που περιλαμβάνουν την Τουρλίδα και το Νησί Τουρλίδας.

Αυτοψία στην τάφρο Δίμηκου, που ενώνει τη λίμνη Λυσιμαχεία με τον Αχελώο ποταμό, πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο του τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Χρήστο Καραγιάννη, προκειμένου να ενημερωθεί για την ποιότητα και την πρόοδο των εργασιών που εκτελούνται για την τμηματική επαναφορά της στην πρότερη κατάσταση.


Με την θεομηνία που έπληξε την περασμένη χειμερινή περίοδο την περιοχή η τάφρος έφραξε από μπάζα και σε συνδυασμό με την βλάστηση από υδροχαρή φυτά στις όχθες, δυσχεραινόταν η απορροή των νερών και κατά συνέπεια η αποστράγγιση της λίμνης Λυσιμαχείας.

Για το λόγο αυτό δρομολογήθηκαν διαδικασίες για τον καθαρισμό του Δίμηκου.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 74.400,00 ευρώ και περιλαμβάνει εργασίες απομάκρυνσης απορριμμάτων, μπαζών και βλάστησης.

Ο κ. Λύτρας αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του, μεταφέροντας και τη βούληση του ίδιου του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, ζήτησε οι εργασίες να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα κατά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο.

Παράλληλα δήλωσε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει ολοκληρώσει τη μελέτη για το Δίμηκο και αναμένει την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου να δημοπρατήσει ένα ολοκληρωμένο έργο για την πλήρη λειτουργία της τάφρου, εξασφαλίζοντας για αυτό τον σκοπό τις απαιτούμενες πιστώσεις.

Η πραγματικότητα είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Οπουδήποτε στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο εφαρμόστηκε ένα μοντέλο αποφασιστικής ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης, με δραστικές εκχωρήσεις πόρων και αρμοδιοτήτων στις αυτοδιοικητικές δομές, το επίπεδο κοινωνικής ευημερίας και οικονομικής ανάπτυξης παρουσίασε αλματώδη βελτίωση.


Στην Ελλάδα, για πολλές δεκαετίες, ζήσαμε τον υδροκεφαλισμό του κέντρου, με τα γνωστά αποτελέσματα. Η εσωτερική μετανάστευση, τα κύματα φυγής προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, πρωτίστως προς την Αθήνα, υποδαύλισαν μια άναρχη, στρεβλή και ετεροβαρής ανάπτυξη της χώρας, με συνέπειες στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της.

Μόλις τα τελευταία 25 χρόνια η κεντρική διοίκηση κατανόησε ότι η έννοια της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης μπορεί να υπηρετηθεί μόνο μέσα από πραγματικά ισχυρές αυτοδιοικητικές δομές. Αλλά και πάλι, νόμοι που υπόσχονταν μια παρεμβατική, ακηδεμόνευτη, οικονομικά και διοικητικά αυτοτελής αυτοδιοίκηση συχνά, κατά την εφαρμογή τους, συναντούσαν λογής λογής προσκόμματα.

Ασφαλώς, η θέσπιση των αιρετών Περιφερειών και οι παράλληλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης συνέθεσαν μια νέα αρχιτεκτονική στη διοικητική διάρθρωση της χώρας, ελπιδοφόρα στο ξεκίνημα της αλλά και χρονικά συμπίπτουσα με την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Παρ’ όλα αυτά ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας δεν έχασε τη ζωτικότητα του. Στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδος, παρά τις συνθήκες ασφυξίας που προέκυψαν, η Περιφέρεια αναδιάταξε τις δυνάμεις της, στράφηκε επιθετικά στη διεκδίκηση κάθε πιθανής χρηματοδοτικής πηγής και παρέμεινε ο βασικότερος πυλώνας στήριξης των τοπικών αναπτυξιακών πολιτικών και, παράλληλα, φορέας εξομάλυνσης των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης.

Έργα υποδομής που επί δεκαετίες αποτελούσαν διεκδικήσεις της περιοχής έχουν σήμερα παραδοθεί στους πολίτες. Παρεμβάσεις στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας λειτουργούν υπέρ της βαθμιαίας αποκλιμάκωσης της ανεργίας. Επενδύουμε στην προστιθέμενη αξία της Περιφέρειας, στον τουρισμό, στην πνευματική δημιουργία, στην περιβαλλοντική συνείδηση, στη γνώση, στη καινοτομία. Ακολουθούμε πολιτική εξωστρέφειας, στηρίζουμε ανυποχώρητα την κοινωνική αλληλεγγύη, γνωρίζουμε και ιεραρχούμε τις ανάγκες, με γνώμονα την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας, τις ευκαιρίες στη νέα γενιά και την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.

Χρησιμοποιώ το παράδειγμα της Δυτικής Ελλάδος για να επισημάνω ότι στην μνημονιακή περίοδο η αυτοδιοίκηση διαδραμάτισε έναν καίριο ρόλο στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Πολλές φορές, καταβάλλοντας προσπάθειες που βρίσκονταν πάνω απ’ τις δυνατότητες της. Άλλες φορές προτάσσοντας το στοιχείο της σύγκρουσης και της διεκδίκησης.

Η ουσία είναι ότι οι αυτοδιοικητικές δομές –μιλώ για την πλειονότητα των περιπτώσεων- συνέτειναν ώστε να στηριχθούν η ανάπτυξη και οι τοπικές κοινωνίες. Η αυτοδιοίκηση έδειξε ωριμότητα, συναίσθηση του χρέους της και δεν παρασύρθηκε από το κλίμα αδράνειας και καθήλωσης που εξέπεμπε ή ενθάρρυνε η εποχή.

Σήμερα, τα δεδομένα επιτρέπουν να ξαναδούμε τον ρόλο της αυτοδιοίκησης. Να μιλήσουμε με μεγαλύτερη τόλμη για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Να δρομολογήσουμε την συνταγματική κατοχύρωση της οικονομικής αυτοδυναμίας της Περιφέρειας και να ολοκληρώσουμε το θεσμικό πλαίσιο της διοικητικής της αυτοτέλειας.

Ισχυρές Περιφέρειες σημαίνει ισχυρή περιφερειακή ανάπτυξη, αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, δυνατότητες και ευκαιρίες στη νέα γενιά, λόγος στην κοινωνία των πολιτών, σεβασμός στη συμμετοχική δημοκρατία.

Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα οφείλουμε να δούμε την επόμενη μέρα στο αυτοδιοικητικό τοπίο. Χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς δογματισμούς, με συναντίληψη, κοινό βηματισμό και προοδευτικό πρόσημο.

Οι συνθήκες, πλέον, ευνοούν την καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας συνεννόησης στην αυτοδιοίκηση. Ευνοούν την στράτευση πίσω από στόχους και προοπτικές, με δυνάμεις συντεταγμένες και όχι οχυρωμένες στο μετερίζι τους.

Ποιος, λοιπόν, φοβάται την εξέλιξη της αυτοδιοίκησης; Ποιος αντιτίθεται στο νέο πλαίσιο οργάνωσης των αυτοδιοικητικών δομών, με προμετωπίδα την Περιφερειακή Διακυβέρνηση; Το ερώτημα θα μπορούσε να είναι ρητορικό, με δεδομένο το επιτυχημένο μοντέλο πολλών ευρωπαϊκών κρατών. Δεν είναι, όμως.

Διότι εξακολουθούν να υπάρχουν δυνάμεις και λογικές που θέλουν την αυτοδιοίκηση έναν αδύναμο διαχειριστικό βραχίονα, έναν αναιμικό θεσμό στη σκιά του κεντρικού κράτους. Μ’ αυτές τις δυνάμεις θ’ αναμετρηθούμε στις εκλογές της προσεχούς άνοιξης.

*Ο Απόστολος Κατσιφάρας είναι Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος- Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», στις 27.10.2018.

Δεκαέξι άτομα συνελήφθησαν, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Μεσολογγίου σε Αττική και Πύργο, ως μέλη του κυκλώματος εξαπάτησης επιχειρηματιών και άλλων πολιτών τόσο στο Μεσολόγγι και στην Δυτική Ελλάδα όσο και αλλού. Αναμένονται επίσης εντάλματα σύλληψης για τουλάχιστον 50 άτομα ακόμα.

Χρειάστηκαν περισσότερα από 70 χρόνια για να οριοθετηθεί λιγότερο από το 15% των αιγιαλών της χώρας. Οριοθετήσεις αποσπασματικές, συχνά απαρχαιωμένες (αφού με το πέρασμα των δεκαετιών το ανάγλυφο μπορεί να μεταβληθεί φυσικά ή τεχνητά), με διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές και ενίοτε κραυγαλέα «υποκειμενικές» ερμηνείες, που προέκυπταν μέσα από μια μακρά, χρονοβόρο διαδικασία.


Εδώ και λίγους μήνες, όμως, η υπόθεση αυτή παρουσιάζει θεαματική πρόοδο. Ο ένας μετά τον άλλο, ολόκληροι νομοί οριοθετούν τους αιγιαλούς τους και οι αποφάσεις «περνούν» σε έναν ενιαίο ψηφιακό χάρτη, με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν από το τέλος του έτους.

Όλα αυτά με βάση μια παλαιά μελέτη που έγινε για το κτηματολόγιο και –τι άλλο;– την πίεση των θεσμών.

Αλλά ας ξεκινήσουμε λίγο πιο… ρομαντικά.

Ας υποθέσουμε ότι περπατάτε τον χειμώνα σε μια παραλία που επισκέπτεστε και το καλοκαίρι: εύκολα θα παρατηρήσετε ότι το κύμα φθάνει σε μεγαλύτερο ύψος, καλύπτοντας ένα κομμάτι της ακτής. Η αποτύπωση του ορίου αυτού, δηλαδή του ανώτατου σημείου που φθάνει το κύμα, σε έναν χάρτη είναι η χάραξη της γραμμής του αιγιαλού.

Πρόκειται για μια τεχνική διαδικασία, την ευθύνη της οποίας έχουν οι κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, ενώ την τελική υπογραφή βάζει ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η διαδικασία της οριοθέτησης ενός αιγιαλού περιλαμβάνει και τη χάραξη μιας δεύτερης γραμμής, εκείνης της παραλίας, παράλληλα προς τη γραμμή του αιγιαλού σε απόσταση 10-15 μέτρων (συνήθως).

Γραμμή προστασίας

Ποια είναι η χρησιμότητα της διαδικασίας αυτής; Από το Σύνταγμα, ο αιγιαλός και η παραλία είναι δημόσια και κοινόχρηστα (δεν μπορούν, δηλαδή, να πωληθούν από το Δημόσιο).

Η γραμμή του αιγιαλού, λοιπόν, κατ’ αρχάς προστατεύει αυτό το κοινό για όλους μας αγαθό. Παράλληλα, λειτουργεί ως όριο για τον διαχωρισμό της δημόσιας και της ιδιωτικής περιουσίας και ως «αφετηρία» για τη χωροθέτηση οποιασδήποτε δραστηριότητας στην παράκτια ζώνη (λ.χ. η δόμηση επιτρέπεται κατ’ ελάχιστον σε απόσταση 50 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού).

Ετσι, λοιπόν, είναι κρίσιμη για την ορθολογική διαχείριση της παράκτιας ζώνης, την περιβαλλοντική προστασία, τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη.

Παρότι η οριοθέτηση των αιγιαλών είναι κρίσιμης σημασίας για μια νησιωτική χώρα με τεράστια ακτογραμμή, η υπόθεση αυτή προχωρούσε εδώ και δεκαετίες με ρυθμούς χελώνας.

Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας η Κτηματολόγιο Α.Ε. (σήμερα Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε.) πραγματοποίησε με χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ από το Γ΄ ΚΠΣ ένα σημαντικό έργο: την παραγωγή ψηφιακών χαρτών στους οποίους χαράχθηκε η γραμμή του αιγιαλού.

Η γραμμή αυτή χαρακτηρίστηκε «προκαταρκτική», καθώς για την οριστικοποίησή της (και την προσθήκη της γραμμής της παραλίας) έπρεπε να ελεγχθεί από τις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες με αυτοψίες.

Αποτελούσε, ωστόσο, μια ισχυρή βάση για την προώθηση της πολύπαθης αυτής υπόθεσης, καθώς κάλυψε με ενιαίο τρόπο 11.865 χλμ. ακτογραμμής (5.881 χλμ. στην ηπειρωτική χώρα, 5.984 χλμ. σε 122 νησιά).

Μετά; Το έργο μπήκε στο συρτάρι για πολλά χρόνια και ξαναβγήκε εν μέσω μνημονίων και υπό την πίεση της τρόικας, ως ένα μέσο για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το 2014 δόθηκε εντολή στις κτηματικές υπηρεσίες όλης της χώρας να ελέγξουν την «προκαταρκτική οριοθέτηση αιγιαλού», να κάνουν αυτοψίες και να την οριστικοποιήσουν, λαμβάνοντας ως δεδομένες τις παλαιότερες χαράξεις (όπως οι δασικοί χάρτες παίρνουν ως δεδομένες παλαιές πράξεις χαρακτηρισμού). Η προθεσμία έλαβε δύο παρατάσεις και τελικά έληξε φέτος, στις 30 Ιουνίου.

Στο μεταξύ (κάτι που δεν βοήθησε ιδιαίτερα την υπόθεση), οι δραματικά υποστελεχωμένες κτηματικές υπηρεσίες άλλαξαν οργανωτική δομή δύο φορές –το 2014 και το 2017– ενώ επιφορτίστηκαν και με τον έλεγχο των μισθώσεων αιγιαλών και παραλιών, οδηγούμενες σε παράλυση.

Κινητικότητα

Και μέσα σε όλα αυτά, υπό τη διαρκή πίεση των θεσμών, ξαφνικά η υπόθεση κινείται. «Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση των αιγιαλών στο 80% της χώρας», λέει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Θανάσης Δημάκης.

«Hδη, πολλοί νομοί, όπως η Αττική, έχουν ολοκληρώσει το έργο 100%.

Θα απομείνουν οι περιοχές εκείνες που είναι δυσκολότερες, όπου υπάρχει πολυπλοκότητα στον αιγιαλό ή άλλες ειδικές συνθήκες.

Από τη στιγμή που οι αποφάσεις δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν με αίτησή τους στην τοπική κτηματική υπηρεσία πληροφόρηση για την οριογραμμή του αιγιαλού και, αν κρίνουν ότι αδικούνται, επαναχάραξη».

Ανάμεσα στις περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία το τελευταίο δίμηνο είναι οι νομοί Βοιωτίας, Εύβοιας, Κεφαλονιάς, Κορινθίας, Λακωνίας, Κέρκυρας, Αχαΐας, Ηλείας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Aρτας, Ζακύνθου, Αιτωλοακαρνανίας, Ροδόπης, Φθιώτιδας, Χαλκιδικής και ολόκληρη η Κρήτη, καθώς και μεμονωμένοι δήμοι από διάφορες περιοχές.

Oλες οι οριοθετήσεις, μαζί με τις παλαιότερες (που ψηφιοποιούνται) «ανεβαίνουν» τρεις μήνες μετά τη δημοσίευσή τους –όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί τυπικά– σε ενιαίο ψηφιακό χάρτη (στη διεύθυνση https://www1.gsis.gr/gspp/dhpe/publicgis/faces/homeShore).

Οι παραβάσεις

Βέβαια, η προσπάθεια δεν είναι ανέφελη. Σε πολλές περιπτώσεις, επειδή οι κτηματικές υπηρεσίες δεν είχαν προσωπικό για αυτοψίες, απλά επικύρωσαν τις οριογραμμές των χαρτών του κτηματολογίου.

Επίσης, στο έργο δεν περιλαμβάνεται η χάραξη γραμμής παραλίας, που είναι και αυτή ιδιαίτερα σημαντική και η οποία μετατίθεται στο μέλλον. «Παράλληλα, έρχονται στο φως πλείστα όσα προβλήματα», λέει ο κ. Δημάκης. «Σε πολλές περιοχές, όπως στο Ιόνιο, υπάρχουν μεγάλες παραβάσεις στον αιγιαλό.

Σε άλλες η παλαιά γραμμή του αιγιαλού εμφανίζεται μέσα σε περιφραγμένα οικόπεδα και οι ιδιοκτήτες ισχυρίζονται ότι “ανέβηκε” η θάλασσα.

Κάποιες φορές μέσα στον αιγιαλό υπάρχουν δρόμοι, ή άλλα δημόσια έργα. Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα πράξουμε με τις περιπτώσεις αυτές».

Αλλά και οι παλαιότερες αποφάσεις οριοθέτησης αιγιαλών έχουν συχνά τα δικά τους προβλήματα. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Αττική.

«Παλαιότερα, η οριοθέτηση αιγιαλού γινόταν με απόφαση νομάρχη. Συχνά η απόφαση αυτή δεν συνοδευόταν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από διάγραμμα, ούτε βέβαια συντεταγμένες, όπως για παράδειγμα σε περιοχές του Πόρου και της Υδρας (σ.σ. όπου ο ενδιαφερόμενος έπρεπε να αναζητήσει στην κτηματική υπηρεσία την τεχνική έκθεση στην οποία βασίστηκε η χάραξη)», εξηγεί η προϊσταμένη της κτηματικής υπηρεσίας Αθήνας – Ανατολικής Αττικής, Ευαγγελία Κωφού.

«Πολλές αποφάσεις, επίσης, είναι πολύ παλαιές: για παράδειγμα το παραλιακό μέτωπο Γλυφάδας – Σαρωνίδας βασίζεται σε μια χάραξη του χειμερίου κύματος που έγινε το 1923! Και προφανώς δεν έχει πλέον σχέση με την πραγματικότητα, αφού ο τότε αιγιαλός περιλαμβάνει σήμερα… την παραλιακή λεωφόρο, προβλήτες ή άλλα έργα. Πρέπει λοιπόν να γίνει επαναχάραξη».

Οι τροποποιήσεις στο νόμο

Η τραγωδία στο Μάτι καθυστέρησε τα κυβερνητικά σχέδια για αλλαγές στον βασικό νόμο για τον αιγιαλό (ν. 2971/01). Κάποιες διατάξεις, που όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» οδηγούσαν για πρώτη φορά σε νομιμοποιήσεις πολεοδομικών αυθαιρεσιών ιδιωτών στον αιγιαλό, απαλείφθηκαν ή περιορίστηκαν.

«Η νομοθετική πρόταση που θα δοθεί σύντομα σε διαβούλευση περιλαμβάνει διάφορες τροποποιήσεις», εξηγεί ο γ.γ. Δημόσιας Περιουσίας, Θανάσης Δημάκης.

«Μεταξύ αυτών, τη μείωση του ποσοστού μιας παραλίας που θα μισθώνεται για απλή χρήση, τη γενίκευση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Επίσης, θα δίνεται διέξοδος για τη νομιμοποίηση δημοσίων και κοινωφελών έργων, που έχουν κατασκευαστεί παλαιότερα στον αιγιαλό, όπως για παράδειγμα ο δρόμος Καμένων Βούρλων – Αγίου Κωνσταντίνου, ένα κομμάτι του αεροδρομίου Μυτιλήνης, βιολογικοί καθαρισμοί και άλλα.

Θα εξετάζονται όμως κατά περίπτωση. Οσον αφορά σε ιδιωτικά (σ.σ. επίσης παράνομα) έργα, η κατεύθυνση που εξετάζεται είναι να δοθεί προτεραιότητα [για νομιμοποίηση] σε έργα ΑΠΕ και ενεργειακά, καθώς και σε έργα που εξυπηρετούν εθνικούς σκοπούς, εφόσον μπορούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Επίσης σε έργα που έγιναν για την άρση επικινδυνότητας. Υπάρχουν πολλές πιεστικές ανάγκες και αιτήματα στα οποία κατά τη γνώμη μου πρέπει να απαντήσουμε τώρα.

Η τελική νομοθετική πρόταση, πάντως, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί».

kathimerini.gr

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προστασία του αγαθού της στέγης σε κάθε πολίτη και σε κάθε οικογένεια ως κοινωνικό, πολιτικό και νομικό δικαίωμα.


Στο πλαίσιο αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του, την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, μετά από αίτημα της παράταξης «Αντίστασης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας», προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος κατά της δίωξης των πολιτών που μετέχουν στους κοινωνικούς αγώνες για την προστασία της στέγης.

Κατά την ψηφοφορία αποχώρησαν τα μέλη της παράταξης: «Ανδρέας Κατσανιώτης, Μαζί να φτιάξουμε τον τόπο μας». Οι υπόλοιπες παρατάξεις ψήφισαν υπέρ, με εξαίρεση τον περιφερειακό σύμβουλο Ιωάννη Κολοβό του συνδυασμού «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας» ο οποίος ψήφισε λευκό.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κατατεθούν στον Πρόεδρο της Βουλής και οι υπογραφές από φορείς και πολίτες που έχει συγκεντρώσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου με στόχο την προστασία της οικογενειακής στέγης από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την έναρξη της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είχε ζητήσει να νομοθετηθεί η προστασία του δικαιώματος της στέγης εκείνων που αντικειμενικά δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Να εξαιρεθεί από τον πλειστηριασμό η κατοικία των πολιτών με πενιχρά εισοδήματα, ανέργων, βαριά ασθενών, ειδικών κατηγοριών πολιτών που έχουν πληγεί από την κρίση των τελευταίων χρόνων και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Την έλλειψη αυτής της πρόνοιας από την Πολιτεία καλύπτουν οι κινήσεις συλλογικοτήτων. Διαρκούσης αυτής της κατάστασης ήδη καλούνται πρόσωπα μεταξύ εκείνων που απέτρεψαν τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας να δώσουν εξηγήσεις, κατηγορούμενοι για διάπραξη αδικημάτων του κοινού Ποινικού Δικαίου.

Καταγγέλλουμε την πρακτική αυτή.

Οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες δεν ποινικοποιούνται.

Απορρίπτουμε τη χρήση βίας, μέτρων καταστολής και δίωξης σε βάρος όλων όσων έχουν αναπτύξει συλλογική δράση κινητοποιούμενοι κατά των πλειστηριασμών διεκδικώντας την υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα κλήσης σε παροχή εξηγήσεων πολιτών καταδικάζει τις σχεδιαζόμενες δίκες σε βάρος προσώπων που αγωνίζονται με συλλογικό τρόπο, υπερασπιζόμενοι το δημοκρατικό τους δικαίωμα και στηρίζοντας τους πολίτες στο δικαίωμα στην κατοικία ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και υποστήριξη όλων εκείνων που καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για την συμμετοχή τους στους κοινωνικούς αυτούς αγώνες υπεράσπισης της κατοικίας των οικονομικά αδυνάτων συμπολιτών μας.

Ζητάμε : Να σταματήσουν οι διώξεις και να παρθούν άμεσα μέτρα για υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας και περιουσίας των λαϊκών οικογενειών, το αυτονόητο δικαίωμα της πρόσβασης κάθε οικογένειας στα δημόσια κοινωνικά αγαθά, όπως τη στέγη, το ρεύμα και το νερό».

 

Ο Κώστας Λύρος θα είναι ο νέος επικεφαλής της δημοτικής αρχής στο Μεσολόγγι, καθώς στον δεύτερο γύρο κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία έναντι του νυν δημάρχου, που στον πρώτο γύρο διατηρούσε μικρό προβάδισμα. 

Ο νέος δήμαρχος Μεσολογγίου, ευχαρίστησε όλους τους δημότες που τον στήριξαν με την ψήφο τους υποσχόμενος ότι για το Μεσολόγγι θα γίνει η νέα έξοδος προς την δημιουργία. Τόνισε μάλιστα ότι δίπλα του θα βρεθούν μόνο όσοι έχουν όρεξη για δουλειά.  Ευχαρίστησε τους 168 υποψήφιους που ήταν μαζί του στον αγώνα, όλους τους εθελοντές που στήριξαν την προσπάθεια, τους νέους που τάχθηκαν στο πλευρό του διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν θα τους διαψεύσει.

Ευχαρίστησε επίσης και την οικογένειά του και κυρίως την σύζυγό του, με το πλήθος να φωνάζει  με ενθουσιασμό το όνομα της κας Λύρου. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε και όλους τους ετεροδημότες υποσχόμενος ότι θα είναι υπερήφανοι που κατάγονται από το Μεσολόγγι.

«Με πίστη στο Θεό και στις δυνάμεις μας δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Προχωράμε για έναν δήμο αξιόπιστο, δυνατό, σύγχρονο», υπογράμμισε ο κ. Λύρος στέλνοντας μήνυμα ενότητας. «Ήρθαμε όλοι απόψε εδώ για να δηλώσουμε ότι θα προχωρήσουμε ενωμένοι», τόνισε καταλήγοντας.

Προσωρινό φρένο έβαλε στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού της εργολαβίας-σκούπας της Αμβρακίας Οδού, προδικαστική προσφυγή που κατατέθηκε προχθές.


Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com την προσφυγή κατέθεσε η GD Infrastrutture (που διοικείται από την οικογένεια Εμφιετζόγλου).

Τώρα αναμένεται να οριστεί ημερομηνία εκδίκασης της προσφυγής. Στο Υπουργείο δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα παρά κυρίως για τη χρονική καθυστέρηση του διαγωνισμού που έχει προχωρήσει αρκετά καθώς είναι σύνηθες σε τέτοιου μεγέθους διαγωνισμούς να υπάρχουν τέτοιες κινήσεις. Να θυμίσουμε ότι προσωρινός ανάδοχος είναι η Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ με ποσοστό 49,85%.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από την Κομισιόν η έγκριση χρηματοδότησης ολοκλήρωσης του έργου στον αυτοκινητόδρομο της Αμβρακίας Οδού από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ ως έργο phasing (έργο-γέφυρα που χρηματοδοτείται από δύο συνεχόμενα ΕΣΠΑ).

Την ίδια στιγμή αναμένεται και η «κορδέλα» για την απόδοση των πρώτων 15χλμ της Αμβρακίας Οδού από το Άκτιο μέχρι τη Βόνιτσα.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Σε όλη τη Δυτική Ελλάδα Περιφέρεια και δήμους, εκτός από τους δήμους Θέρμου (Αιτωλοακαρνανία), Ερυμάνθου (Αχαΐα) και Ζαχάρως (Ηλεία) πραγματοποιείται την Κυριακή ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Iσχυρή και μεγάλης διάρκειας σεισμική δόνηση ταρακούνησε μεγάλο τμήμα της χώρας πριν λίγα λεπτά, στις 01.54.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου το μέγεθος ήταν 6,7 Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν στο Ιόνιο πέλαγος, 53 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζακύνθου. Το εστιακό του βάθος εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα. ΄

Tρόμος προκλήθηκε και στην Αιτωλοακαρνανία με τους κατοίκους να εκτιμούν πως ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς που βίωσαν. Χαρακτηριστικό είναι πως αρκετός κόσμος έχει κατέβει στους δρόμους του Αγρινίου.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα ακόμη και σε γειτονικές χώρες.Μισή ώρα νωρίτερα είχε σημειωθεί κι άλλη σεισμική δόνηση, στο ίδιο σημείο, μεγέθους 5,1 βαθμών Ρίχτερ.

Η σεισμική δόνηση στο Ιόνιο Πέλαγος ήταν 6,9 ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει ότι η ηλεκτροδότηση στη Ζάκυνθο έχει διακοπεί, υπάρχουν υλικές ζημιές και οι κάτοικοι, ανάστατοι, έχουν βγει στους δρόμους χωριών και της πρωτεύουσας του νησιού.

 vnanbtqzds5bd25093f1992

720235.population

Στο Μεσολόγγι και στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου, συνεχίζεται από την Δευτέρα 4-3-2019 μέχρι και την Τετάρτη 6-3-2019, καθημερινά κατά τις ώρες 09:00-13:00, ο 2ος Κύκλος του Θεματικού Πάρκου «Εθισμός και Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο».

Τα τελευταία χρόνια τόσο η πόλη του Μεσολογγίου όσο και η ευρύτερη περιοχή, έχει παρουσιάσει μια ενδιαφέρουσα ανάταξη, βρίσκοντας τη δική της έξοδο στη θάλασσα. Η ανάπτυξη του Λιμανιού της πόλης είτε για αναψυχή είτε για εμπορευματικούς σκοπούς είναι ραγδαία, ενώ έχουν ιδρυθεί νέες αξιόλογες μονάδες εστίασης και φιλοξενίας.


Την ίδια ώρα εφαρμόζεται για πρώτη φορά μια συντονισμένη επιχείρηση τουριστικής προβολής από το Δήμο. Με κυρίαρχο σύνθημα την εξωστρέφεια αλλά και την τεκμηρίωση των πλεονεκτημάτων της, η περιοχή έχει διασφαλίσει ετικέτες πιστοποίησης σε προϊόντα όπως το αλάτι, η ελιά, το λάδι και ασφαλώς το αυγοτάραχο.

Το μεγαλύτερο φυσικό πλεονέκτημά της – η Λιμνοθάλασσα – ουσιαστικά δίνει τον παλμό στην καθημερινότητα. Στα «δώρα» της περιλαμβάνονται τα εξαιρετικά ψάρια, το αλάτι και φυσικά το γνωστό αυγοτάραχο. Ωστόσο, από το 2017 έχει και κάτι ακόμη να προσφέρει.

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου αξιοποίησε τις ιδιότητες του πηλού στον πυθμένα της Αγίας Τριάδας, καταφέρνοντας την αναγνώρισή του ως «Ιαματικού φυσικού πόρου» με απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού η οποία έλαβε και αριθμό ΦΕΚ.
Η αναγνώριση αυτή, ασφαλώς έδωσε νέα αναπτυξιακή και κυρίως τουριστική ώθηση στην περιοχή. Ήδη το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, αύξησε τις αφίξεις για το 2018 καθώς το Μεσολόγγι προστέθηκε στους προορισμούς του «ιαματικού τουρισμού». Σ’ αυτό συνετέλεσε καταλυτικά η συνεργασία του Δήμου με την Ομοσπονδία Ρευματοπαθών Ελλάδας «ΡευμαΖειν» αλλά και η προώθηση αυτής της ιδιαιτερότητας της λιμνοθάλασσας στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ιαματικού πηλού της Αγίας Τριάδας, ενδείκνυνται για ρευματικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, ισχυαλγίες, οσφυαλγίες και παθήσεις του νευρικού συστήματος, όπως πληροφορεί η σχετική ενημερωτική πινακίδα στην είσοδο των λουτρών. Η διαδικασία πρόσβασης και χρήσης του πηλού είναι εξαιρετικά απλή. Μετά από το μπάνιο στα θερμά και με υψηλή αλατότητα νερά, ακολουθεί η επάλειψη με πηλό σε σημεία του σώματος και η έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις πρωινές και απογευματινές ώρες.

 

Τα ιαματικά λουτρά της Αγίας Τριάδας Μεσολογγίου, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Βρίσκονται μέσα σε μια προστατευμένη περιοχή από διεθνείς συνθήκες, εύκολα προσβάσιμη και ασφαλή. Είναι πολύ κοντά σε ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης του Μεσολογγίου, η οποία μετρά ένα ακόμη πλεονέκτημα. Είναι απολύτως επίπεδη, διευκολύνοντας τον περίπατο και μάλιστα σε άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον της λιμνοθάλασσας

Νίκος Καραπάνος
Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
Αναδημοσίευση από το marketnews.gr

Οι δυνατότητες εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της Ανώνυμης Εταιρίας «Ελληνικές Αλυκές» στο Μεσολόγγι, ήταν το θέμα συζήτησης κατά τη συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, σήμερα Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, με εκπροσώπους του Ομίλου στις εγκαταστάσεις του Μεσολογγίου.


Ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε για τη μέχρι σήμερα δραστηριότητα της Εταιρίας του Δημοσίου, αλλά και για τα νέα επενδυτικά σχέδια που επεξεργάζεται η Διοίκηση, με στόχο την αύξηση της παραγωγής. Μάλιστα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προοπτικές που δημιουργούνται σε περιφερειακό επίπεδο.

«Οι Αλυκές Μεσολογγίου είναι η ναυαρχίδα των Ελληνικών Αλυκών. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των Αλυκών Μεσολογγίου, η επέκταση των οποίων θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει την τοπική παραγωγή και κατ’ επέκταση την τοπική οικονομία. Στόχος μας είναι να έχουμε βιώσιμες, ισχυρές, ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας κατά την ξενάγηση του στις εγκαταστάσεις της μονάδας.

Στα σχέδια των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε είναι να προχωρήσουν στην αξιοποίηση και άλλων χώρων του Δημοσίου με στόχο την αύξηση της παραγωγής. Σήμερα, στο Μεσολόγγι, παράγεται το 60% της ελλαδικής ζήτησης και η σχεδιαζόμενη παρέμβαση θα έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη όλων των αναγκών της χώρας από την Αλυκή Μεσολογγίου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση. Για την υλοποίηση του σχεδιασμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα αναζητηθούν και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Κατά την επίσκεψη στις Αλυκές Μεσολογγίου τον Περιφερειάρχη συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νικόλαος Μπαλαμπάνης.

Τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Παραρτήματος της Ι.Π. Μεσολογγίου Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, ενημερωτική εκδήλωση, που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με τον Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο Μεσολογγίου, για την παρουσίαση των προγραμμάτων «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση» και «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων».


Από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Παναγιώτης Ράπτης, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Ζαχαρίας Νικολογιάννης καθώς και το Μέλος της Διοίκησης κα. Περσεφόνη Μελαχρή. Τον Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Βασίλειος Σπυρόπουλος, ενώ εισηγητής της παρουσίασης ήταν ο εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Άγγελος Σταυρόπουλος.

Αρχικά, ο κ. Τσιχριτζής καλωσόρισε τους καλεσμένους και τον εισηγητή στην εκδήλωση, ενώ αναφέρθηκε συνοπτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις μέρες μας, τονίζοντας τη σημασία που έχουν οι επιδοτήσεις και η ύπαρξη παρόμοιων Προγραμμάτων για την αναβάθμιση και την υποστήριξη τους. Ιδιαίτερα, επισήμανε ότι ο τομέας της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί το μεγαλύτερο ίσως πλήγμα από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας κι έχει ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Σταυρόπουλος ο οποίος ανέλυσε τις παραμέτρους, τις παροχές, τις προϋποθέσεις, αλλά και τους τρόπους συμμετοχής στα δύο αυτά Προγράμματα. Αναλυτικότερα, το πρώτο πρόγραμμα με τίτλο:

"Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση» αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, στην παροχή υπηρεσιών εστίασης καθώς και στην παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης και κοινωνικής μέριμνας. Σκοπός του προγράμματος είναι να ενισχύσει κατά 50% τα επενδυτικά σχέδια των παραπάνω επιχειρήσεων, προκειμένου να αναβαθμίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη λειτουργία τους.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος αυτού υπάρχει δυνατότητα να επιδοτηθούν δαπάνες για παρεμβάσεις σε κτήρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα χώρο, προμήθεια μηχανημάτων και εξοπλισμού, μεταφορικά μέσα, υπηρεσίες ψηφιακής προβολής, πιστοποίησης, μελετών – κατάρτισης – παρακολούθησης του επενδυτικού σχεδίου, καθώς και δαπάνες μισθολογικού κόστους νέου προσωπικού.

Όσον αφορά το δεύτερο Πρόγραμμα που παρουσιάστηκε με τίτλο:

«Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων», ο εισηγητής επισήμανε ότι αναφέρεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγροδιατροφή / βιομηχανία τροφίμων, στην ενέργεια, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες (Π.Δ.Β.), στο περιβάλλον, στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.), στην υγεία, καθώς και στα υλικά – κατασκευές και στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους και στην πιστοποίηση των προϊόντων τους.


Το παραπάνω Πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων κατά 50 – 65 %. Ακόμη, μπορεί να επιδοτήσει δαπάνες για μηχανήματα – εξοπλισμό, πιστοποίηση προϊόντων – υπηρεσιών – διαδικασιών, συσκευασία – ετικέτα – branding, ψηφιακή προβολή, συμβουλευτικές υπηρεσίες – τεχνικές μελέτες, μεταφορικά μέσα και μισθολογικό κόστος νέου προσωπικού.

Αφού ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των Προγραμμάτων, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήματα στον κ. Σταυρόπουλο, ενώ τους μοιράστηκαν και ενημερωτικά φυλλάδια.

«Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος εκφράζει την ικανοποίησή του για την άψογη συνεργασία με το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, γεγονός που επιτρέπει τη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων με στόχο την συνεχή ενημέρωση των συναδέλφων μας. Ο Σύλλογος μας δεσμεύεται να συνεχίζει να υποστηρίζει τους συναδέλφους μας και να τους ενημερώνει για δράσεις και Προγράμματα που θα μπορούσαν να τους ενισχύσουν, ιδιαίτερα στην δύσκολη χρονική περίοδο που διανύουμε», καταλήγει σχετική ανακοίνωση.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Ιόνια Οδό και συγκεκριμένα στο τμήμα Μεσολόγγι – Γαβρολίμνη, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών συντήρησης των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων της σήραγγας Καλυδώνας.


Ειδικότερα, από τις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης 24 έως τις 07:00 το πρωί της Πέμπτης 25 Οκτωβρίου, θα ισχύσει ολική διακοπή κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα με ταυτόχρονο αποκλεισμό του Ανισόπεδου Κόμβου (Α/Κ) Μεσολογγίου με κατεύθυνση προς Αντίρριο, του Α/Κ Γαβρολίμνης με κατεύθυνση προς Ιωάννινα και τέλος του κλάδου εισόδου του Ημικόμβου Ευηνοχωρίου με κατεύθυνσης προς Αντίρριο.

Κατά το ανωτέρω διάστημα, όσοι οδηγοί κινούνται με κατεύθυνση προς Ιωάννινα, θα εξέρχονται του αυτοκινητοδρόμου στον Α/Κ Γαβρολίμνης και μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού και τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων, θα επανεισάγονται σε αυτόν μέσω του Α/Κ Μεσολογγίου.

Αντιστοίχως, όσοι οδηγοί κινούνται με κατεύθυνση προς Αντίρριο, θα εξέρχονται του αυτοκινητοδρόμου στον Α/Κ Μεσολογγίου και μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού και τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων, θα επανεισάγονται σε αυτόν μέσω του Α/Κ Γαβρολίμνης.

Τέλος να επισημάνουμε πως καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των προαναφερθέντων ρυθμίσεων, ο μετωπικός σταθμός διοδίων της Κλόκοβας θα βρίσκεται εκτός λειτουργίας, ενώ οι πλευρικοί σταθμοί διοδίων Μεσολογγίου θα λειτουργούν κανονικά, χρεώνοντας πλήρως αναλογικά τους οδηγούς για τη χρήση του τμήματος Α/Κ Νότιος Αγρινίου – Α/Κ Μεσολογγίου, τμήμα το οποίο είτε θα έχουν διανύσει (οι κινούμενοι προς Αντίρριο) είτε πρόκειται να διανύσουν (οι κινούμενοι προς Ιωάννινα).

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν µε στόχο την πλήρη ενημέρωσή τους.

Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το εν λόγω τμήμα.

Κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονταν το 2017 δώδεκα ελληνικές περιφέρειες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.


Στα κράτη-μέλη της ΕΕ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2017 κυμάνθηκε μεταξύ 31% σε περιφέρεια της Βουλγαρίας και 626% στο κέντρο του Λονδίνου.

Oσον αφορά την Ελλάδα, το 2017, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) διαμορφώθηκε στο 67% του μέσου κοινοτικού. Μόνο η Αττική (91% του κοινοτικού ΑΕΠ) κατέγραψε κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού.

Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2017 σημειώθηκε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (46%), στην Ήπειρο και το Βόρειο Αιγαίο (48%) και στη Δυτική Ελλάδα (49%). Ακολουθούν η Θεσσαλία (52%), η Κεντρική Μακεδονία (53%), η Πελοπόννησος (56%), η Κρήτη (57%), η Δυτική Μακεδονία (59%), η Στερεά Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά (62%) και το Νότιο Αιγαίο (72%).

Στις είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ στις οποίες καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατατάσσονται τέσσερις ελληνικές περιφέρειες: Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (11η θέση), η Ήπειρος (13η θέση), το Βόρειο Αιγαίο (14η θέση) και η Δυτική Μακεδονία (17η θέση).

Ανάμεσα στις είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ βρίσκονται πέντε περιφέρειες της Βουλγαρίας, τέσσερις της Ουγγαρίας, τρεις της Πολωνίας, δύο της Ρουμανίας και δύο υπερπόντιες περιφέρειες της Γαλλίας. Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στη βορειοδυτική Βουλγαρία (31% του κοινοτικού).

Οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ είναι το κέντρο του Λονδίνου (626% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (253%), η περιφέρεια της νότιας Ιρλανδίας (220%), το Αμβούργο (202%) και οι Βρυξέλλες (196%).

Σε καιρούς κοινωνικής κρίσης και οικονομικής λιτότητας, είναι λογικό ακόλουθο παροχές του κράτους όπως η δωρεάν παιδεία να παραπαίουν. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην χώρα μας χαρακτηρίζεται από τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας του αντικειμένου σπουδών αλλά χαρακτηρίζεται επίσης και από την υπο-χρηματοδότηση των Ανώτατων και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και την παντελή έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για την επίλυση των προβλημάτων στην παιδεία.


Για το λόγο αυτό το άρθρο αποτελεί μια ένδειξη διαμαρτυρίας και έντονου προβληματισμού, για φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον Φοιτητικό Σπουδαστικό Σύλλογο του ΤΕΙ Μεσολογγίου και εν γένει ολόκληρη την τοπική φοιτητική κοινότητα.

Αυτά άπτονται κυρίως στην έλλειψη μόνιμου, και μη, διδακτικού προσωπικού, προβλήματα που προκύπτουν με την χρήση της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας και την ελλιπή συντήρηση των κτηριακών καταστάσεων.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει την αδιαφορία της διοίκησης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας για το παράρτημα Μεσολογγίου, όσον αφορά την επάνδρωση των γραμματειών με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των τμημάτων. Καθημερινά όλοι οι φοιτητές, γινόμαστε μάρτυρες μιας δυσλειτουργικής γραμματείας, και δυστυχώς δεν γινόμαστε μάρτυρες μιας αποφασιστικής και δραστικής λύσης, η οποία είναι αναγκαίο να παρθεί άμεσα.

Φυσικά το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός υπαλλήλων στις γραμματείες, αλλά και στην έλλειψη των καθηγητών.

Ο κάθε χρόνος και το κάθε εξάμηνο, ξεκινάει με έναν φόβο: Υπάρχουν οι καθηγητές για τα μαθήματα φέτος; Και η ερώτηση αυτή απαντάται όταν διαπιστώνουμε, πως για ακόμα ένα χρόνο, για ακόμα ένα εξάμηνο, δεν θα έχουμε όλους τους καθηγητές οι οποίοι χρειάζονται για το εκάστοτε τρέχον εξάμηνο.

Έτσι λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε ότι η έλλειψη αυτή προκαλεί προβλήματα και στην ανάθεση των πτυχιακών εργασιών. Είναι πλέον συχνό φαινόμενο εμείς οι φοιτητές να μην μπορούμε να πάρουμε θέμα για την πτυχιακή μας εργασία, και να παρατείνεται για ακόμα ένα εξάμηνο η φοίτησή μας, για ακόμα ένα εξάμηνο, και κάτι τέτοιο πραγματικά μας ντροπιάζει.

Μέσα σε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, προστέθηκε άλλο ένα. Η αλλαγή του συστήματος στην μέση της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου γέννησε αρκετά προβλήματα. Είναι αδιανόητο να γίνεται η αλλαγή του συστήματος αυτού, όπου αποτελεί το πολυτιμότερο καθημερινό εργαλείο μας ως φοιτητές, στα μέσα της εξεταστικής περιόδου. Ένας κοινός και λογικός νους θα αντιλαμβανόταν ότι με μια τέτοια αλλαγή θα προέκυπταν λάθη και παρατυπίες. Και φυσικά αυτός ο νους θα μπορούσε να κατανοήσει ότι τα λάθη και οι παρατυπίες αυτές για να επιλυθούν χρειάζεται χρόνος. Υπάρχει κάποιος, που μπορεί να νομίσει ότι μια τέτοια αλλαγή ήταν σώφρον να γίνει εν μέσω της εξεταστικής περιόδου; Πιστεύει κανείς ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή υπήρχε χρόνος από τους υπαλλήλους της διοίκησης να λύσουν τα προβλήματα αυτά και να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση από το παλιό σύστημα στο νέο; Νομίζω πως ξέρουμε όλοι την απάντηση.

Σε όλους εμάς τους φοιτητές μας προκαλεί θλίψη να βλέπουμε ότι οι, υπο κανονικές συνθήκες, βοηθοί μας, κλείνουν τα μάτια σε τόσο φλέγοντα ζητήματα. Μας προκαλεί εκνευρισμό να νομίζουν πως με ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις μπορούν να μας καθησυχάσουν. Το άρθρο αυτό λοιπόν, είναι μια έκφραση των ζητημάτων των οποίων μας απασχολούν και όπως διαπιστώνουμε θα ισχύουν για χρόνια και θα βασανίζουν και τις επόμενες γενιές φοιτητών.

Ζαχαρίου Αργύρης
Γραμματέας ΠΑΣΠ ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Πρόεδρος του Φοιτητικού Σπουδαστικού Συλλόγου

Στον µεγάλο ασθενή της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας εξελίσσεται ο θεσµός του οικογενειακού γιατρού, µε αποτέλεσµα να «νοσούν» και οι τσέπες των ασφαλισµένων, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι τις επισκέψεις στους ιδιώτες γιατρούς, ειδικά αυτήν την περίοδο που θερίζει η γρίπη.


Τα τελευταία στοιχεία που αφορούν στους οικογενειακούς γιατρούς, που είναι διαθέσιµοι µέσω του ΕΟΠΥΥ για τους περίπου 10 εκατ. ασφαλισµένους, συνεχίζουν να είναι απογοητευτικά.

Σε όλη την Ελλάδα το σύνολο των ιδιωτών γιατρών που έχουν συµβληθεί ως οικογενειακοί γιατροί µε τον ΕΟΠΥΥ (παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι) δεν ξεπερνούν τους 700. Χαρακτηριστικό είναι το ότι σε µια εποχή που θερίζουν οι ιώσεις και η γρίπη και οι περισσότεροι γονείς έχουν ανάγκη να βρουν έναν γιατρό για να τον επισκεφθούν δωρεάν για τα παιδιά τους, σε όλη τη χώρα υπάρχουν συνολικά 27 νοµοί που δεν διαθέτουν κανέναν ιδιώτη συµβεβληµένο οικογενειακό γιατρό-παιδίατρο.

 

Αναλυτικά:

«Το ΔΣ της Ομοσπονδίας σε έκτακτη συνεδρίαση του, την 22/10/2018, με ομόφωνη απόφαση του, καταδικάζει την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής στην οποία με πλαστογραφημένες τις υπογραφές των μελών μας, Δαβανέλλου Θεμιστοκλή και Αναδιώτη Κων/νου, παρουσίασε έγγραφα περί δήθεν παραλαβής της πρόσκλησης συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης από τα παραπάνω μέλη μας, με ημερομηνία 31/05/2017 με θέμα «Ανάπλαση ιστορικού κέντρου Ναυπάκτου’», προσπαθώντας για άλλη μια φορά να μεταθέσουν σε άλλους τις ευθύνες τους.


Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε παρέλαβαν τα παραπάνω πλαστά έγγραφα.

Επιπλέον, διαμαρτυρόμαστε και καταδικάζουμε την ωμή παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής στα εσωτερικά της Ομοσπονδίας και τους βεβαιώνουμε ότι έχουμε την εμπειρία και τη γνώση να αγωνιζόμαστε μόνο για τα προβλήματα των επαγγελματιών χωρίς εξωτερικούς συμβούλους.»

Επίσης, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας καλεί τα μέλη του να παρευρεθούν στην ενημέρωση που θα κάνει ο Δήμος στο Ξενία, τη Τετάρτη 24/10/2018 και ώρα 19:00 μμ, με θέμα την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης.

«Η παρουσία όλων των επαγγελματιών κρίνεται απαραίτητη, γιατί είναι από τα πιο σημαντικά έργα στη πόλη», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

 Περισσότερες πληροφορίες στο ilovenafpaktos.gr

 

Τον βασικό κορμό των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού του «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην Πρόοδο» παρουσιάζει την προσεχή εβδομάδα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας. Η παρουσίαση θα γίνει σε τρεις διαδοχικές εκδηλώσεις στον Πύργο, στο Αγρίνιο και στην Πάτρα.Την ερχόμενη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, στις 6.30 μ.μ., στο ισόγειο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στην οδό Μανωλοπούλου 47 στον Πύργο, θα γίνει η παρουσίαση των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων Ηλείας.
Την επόμενη μέρα, Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Παπαστράτειου Μεγάρου, στην πλατεία Παναγοπούλου 4 στο Αγρίνιο, θ’ ανακοινωθούν οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.
Τέλος, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Πολυχώρου «Αίγλη», στην Ακτή Δυμαίων 17 στην Πάτρα, θα παρουσιαστούν οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας.
Είναι οι τρεις πρώτες εκδηλώσεις του συνδυασμού «Δικαίωμα στην Πρόοδο» ενόψει των προσεχών περιφερειακών εκλογών και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και οι συνεργάτες του απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση στους πολίτες των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων να δώσουν το παρών και να γνωρίσουν από κοντά τα πρόσωπα που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια της παράταξης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδυασμού “ανά Περιφερειακή Ενότητα, στον συνδυασμό μετέχουν πρόσωπα που προέρχονται απ’ την κοινωνία των πολιτών, στελέχη με αποτύπωμα και σημαντική διαδρομή στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, νέες και νέοι που ενεργά στρατεύονται στην πορεία αναγέννησης της Δυτικής Ελλάδος, εκπρόσωποι συλλογικών οργανώσεων και φορέων, διακεκριμένοι επιστήμονες και επιτυχημένοι επαγγελματίες.
Το όνομα και το έμβλημα του συνδυασμού δεν αλλάζουν. Απόφαση που υπαγορεύεται από την επιδίωξη να φανεί η συνέχεια μιας παράταξης που σε συνθήκες βαριάς κρίσης παρήγαγε -κατά γενική ομολογία- έργο στην Δυτική Ελλάδα και στάθηκε δίπλα στην κοινωνία και στον άνθρωπο, με καθημερινές παρεμβάσεις, με συγκρούσεις όταν χρειάστηκε αλλά και με συναινέσεις και συνθέσεις όταν το δημόσιο συμφέρον το επέτασσε” .
«Το δικαίωμα στην πρόοδο δεν είναι ένα ρητορικό, συνθηματολογικό σχήμα. Είναι ο πυρήνας της καθημερινής μας σκέψης και πρακτικής. Είναι μια αδιάκοπη εξελικτική διαδικασία που φέρνει στο κέντρο της ανάπτυξης τον άνθρωπο. Δεν μιλώ μόνο για όσα, όλοι μαζί, καταφέραμε. Μιλώ κυρίως για όσα έρχονται. Για όσα είναι μπροστά μας. Για όλα αυτά που με σκληρή δουλειά, με πείσμα, με επιμονή και υπομονή, με πόρους διασφαλισμένους ως το τελευταίο ευρώ, θεμελιώσαμε ώστε το αύριο να είναι περισσότερο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο για κάθε πολίτη, για κάθε νέα και νέο, για κάθε νοικοκυριό στη Δυτική Ελλάδα», σημειώνει σε δήλωση του ο επικεφαλής της παράταξης κ. Κατσιφάρας.
Προσθέτοντας ότι «πάμε για την πρώτη μας θητεία μακριά από Μνημόνια και δημοσιονομικές εποπτείες. Για την πρώτη θητεία μας σε συνθήκες στοιχειώδους ομαλότητας. Μέσα στην κρίση η Δυτική Ελλάδα ολοκλήρωσε έργα και υποδομές που διεκδικούσε επί πολλές δεκαετίες. Η επόμενη μέρα θα είναι ακόμα πιο φωτεινή και ευοίωνη».
Και στις τρεις εκδηλώσεις παρουσίασης των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων στον Πύργο, στο Αγρίνιο και στην Πάτρα θα υπάρχει απόδοση στη νοηματική γλώσσα.

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη βαρύτερη έμμεση φορολογία στην Ευρωζώνη και θα παραμείνει στην 1η θέση και για το 2019. Τα πρωτεία αποκαλύπτονται από τα προσχέδια προϋπολογισμών που κατέθεσαν οι 19 χώρες-μέλη στην Κομισιόν στο πλαίσιο των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.


Για το 2018, οι φόροι «στην παραγωγή και στις εισαγωγές» –ένα καλάθι που περιλαμβάνει από τον ΦΠΑ μέχρι τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης– θα φτάσουν να αντιστοιχούν στην Ελλάδα στο 17,3% του ΑΕΠ, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 19 χωρών-μελών.

Οπως προκύπτει από τις προβλέψεις των χωρών-μελών της Ζώνης του Ευρώ, η Ελλάδα θα παραμείνει στην πρώτη θέση και το 2019 με ποσοστό 17%, με τη Γαλλία και την Κύπρο να είναι οι μοναδικές χώρες που βρίσκονται κοντά στην ελληνική επίδοση.

Με τον πανευρωπαϊκό πρωταθλητισμό στην «άδικη» έμμεση φορολογία, η Ελλάδα στερείται φορολογικής δικαιοσύνης, γεγονός που αποδεικνύεται από ακόμη ένα στατιστικό εύρημα: είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη διαφορά στην απόδοση της έμμεσης και της άμεσης φορολογίας.

Για το 2018, η διαφορά αυτή φτάνει στις 6,8 μονάδες. Δηλαδή, η έμμεση φορολογία επιβαρύνει τους πολίτες με φόρους που αντιστοιχούν στο 17,3% του ΑΕΠ και η άμεση φορολογία (φόροι στο εισόδημα και στην περιουσία όπου περιλαμβάνεται και ο ΕΝΦΙΑ) μόλις στο 10%. Διαφορά 7,3 μονάδων του ΑΕΠ δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα-μέλος της Ευρωζώνης. Κοντά στην ελληνική «επίδοση» είναι μόνο η Κύπρος (με 6,9 ποσοστιαίες μονάδες), η Εσθονία (με 6,8 ποσοστιαίες μονάδες) και η Λετονία επίσης με 6,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα δύο στατιστικά ευρήματα (πρωταθλητισμός στην έμμεση φορολογία και χαοτική διαφορά ανάμεσα στην έμμεση και στην άμεση, όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το… μέλλον) αποτυπώνουν και τις παθογένειες της φορολογικής πολιτικής στην Ελλάδα. Οι εξωφρενικοί φορολογικοί συντελεστές στην άμεση φορολογία, με την επιβάρυνση να φτάνει ακόμη και στο 55% του δηλωθέντος εισοδήματος χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, οδηγούν στην απόκρυψη των εισοδημάτων και στη «βύθιση» των εσόδων από την άμεση –και αναλογική– φορολογία, με αποτέλεσμα να αποτυπώνεται το «χάσμα» έμμεσης - άμεσης φορολογίας στη στατιστική.

Ασφαλιστικές εισφορές

Τη συνολική εικόνα έρχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο και η στατιστική των ασφαλιστικών εισφορών.

Με συντελεστή 14,4% επί του ΑΕΠ για το άθροισμα εισφορών εργοδότη και εργαζομένου, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη 5άδα των χωρών-μελών της Ευρωζώνης για το 2018.

Μας ξεπερνούν η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Σλοβενία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέσο ποσοστό για την Ευρωζώνη διαμορφώνεται στο 12,4% για το 2018, με την Ελλάδα να είναι δύο ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο.

Μόλις το 0,6% του ΑΕΠ διατίθεται για την προστασία των ανέργων

Το άθροισμα των επιβαρύνσεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές έχει φτάσει να αντιστοιχεί για το 2018 στο 41,5% του ΑΕΠ στην Ελλάδα με τον μέσο όρο των χωρών-μελών της Ευρωζώνης να διαμορφώνεται στο 36,87%. Μπήκαμε στο club των χωρών-μελών της Ευρωζώνης με τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις χωρίς όμως να έχουμε τις αντίστοιχες παροχές. Φόροι και ασφαλιστικές παροχές έχουν φτάσει να αντιστοιχούν στο 41,5% του ΑΕΠ με βάση τα στοιχεία του 2018. Η Φινλανδία κινείται σε υψηλότερα επίπεδα (42,3%). Ομως η Φινλανδία διαθέτει το 2,1% του ΑΕΠ της για την προστασία των ανέργων, ενώ η Ελλάδα μόλις το 0,6%.

Η Ελλάδα είναι στην 5η θέση των χωρών-μελών της Ευρωζώνης όσον αφορά το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων από άμεσους και έμμεσους φόρους όπως επίσης και από ασφαλιστικές εισφορές. Στην κορυφή της λίστας είναι το Βέλγιο με 47,4%, ενώ ακολουθεί η Γαλλία με 44,8%, η Φινλανδία με 42,3% και η Ιταλία με 41,9%.

Ολες αυτές οι χώρες όμως έχουν μια διαφορά με την Ελλάδα: χρηματοδοτούν ένα πιο γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος: στη Γαλλία, οι δαπάνες για την προστασία των ανέργων φτάνουν στο 1,5% του ΑΕΠ, στο Βέλγιο η αντίστοιχη δαπάνη φτάνει στο 1,2%, ενώ στην Ιταλία δαπανάται το 0,8% για την προστασία των ανέργων. Η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο, το 2018, να έχει υψηλότερο συντελεστή επιβαρύνσεων από τη Γερμανία και την Ολλανδία και φυσικά πολύ υψηλότερο συντελεστή από όλες τις χώρες που βγήκαν από μνημόνια (Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία).

Για το 2019, η Ελλάδα προβλέπει ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση θα παραμείνει άνω του 40% και ότι θα διαμορφωθεί στο 40,6%. Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει στις πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις και για την επόμενη χρονιά. Η μείωση του συντελεστή δεν οφείλεται στην ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης –άλλωστε η μόνη σχετική πρόβλεψη αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 270 εκατ. ευρώ και των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ– αλλά στο γεγονός ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια με μεγαλύτερο ρυθμό συγκριτικά με τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Έντυπη Έκδοση ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη σημασία που αποδίδει στη βελτίωση των συνθηκών κινητικότητας και της ποιότητας ζωής της πόλης και στην προσπάθειά του να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του και να μετατρέψει την πόλη του Μεσολογγίου σε μία βιώσιμη πόλη ξεκίνησε τη διαδικασία εκπόνησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία ειδικών σε θέματα αστικών μεταφορών και στρατηγικού σχεδιασμού.


Συγκεκριμένα, ο Δήμος επιδιώκει την κατάρτιση ενός σχεδίου το οποίο θα ορίζει τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική του για τις μετακινήσεις τόσο των πολιτών όσο και των αγαθών με τρόπο ολοκληρωμένο και πλήρως εναρμονισμένο στις ευρωπαϊκές πολιτικές περί βιώσιμης ανάπτυξης. Το Σ.Β.Α.Κ, ως αποτέλεσμα συμμετοχικών διαδικασιών μεταξύ πολιτών, λοιπών τοπικών αρχών, φορέων μεταφορικού έργου και άλλων εμπλεκομένων, επιχειρεί να αποτελέσει ένα εργαλείο σχεδιασμού αποδεκτό από την ευρύτερη τοπική κοινωνία και να συμβάλει αποτελεσματικά στη βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων των πολιτών, επαγγελματιών και επισκεπτών της πόλης εξασφαλίζοντας την ασφαλή, εύκολη, απρόσκοπτη και περιβαλλοντικά συμβατή πρόσβαση αυτών σε όλες τις δραστηριότητες της πόλης.

Το Σ.Β.Α.Κ. του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο χάρη στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, έχει προϋπολογισμό 40.000 ευρώ και πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019. Μέσα από το Στρατηγικό αυτό κείμενο επιδιώκεται η διαμόρφωση του οράματος και η ωρίμανση των μέτρων εκείνων που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης. Η παρακολούθηση της πορείας των εργασιών καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου από τους πολίτες και η συμμετοχή τους σε κρίσιμα ορόσημα αυτού αποτελούν βασικές παράμετροι της επιτυχίας του Σ.Β.Α.Κ. Οι πολίτες θα γίνουν συμμέτοχοι στις διαδικασίες του σχεδιασμού και θα συνδράμουν με τις απόψεις τους στην διαμόρφωση της εικόνας της πόλης που θέλουν να ζουν.

Στην άκρη του νήματος μιας πολύ παράξενης υπόθεσης έφτασε μετά από διεξοδική έρευνα το Λιμεναρχείο Μεσολογγίου.


Η αρχική δήλωση άνδρα περί «ναυαγίου» στα ανοιχτά της Κεφαλονιάς, σκάφους που ναύλωσε μαζί με κάποιους ακόμη στο Μεσολόγγι, αποδείχθηκε όχι μόνο ψευδής, αλλά φάνηκε πως από κάτω έκρυβε ολόκληρη… κομπίνα.

Συγκεκριμένα, 30χρονος Ουκρανός εντοπίστηκε και περισυλλέγει από ψαρά , ανοιχτά της Κεφαλονιάς, να πλέει με τέντερ (βοηθητικό σκάφος) και να δηλώνει στη συνέχεια, πως επέβαινε σε σκάφος που ναυάγησε.

Σύμφωνα με τον 30χρονο, στο σκάφος που ναύλωσε στο Μεσολόγγι επέβαιναν δύο ακόμη άνδρες και τρεις γυναίκες, τους οποίους άφησε στη Λευκάδα και συνέχισε μόνος του το ταξίδι, με το σκάφος να ναυαγεί στη συνέχεια και εκείνον να γλιτώνει από… «του χάρου τα δόντια».

Τα λεγόμενα του 30χρονου δεν έπεισαν τις Αρχές, που μετά από έρευνες δεν διαπίστωσαν θαλάσσια ρύπανση ούτε εντόπισαν τα ευρήματα του ναυαγίου.

Κατόπιν διερεύνησης της υπόθεσης και υποβολής έγγραφης μηνύσεως στο Λιμεναρχείο Μεσολογγίου από τον ιδιοκτήτη του εν λόγω Ι/Φ, συνελήφθη ο 30χρονος αλλοδαπός για κλοπή, ενώ ξεκίνησαν αναζητήσεις για το σκάφος.

Το Λιμεναρχείο Μεσολογγίου, σε συνεργασία με τις Ιταλικές Αρχές, εντόπισε το σκάφος ανοιχτά της Ιταλίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό επέβαιναν αρκετά άτομα, με τις ίδιες πληροφορίες να κάνουν λόγο για υπόθεση διακίνησης μεταναστών που οι 30χρονος Ουκρανός ήθελε να συγκαλύψει.

Φαίνεται μάλιστα, πως ο 30χρονος κυβερνήτης του σκάφους πράγματι έκανε στάση στη Λευκάδα όπου άφησε κάποιες γυναίκες και άνδρες, ωστόσο εκεί ανέβηκε στο σκάφος ένας τουλάχιστον ακόμη άνδρας που ανέλαβε να το μεταφέρει μέχρι την Ιταλία, παίρνοντας μαζί του από άλλο σημείο, μετανάστες.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση του Film Office της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με στόχο την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.


Το γραφείο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στα τέλη Ιανουαρίου, στη συμβολή των οδών Αμερικής και Αιγίου στην Πάτρα και θα αποτελέσει έναν κόμβο διαχείρισης των αιτημάτων κινηματογράφησης και φωτογράφησης, καθώς επίσης διασύνδεσης των επαγγελματιών και φορέων που σχετίζονται με την εκτέλεση μιας οπτικοακουστικής παραγωγής.

«Μέσω του Film Office φιλοδοξούμε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να καταστεί ανταγωνιστική για την φιλοξενία κινηματογραφικών παραγωγών και παραγωγών σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων. Άλλωστε, το νέο θεσμικό πλαίσιο, με την παροχή κινήτρων ευνοεί την επιλογή της Ελλάδος για τέτοιες παραγωγές, σε μια περίοδο μάλιστα που η χώρα έχει ανάγκη από έσοδα και θετική προβολή», αναφέρει σε δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας.

Προσθέτοντας ότι η Δυτική Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να διεκδικήσει ένα σημαντικό μέρος αυτών των παραγωγών, «κάτι που όχι μόνο θα ενισχύσει αποφασιστικά την περιφερειακή οικονομία αλλά, επιπλέον, θα βοηθήσει στην προβολή της περιοχής σ’ ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα».

Η λειτουργία Film Offices στις Περιφέρειες χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Ωστόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αξιοποιεί παράλληλες ευκαιρίες για να προσελκύσει τους σημαντικότερους διεθνείς φορείς που επενδύουν στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Συγκεκριμένα, αντλεί πόρους από το ευρωπαϊκό έργο CIAK, μέσω του οποίου υπάρχει ήδη ανοικτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2019 για την χρηματοδότηση 10 συνολικά ταινιών μικρού μήκους με αντικείμενο την κοινή ιστορία Ελλάδας και Ιταλίας (Memory Greece – Italy). Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις υποβολής προτάσεων, αλλά και λεπτομέρειες επί του ποσού και του σχήματος χρηματοδότησης περιλαμβάνονται στην αναλυτική πρόσκληση, η οποία είναι διαθέσιμη στον ιστοχώρο υποβολής: https://avarts.ionio.gr/memory-greece-italy/

Επίσης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθίσταται ελκυστική στη βιομηχανία του κινηματογράφου, για έναν επιπλέον λόγο, καθώς βρίσκεται σε τελικό στάδιο η διαμόρφωση της προκήρυξης που αφορά την «Ενίσχυση των Δημιουργικών Επιχειρήσεων», μια νέα δράση που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020» με 7.800.000 ευρώ.

Η σχετική πρόσκληση εκτός των άλλων θα απευθύνεται στον κλάδο ψυχαγωγίας. Ειδικότερα, θα αφορά και επιχειρήσεις που συνδέονται με τη βιομηχανία θεάματος, τα οπτικο-ακουστικά μέσα (visual arts), τη διαφήμιση, την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών και άλλους τομείς.

Σε διακοπή ηλεκτροδότησης στο Λιμάνι Μεσολογγίου προχώρησε σήμερα η ΔΕΗ λόγω χρεών.


Διακόπηκαν 3 παροχές που ανήκουν στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, και αναζητείται ο ηλεκτρολόγος για να ανοίξει στον ΔΕΔΔΗΕ το κιβώτιο της 4ης παροχής για να γίνει και εκεί η διακοπή. Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή δεν έχει τηρηθεί η ρύθμιση που έκανε το Δ.Λ.Τ., εξαιτίας του ότι ένας από τους όρους δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί. Η ρύθμιση προβλέπει μηνιαία καταβολή 4.800 ευρώ με την προϋπόθεση να είναι εγγυητής ο δήμος. Για να γίνει αυτό πρέπει να ληφθεί απόφαση δημοτικού συμβουλίου, πράγμα που δεν έχει γίνει ακόμα.

Έτσι από σήμερα το πρωί το λιμάνι είναι χωρίς ρεύμα μέχρι να γίνουν ενέργειες και να επανασυνδεθεί.

Η πρόεδρος του Δ.Λ.Τ., Βένη Τσέλιου – Παναγοδήμου, βρίσκει πολύ περίεργες τις χρονικές στιγμές που γίνεται διακοπή, θεωρώντας ότι δεν αποτελούν συμπτώσεις. Όπως υποστηρίζει η ίδια, οι διακοπές ρεύματος γίνονται όταν υπάρχουν σημαντικά γεγονότα στο λιμάνι.

Η πρώτη έγινε όταν ήρθαν δυο εμπορικά πλοία, η δεύτερη αποφεύχθηκε στο παραπέντε όταν ξεκίνησε η Έκθεση και η τρίτη έγινε τώρα που ήρθε το διάσημο σκάφος «Χριστίνα».

aixmi-news.gr / Βάσω Βήττα

Mε την εγκατάσταση της αναδόχου εταιρείας κατασκευής ξεκινούν στο Μεσολόγγι και το Αιτωλικό, τα δύο μεγάλα έργα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.) που περιλαμβάνουν αστικές αναπλάσεις παραθαλάσσιων χώρων.Ειδικότερα, υπεγράφη σήμερα από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνο παρουσία του Αντιδημάρχου Παναγιώτη Σταράμου, το συμφωνητικό κατασκευής των έργων «Ανάπλαση διαύλου πόλης και Βυρώνειο πάρκο – Ανάπλαση οδού Κύπρου»αρχικού προϋπολογισμού 2.830.000 ευρώ και «Ανάπλαση Νοτίου Τμήματος Αιτωλικού» αρχικού προϋπολογισμού 2.400.000 ευρώ.
Και τα δυο έργα αποτελούν ευρύτατες παρεμβάσεις αισθητικής και λειτουργικής βελτίωσης των παραπάνω περιοχών, αναβαθμίζοντάς τες πλήρως και δημιουργώντας υποδομές απόλυτα σύμφωνες με τις περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητές τους.

Πυρετωδώς προετοιμάζεται το υπουργείο Εσωτερικών για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. “Το επόμενο διάστημα αναμένονται ερμηνευτικές εγκύκλιοι σε επιμέρους ζητήματα για την εφαρμογή το ‘Κλεισθένη Ι’”,


εξήγησαν ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών στο πλαίσιο ειδικής συζήτησης που διεξήχθη χθες με πρωτοβουλία του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, Γ. Ιωακειμίδη.

Έντονος, παραμένει, ο προβληματισμός εκατοντάδων αιρετών της αυτοδιοίκησης για την λειτουργία της λευκής – εποικοδομητικής ψήφου σε κρίσιμα ζητήματα όπως η ψήφιση του προϋπολογισμού, διαδικασία κατά την οποία μπορούν να εξετάζονται και εναλλακτικά σχέδια επ’ αυτού.

Το δικαίωμα του εκλέγειν

Με δεδομένο ότι δικαίωμα εκλέγειν έχουν πλέον και οι 17αρηδες, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις επικείμενες εκλογές θα ψηφίζουν όσοι γεννήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2002.

Ενώ υποψηφιότητα για δήμαρχοι ή περιφερειάρχες μπορούν να θέτουν όσοι θα έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους έως την 26η Μαΐου του 2019, οπότε και θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εκεί την ημέρα, θα διεξαχθούν μαζί οι ευρωεκλογές και ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκφράσουν την λαϊκή τους βούληση μέσα από τέσσερις κάλπες. Μια για τις ευρωεκλογές και τρεις για τις αυτοδιοικητικές.

Κι αυτό γιατί εκλέγονται εκπρόσωποι στα περιφερειακά συμβούλια, εκπρόσωποι στα δημοτικά συμβούλια και εκπρόσωποι κοινοτήτων με διάρκεια θητείας τα 4 χρόνια από 5 που ήταν επί “Καλλικράτη”.

Ο “Κλεισθένης Ι” επαναφέρει τις κοινότητες και το ψηφοδέλτιο για αυτές θα είναι ανεξάρτητο από τον συνδυασμό που κατέρχεται για την διεκδίκηση του δήμου, όπως ήταν με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Εκλογές για κοινότητες

Συγκεκριμένα, για κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 300 κατοίκους εκλέγεται ένα μέλος. Από 301 – 2.000 κατοίκους εκλέγονται 5 μέλη.

Για κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 2.001 – 10.000 κατοίκους εκλέγονται 7 μέλη. Από 10.001 – 50.000 κατοίκους εκλέγονται 11 μέλη και για κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 50.001 και άνω κατοίκους εκλέγονται 15 μέλη. Αυτό που ειπώθηκε από τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι δεν απαγορεύεται ο συνδυασμός που θα κατέλθει στις κοινοτικές εκλογές να έχει το ίδιο λογότυπο με τον συνδυασμό που κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές.

Προϋπόθεση όμως είναι οι υποψήφιοι των δυο συνδυασμών να μην είναι τα ίδια πρόσωπα. Άλλωστε, αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που θα διευκρινίζεται στην εκλογική εγκύκλιο. Υπενθυμίζουμε ότι η ποσόστωση υπέρ των γυναικών στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων είναι αυξημένη στο 40% από 30% που είχε οριστεί παλαιότερα. Το νέο ύψος της ποσόστωσης αφορά τα ψηφοδέλτια για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Εκλογιμότητα και άρση των κωλυμάτων

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί διευκρίνιση για την άρση κωλυμάτων εκλογιμότητας, ιδίως στην περίπτωση προέδρων σε σχολικές επιτροπές, καθώς παρότι είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου δεν θα υπόκεινται στους ίδιους εκλογικούς περιορισμούς όπως ισχύει σε άλλους οργανισμούς του Δημοσίου.

Εξετάζεται επίσης οι διοικητές περιφερειακών οργανισμών του Δημοσίου, να μην έχουν το κώλυμα της 18μηνης παραίτησης προ της διεξαγωγής των εκλογών, αλλά να έχουν δικαίωμα εκλέγεσθαι όχι στις δήμους – έδρες των περιφερειακών οργανισμών του δημοσίου, αλλά σε όμορους δήμους.

Κινητικότητα και ευελιξία

Οι αλλαγές που επιφέρει ο “Κλεισθένης Ι” εστιάζει στο τρόπο λήψης αποφάσεων που στηρίζονται στην απλή αναλογική και στην διαμόρφωση νέων πλειοψηφιών. Παράλληλα, θεσμοθετήθηκε η ευελιξία επιλογής αντιδημάρχων από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις με τη σύμφωνη γνώμη της παράταξης απ’ όπου ο προτεινόμενος αντιδήμαρχος προέρχεται. Παράλληλα, οι μετεκλογικές συνεργασίες επιτρέπουν προσχώρηση ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων σε άλλες παρατάξεις ή και συνένωση παρατάξεων.

Η λευκή – εποικοδομητική ψήφος

Για την αποτελεσματική εφαρμογή της απλής αναλογικής στην άσκηση διοίκησης, νομοθετήθηκε η λευκή – εποικοδομητική ψήφος, με σκοπό να διευκολύνει την λήψη αποφάσεων σε ζητήματα μείζονος σημασίας ώστε να μην παρακωλύεται η διοικητική λειτουργία του δήμου.

Για το ζήτημα σοβαρό προβληματισμό εξέφρασαν οι αιρετοί θέτοντας το ζήτημα της αξίας της ψήφου τους και ιδίως σε περιπτώσεις έντονης διαφωνίας.

Εάν θεωρήσουμε ότι σε ένα 27μελές δημοτικό συμβούλιο είναι παρόντα τα 21 μέλη, υπάρχει απαρτία. Στην περίπτωση που σε μια απόφαση οι 10 ψηφίσουν υπέρ, οι 7 κατά και οι 4 λευκό ή αποχή, με τη λευκή – εποικοδομητική ψήφο δεν προσμετρώνται τα λευκά και οι αποχές. Άρα απομένουν 17 ψηφίσαντες και η απόφαση περνάει με την ψήφο των 10.

Κατά το σκεπτικό του νομοθέτη η λευκή εποικοδομητική ψήφος θα διευκολύνει στην λήψη αποφάσεων όταν οι διαφωνίες στα δημοτικά συμβούλια είναι αγεφύρωτες, προκειμένου να εγκρίνονται για παράδειγμα οι προϋπολογισμοί ή τα τεχνικά προγράμματα των δήμων.

Η διάταξη, κατά το νομοθέτη, έρχεται να θεραπεύσει φαινόμενα σε δήμους που δεν μπορούσε να εγκριθεί προϋπολογισμός, στις περιπτώσεις που η διοικούσα παράταξη έχανε την πλειοψηφία και δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες συγκλίσεις με τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις ώστε να στηρίξουν την ψήφισή του.

Μαζί με την λευκή – εποικοδομητική ψήφο, δίνεται η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να καταθέσει εναλλακτικό σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο όμως να τηρεί τους κανόνες περί κατάρτισής του.

Η κατάθεση των εναλλακτικών σχεδίων προϋπολογισμού μπορεί να γίνεται από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις είτε στην Οικονομική Επιτροπή είτε απευθείας στο δημοτικό συμβούλιο.

Εκεί όπου η συζήτηση θα γίνεται έως και τον τετραψήφιο κωδικό κάθε δαπάνης.

epoli.gr

Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου ενημερώνει τα μέλη του ότι προκηρύχθηκαν τα προγράμματα: «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας, Εμπόριο – Εστίαση- Εκπαίδευση» και «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων».


Η δράση «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας, Εμπόριο – Εστίαση- Εκπαίδευση» στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο (ΚΑΔ 45, 47), στην παροχή υπηρεσιών εστίασης (ΚΑΔ 56) και στην παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης – κοινωνικής μέριμνας (ΚΑΔ 85, 88).

Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 60 εκ. ευρώ για το σύνολο της χώρας.

Προϋποθέσεις συμμετοχής επιχειρήσεων
1.Να έχουν κλείσει τουλάχιστον 3 πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας.
2.Να διαθέτουν τουλάχιστον έναν εκ των επιλέξιμων ΚΑΔ ως ενεργή κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών αυτών διαχειριστικών χρήσεων
3.Να έχουν κατ’ ελάχιστον 1 ΕΜΕ μισθωτής εργασίας για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, 2 ΕΜΕ για τον κλάδο της εστίασης και 5 ΕΜΕ για τον κλάδο της εκπαίδευσης – κοινωνικής μέριμνας.

Επιδοτούμενες δαπάνες:
Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος
Μηχανήματα εξοπλισμός
Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ΤΠΕ
Μεταφορικά Μέσα
Ψηφιακή προβολή
Πιστοποίηση υπηρεσιών ή και διαδικασιών
Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (νέο προσωπικό)
Δαπάνες μελετών / κατάρτισης / παρακολούθησης του επενδυτικού σχεδίου

Χρόνος Υλοποίησης Επενδυτικών Σχεδίων
Μέχρι 24 μήνες από την έκδοση της απόφασης ένταξης

Περίοδος Υποβολών
Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των επενδυτικών σχεδίων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) είναι η 6-2-2019 και καταληκτική η 19-4-2019.

Σκοπός της δράσης «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών & Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» είναι η ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων προκειμένου να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού τους και στην πιστοποίηση των προϊόντων τους.

Προϋπολογισμός
Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 400 εκ. € για το σύνολο της χώρας.

Προϋποθέσεις συμμετοχής επιχειρήσεων
• Να έχουν κλείσει τουλάχιστον 3 διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας
• Να διαθέτουν τους επιλέξιμους ΚΑΔ της επένδυσης (Αγροδιατροφή/βιομηχανία τροφίμων, ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, περιβάλλον, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, Υγεία, Υλικά/κατασκευές) – www.espa.gr
• Να έχουν 2 τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης το έτος που προηγείται της υποβολής του επενδυτικού σχεδίου.

Επιδοτούμενες δαπάνες
• Μηχανήματα / εξοπλισμός
• Πιστοποίηση προϊόντων – υπηρεσιών – διαδικασιών
• Συσκευασία – ετικέτα – branding
• Ψηφιακή προβολή
• Συμβουλευτικές υπηρεσίες / τεχνικές μελέτες
• Μεταφορικά μέσα
• Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (νέο προσωπικό)

Χρόνος υλοποίησης εκπαιδευτικών σχεδίων
Μέχρι 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης

Περίοδος υποβολών
Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των επενδυτικών σχεδίων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) είναι η 6-2-2019 έως εξαντλήσεως του προϋπολογισμού και το αργότερο μέχρι τη συμπλήρωση 18 μηνών από την αρχική δημοσίευση της πρόσκλησης.

Επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη

«Η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και η αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας είναι κομβικής σημασίας προϋποθέσεις για την αναθέρμανση της Οικονομίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων ευκαιριών».


Αυτό επισημαίνει σ’ επιστολή που έστειλε σήμερα στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας.

Στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας αναφέρεται σε βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν στον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016 ώστε αφ’ ενός να διευκολυνθεί η ταχύτερη υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν ήδη αξιολογηθεί και αφ΄ετέρου να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων και άρα και τα οφέλη από την εφαρμογή του νόμου.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπως γνωρίζετε, θέτει ψηλά στις προτεραιότητες της πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση του παραγωγικού ιστού και της υγιούς επιχειρηματικότητας, με όρους διαφάνειας, δικαιοσύνης και ασφαλώς ανταπόδοσης των οφελών στο κοινωνικό σύνολο», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας. Και προσθέτει: «Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να σας επισημάνω ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει ήδη ολοκληρώσει την διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που υπεβλήθησαν στον πρώτο κύκλο της προκήρυξης του νόμου 4399/2016, ενώ έχουν εκδοθεί και οι αντίστοιχες αποφάσεις υπαγωγής. Επίσης, προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και η αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων που υπεβλήθησαν στον δεύτερο κύκλο».

Σε άλλο σημείο της επιστολής ο κ. Κατσιφάρας υπογραμμίζει ότι «με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες και την ανάγκη τόνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιδίωξη που πρακτικά μεταφράζεται σε νέες θέσεις εργασίας στη Δυτική Ελλάδα, αποτελεί στοίχημα για εμάς η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που υποβάλλονται στις αντίστοιχες προκηρύξεις των καθεστώτων του ν. 4399/2016 να ολοκληρώνεται χωρίς χρονοτριβή».

Ο κ. Κατσιφάρας, σε ό,τι αφορά, στις προτεινόμενες βελτιώσεις του νόμου αναφέρει:

«Μπορούν να γίνουν βελτιώσεις που θα πολλαπλασιάσουν τους δικαιούχους του και άρα και τα οφέλη απ’ την εφαρμογή του. Όπως, η νομοθετική πράξη για συγχώνευση των πρώτων δόσεων χρηματοδότησης σε μια που ν’ αντιστοιχεί στο 50% της προβλεπόμενης επιχορήγησης, που δεν έχει ακόμα εκδοθεί. Μια νομοθετική παρέμβαση σας που λειτουργεί υπέρ της ταχύτερης ολοκλήρωσης των επενδύσεων.

Ακόμα, η τροποποίηση του άρθρου 76, ώστε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο νόμο 3299/2004 και έχουν τις προϋποθέσεις παράτασης της προθεσμίας ολοκλήρωσης των επενδύσεων τους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018, να μπορούν να πραγματοποιούν δαπάνες, έκδοση των αντίστοιχων παραστατικών και πραγματοποίηση των λοιπών αναγκών τους, εντός έξι μηνών από την ημερομηνία ψήφισης της τροποποίησης στη Βουλή. Απέχουμε μόλις 70 μέρες από την ημερομηνία αυτή και η σχετική πράξη δεν έχει ακόμα εκδοθεί».

Κλείνοντας την επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας υπογραμμίζει: «Η δημιουργία περιβάλλοντος στήριξης κάθε επενδυτικής πρωτοβουλίας που εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και εξομάλυνσης των συνεπειών που η κρίση δημιούργησε, είναι διέξοδος και αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση της ανεργίας και την αξιοποίηση της παραγωγικής μας δυναμικής. Θεωρώντας ότι οι παρατηρήσεις αυτές υπηρετούν και τον στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απάντηση σας».

O Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας επισκέφθηκε το Δικαστικό Μέγαρο Μεσολογγίου, όπου πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες επισκευής, συντήρησης και ανακαίνισης προϋπολογισμού 103.751,40 ευρώ.


Η χρηματοδότηση έχει διασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.


Προβλέπεται να εκτελεστούν οικοδομικές εργασίες, (αντικατάσταση των παλαιών ξύλινων θυρών και παραθύρων με αλουμίνια, μόνωση της ταράτσας του κτιρίου κ.α) ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εργασίες, τοποθέτηση ανελκυστήρα – πλατφόρμα για χρήση Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ).


Στη διάρκεια της επίσκεψης, εκτός από το ήδη ενταγμένο έργο συζητήθηκε η προοπτική ενεργειακής αναβάθμισης του Δικαστικού Μεγάρου Μεσολογγίου, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλλει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια και συνεπακόλουθα τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης.


Κατά την επίσκεψή του ο κ. Κατσιφάρας συναντήθηκε με την Πρόεδρο Πρωτοδικών Μεσολογγίου Ελένη Λυμπεροπούλου, όπως επίσης με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρήστο Παΐσιο, τον γενικό γραμματέα Θεόδωρο Νταβανέλλο, καθώς επίσης και άλλα μέλη του Συλλόγου από τους οποίους ενημερώθηκε για τα λειτουργικά προβλήματα του κτιρίου.

Στην Δικαιοσύνη προσέφυγε καταθέτοντας μήνυση κατά αγνώστων ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Αναστάσιος Σκαρμούτσος, μετά την διαπίστωση εκτεταμένων βανδαλισμών στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Μεσολόγγι.


Όπως αναφέρει ο Αναστάσιος Σκαρμούτσος άγνωστοι, που φαίνεται να έχουν εισβάλλει στο χώρο νυκτερινές ώρες, κατέστρεψαν ολοσχερώς μεγάλο αριθμό οδικών σημάτων, καθίσματα καθώς και μέρος της περίφραξης. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης και έως ότου γίνουν οι απαραίτητες αποκαταστάσεις, όπως εξηγεί ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού θα πρέπει να αναβληθούν οι προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων στο χώρο. Επισημαίνει ακόμη πως δεν φαίνεται να έχει κλαπεί εξοπλισμός, γεγονός που υποδεικνύει ως μοναδικό κίνητρο των αγνώστων τον βανδαλισμό.

φωτο4

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος σημειώνει πως «Η δημοτική περιουσία ανήκει στους δημότες. Κατά συνέπεια είναι ακατανόητο το γεγονός της καταστροφής της».

φωτο2

 

O Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς Παυσανίας Παπαγεωργίου εμμέσως πλην σαφώς ανακοινώνει την υποψηφιότητα του για τη δημαρχία του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.


Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, ήταν αναμενόμενη .Ο κ. Παπαγεωργίου (υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές) φέρονταν βέβαιος διεκδικητής της δημαρχίας φιλοδοξώντας να εκφράσει τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Ωστόσο επέλεξε τον ερχομό του νέου έτους για να καταθέσει ένα «μανιφέστο» καλώντας στη δημιουργία ενός νέου αυτοδιοικητικού σχήματος.

«Προσωπικά – και έχω πλήρη αντίληψη του τι σημαίνει αυτό για την προσωπική μου πορεία- θέτω εαυτόν στη διάθεσή, από οποιαδήποτε θέση, όλων όσων θέλουν να προσφέρουν. Το χρωστάω, στον τόπο μου που με μεγάλωσε και με έχτισε, στους δικούς μου ανθρώπους που μένουν σε αυτόν», αναφέρει χαρακτηριστικά στο κάλεσμα του που είναι ιδιαίτερα αιχμηρό για όσους διαχειρίστηκαν τη διοίκηση του δήμου Μεσολογγίου.

Η δήλωση:

Η πρωτεύουσα του μεγαλύτερου νομού της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες για λόγους που οφείλονται άλλοτε στην τοπική αυτοδιοίκηση άλλοτε στην κεντρική διοίκηση του κράτους αποδυναμώθηκε και περιθωριοποιήθηκε.

Επί σειρά ετών οι δημότες αλλά και οι λοιποί πολίτες της χώρας παρακολουθούσαν μια γωνιά γης με ιστορική, φυσική και παραγωγική δυναμική διεθνούς βεληνεκούς να βουλιάζει στην εσωστρέφεια και να υπολείπεται του ίδιου της του εαυτού. Η συνένωση τριών δήμων σε έναν δεν μπόρεσε να αλλάξει την κατηφορική κατεύθυνση.

Αδιαμφισβήτητα μπορεί να πει κανείς ότι η μεγαλύτερη μερίδα της ευθύνης ανήκει σε όσους εναλλάχθηκαν στην κορυφή της αυτοδιοίκησης. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, υπήρξαν άτομα που ακόμα και αν δεχτούμε ότι κάποιοι εξ αυτών είχαν όλη την καλή θέληση, ωστόσο δεν είχαν τις διοικητικές ικανότητες, την εμπειρία, τις περγαμηνές το μέγεθος για να ανεβάσουν αυτόν τον ευλογημένο τόπο στο ύψος που του όρισαν η φύση, η μοίρα και η ιστορία.

Κάποια τέτοια άτομα, δεν διστάζουν και σήμερα να θέλουν να πάρουν την τύχη του τόπου στα χέρια τους. Κάποιοι αποσκοπώντας στο δικό τους προσωπικό όφελος. Κάποιοι ίσως χωρίς κακή πρόθεση αλλά με πλήρη άγνοια ευθυνών, κινδύνου και με έλλειψη ειλικρινούς αυτογνωσίας.

Εξίσου όμως μεγάλη η ευθύνη και όσων είχαν τα απαραίτητα προσόντα για να φέρουν αποτελέσματα στην αυτοδιοίκηση και στον τόπο, αλλά είτε δεν προσφέρθηκαν, είτε υπαναχώρησαν στις πιέσεις των κομμάτων ή των κάποιων λίγων «κομματαρχών».

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να σπάσει αυτή η αλυσίδα της ανικανότητας, της μετριότητας και της εσωστρέφειας.

Σήμερα!

Σήμερα γιατί τρία νέα δεδομένα κάνουν τα αμέσως επόμενα χρόνια ορόσημο για τον τόπο μας.

Η ολοκλήρωση των οδικών δικτύων που βγάζουν τον τόπο από την απομόνωση.
Η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Σχολής που ξαναφέρνει ζωή και την πλήρη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου
Οι ενεργειακές και τουριστικές επενδύσεις που αναζητούν υγείες περιβάλλον και στήριξη.
Η περιοχή μας μετατρέπεται σε σταυροδρόμι. Ενεργειακό, επιστημονικό, μεταφορικό. Γεγονός που σημαίνει νέο πληθυσμό, νέες προοπτικές αλλά και νέους κινδύνους. Νέες δυνατότητες και νέες υποχρεώσεις

Και πέραν αυτών η επέτειος των 200 ετών από την έναρξη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα κατά τον οποίο η περιοχή μας βρέθηκε στο πάνθεον των ηρώων μιας ολόκληρης Ευρώπης. Η εκπροσώπηση του Δήμου, ο καθρέφτης όλων μας την τετραετία που έρχεται, πρέπει να μπορεί αποδεδειγμένα να σταθεί διεθνώς και να φτάσει τον ιερό Δήμο και τους δημότες του παντού. Να στέκεται στο πλάι τους, να τους επιβάλει και όχι να τους προσβάλλει.

Φίλες, φίλοι και συμπολίτες

Η αυτοδιοίκηση είναι διοίκηση τα αποτελέσματα της οποίας έχουν την αμεσότερη επίδραση στην καθημερινή μας ζωή. Δεν είναι διοίκηση για να βολέψουν τις φιλοδοξίες τους όσοι δεν καταφέρνουν να διεισδύσουν στην κεντρική σκηνή.

Και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να είναι παρά συνθετική και να εκφράζει ευρύτερους ιδεολογικού και πολιτικούς χώρους. Χωρίς κομματικά στεγανά με σεβασμό στο άτομο, στις δημοκρατικές διαδικασίες, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην αξιοκρατία.

Ο τόπος μας γένναγε πάντοτε θάρρος και αξιοσύνη. Πολιτικούς, ανθρώπους του πνεύματος επιστήμονες, τεχνίτες, καλλιτέχνες, πρωτοπόρους. Ανθρώπους τίμιους και περήφανους που εργάστηκαν σκληρά στη θάλασσα, στη γη, στον κόσμο των ιδεών και των αξιών. Περήφανους για το μυαλό τους, για τα χέρια τους, για την πορεία τους, για τον τόπο τους.

Τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν και σήμερα. Μην αναρωτηθείτε γιατί και πως παραγκωνίστηκαν. Σκεφτείτε όμως ότι τώρα είναι η ευκαιρία να προσφέρουν στον τόπο τους.

Για να προχωρήσουμε μαζί όλοι όσοι μπορούμε να προσφέρουμε και το έχουμε αποδείξει. Συνθετικά, δημοκρατικά, δίκαια.

Προσωπικά – και έχω πλήρη αντίληψη του τι σημαίνει αυτό για την προσωπική μου πορεία- θέτω εαυτόν στη διάθεσή, από οποιαδήποτε θέση, όλων όσων θέλουν να προσφέρουν. Το χρωστάω, στον τόπο μου που με μεγάλωσε και με έχτισε, στους δικούς μου ανθρώπους που μένουν σε αυτόν.

Σας καλώ όλους στη δημιουργία ενός νέου αυτοδιοικητικού σχήματος,

ιδιαίτερα αυτούς που κατά κοινή ομολογία έμειναν αμόλυντοι και κατάφεραν να προσφέρουν στην αυτοδιοίκηση ακόμα και σε δύσκολα χρόνια,

μακριά από τον μικρόκοσμο των προσωπικών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που δεν πρόσφεραν ποτέ τίποτα στο κοινωνικό σύνολο και στον δήμο,

χωρίς να αποποιηθεί κανείς τα πιστεύω του και την πολιτική του καταγωγή.

Να κάνουμε αυτό το βήμα μαζί. Να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας.

Σας υπόσχομαι ότι από τον πρώτο χρόνο θα μπορούμε να περνάμε περήφανοι στους δρόμους για τα όσα προβλήματα θα έχουμε λύσει και για όσα θα έχουμε προσφέρει στον τόπο μας.

Η απόφαση είναι εύκολη.

ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Γενικός Γραμματέας
Νέας Γενιάς

Προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς τα έργα στην Κλεισούρα, για την αποκατάσταση του τμήματος της Εθνικής Οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων, που υπέστη ζημιές από τη σφοδρή κακοκαιρία του Δεκεμβρίου του 2017. Σήμερα Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 έγινε, ασφαλτόστρωση στο σημείο της κατολίσθησης, παρέμβαση με την οποία αποκαθίσταται η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα,  ενώ παράλληλα θα εκτελούνται εργασίες στα υπόλοιπα τμήματα του έργου, εκτός του οδοστρώματος.

Η «Σοφία» επελαύνει σκεπάζοντας με χιόνι μεγάλο τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας.


Σύμφωνα με τη νεώτερη ενημέρωση από τις αστυνομικές αρχές είναι απαραίτητη η χρήση αλυσίδων σε αρκετά σημεία της Αιτωλοακαρνανίας ενώ σε ορισμένους δρόμους που συνδέουν χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας η κυκλοφορία έχει διακοπεί λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.

Δείτε στον πίνακα που κοινοποίησε η Περιφερειακή Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος τα σημεία:

Διακοπή κυκλοφορίας:

-Επαρχιακή οδός Ναυπάκτου –Πλατάνου Από το ύψος του Τ.Κ. Πλατάνου και άνω –Τ.Κ. Αγ. Δημητρίου –Τ.Κ. Κλεπάς Τ.Κ. Αράχωβας Τ.Κ. Λιβαδακίου Τ.Κ. Ψήλος Σταυρός
-Επαρχιακή οδός Ναυπάκτου-Άνω Χώρας-Κρυονερίων από Τ.Κ. Λιμνίτσας-Τ.Κ. Άνω Χώρας – Τ.Κ. Κρυονερίων Τ.Κ. Περδικόβρυσης Τ.Κ. Αμπελακιότησας
-Επαρχιακή Οδός Ναυπάκτου- Γραμμένης Οξιάς Από Τ.Κ. Λεύκας, Τ.Κ. Γραμμένης Οξιάς Τ.Κ. Μανδρινής

Χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

-Επαρχιακή Οδό Ναυπάκτου –Πλατάνου, από Τ.Κ. Παλαιοπύργου έως Τ.Κ. Πλατάνου.
-Επαρχιακή Οδό Ναυπάκτου – Άνω Χώρας, από Τ.Κ. Λιμνίτσας έως Τ.Κ. Άνω χώρας.
-Επαρχιακή Οδό Ναυπάκτου – Ελευθέριανης, προς τις Τ.Κ. Παλαιοπύργου – Τ.Κ. Ελευθέριανης – Τ.Κ. Αγ.Κυριακής.
-Επαρχιακή Οδό Καλλιθέας-Προυσού, από 13ο έως 18ο χλμ.
-Εθνική Οδό Αγρινίου – Καρπενησίου, από 20ο έως 52ο χλμ (όρια με Δ.Α. Ευρυτανίας).
-Επαρχιακή Οδό Αμφιλοχίας – Εμπεσού, από 10ο έως 25ο χλμ.
– Επαρχιακή Οδός Θέρμου-Δρυμώνα.
-Επ.Οδός. 2ο χλμ Εμπεσού-Αυλάκι

Oδηγίες στους οδηγούς

Παρακαλούνται όλοι οι οδηγοί που κινούνται στο οδικό δίκτυο της περιφέρειας μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, να τηρούν τα σήματα κυκλοφορίας και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται στους οδηγούς και στους χρήστες του οδικού δικτύου, οι παρακάτω χρηστικές συμβουλές:

-Φροντίζω το όχημά μου να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
-Χρησιμοποιώ πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
-Φορώ πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
-Ενημερώνομαι για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου πριν ξεκινήσω.
-Ελέγχω την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου μου.
-Φροντίζω ώστε να είναι εφοδιασμένο το αυτοκίνητο με αρκετά καύσιμα.
-Μειώνω ταχύτητα και να αφήνω αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορώ να σταματήσω με ασφάλεια.
-Δε φρενάρω απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπώ της πορείας μου. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργώ και όταν πρόκειται να επιταχύνω ή να στρίψω.
-Έχω αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνομαι πιο εύκολα αντιληπτός, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
-Διατηρώ τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός μου πάντα καθαρούς.
-Οδηγώ με χαμηλή ταχύτητα για να έχω τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός μου.
-Είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν διασχίζω γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
-Αν οδηγώ σε επαρχιακό δρόμο, αποφεύγω τους χιονισμένους χωματόδρομους.
-Έχω στο νου μου ότι ενδεχομένως χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσω το όχημά μου όταν οδηγώ σε παγωμένο δρόμο.


Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά μου:

-Δεν προσπαθώ να «γκαζώσω» για να απεγκλωβιστώ, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.

-Μετακινώ δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξω το χιόνι από τους τροχούς.

-Ειδοποιώ αμέσως τις αστυνομικές αρχές.
-Παραμένω στο αυτοκίνητό μου και να ανάβω τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ότι η εξάτμιση είναι καθαρή από χιόνι.


Σε περίπτωση που μετακινούμαι εκτός πόλεως:

-Φροντίζω, πριν ξεκινήσω, να ενημερωθώ για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
-Προγραμματίζω το ταξίδι μου, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
-Ελέγχω την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου μου.
-Βεβαιώνομαι ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μου είναι γεμάτο καύσιμα.
-Φροντίζω να έχω μαζί μου κουτί πρώτων βοηθειών.

 


Σε περίπτωση που μετακινούμαι μέσα στην πόλη:

-Προτιμώ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
-Κινούμαι με ιδιαίτερη προσοχή και ακολουθώ τις υποδείξεις των Τροχονόμων.

Mε το ποσό των 982.311 ευρώ χρηματοδοτούνται συνολικά εννέα επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια -Διεθνοποίηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», έπειτα από απόφαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.


«Η ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, όπως και η διεθνοποίηση των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι στρατηγική επιλογή που συμβάλει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας της παραγωγικής βάσης που ως Περιφερειακή Αρχή έχουμε θέσει σε προτεραιότητα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και πρόσθεσε:

«Στον κεντρικό μας προσανατολισμό διατηρούμε την αντίληψη ότι η ανάπτυξη και η στήριξη της απασχόλησης θα έρθει μέσα και από την ενδυνάμωση της παρουσίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στις διεθνείς αγορές. Στο πλαίσιο αυτό κάνουμε πράξη την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μας μοντέλου, με όχημα την εξωστρέφεια».

H δράση «Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα που προκηρύχθηκε ήταν προσαρμοσμένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Τα υποβαλλόμενα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται αφορούν επενδύσεις από 80.000 έως και 300.000 ευρώ στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα»:

Αγροδιατροφή/βιομηχανία τροφίμων, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, μεταποίηση, εφοδιαστική αλυσίδα, ενεργειακές τεχνολογίες και εφαρμογές, τεχνολογίες και εφαρμογές για το περιβάλλον, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ), υγεία-φάρμακα-ευεξία.

H δράση «Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» πρόκειται να επαναπροκηρυχθεί το επόμενο διάστημα.

Επίσης, στις 15 Ιανουαρίου 2019 ολοκληρώνεται η διαβούλευση για τις δράσεις «Δημιουργικές Βιομηχανίες» και «Επιχειρηματική Εκκίνηση» προκειμένου αμέσως μετά να εκδοθούν οι αντίστοιχες προσκλήσεις.

Ο 38χρονος δικηγόρος Νεκτάριος Φαρμάκης από το Αγρίνιο, θα είναι ο υποψήφιος της ΝΔ, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απέναντι στον Απόστολο Κατσιφάρα. Σήμερα ο κ. Φαρμάκης είναι εκλεγμένος σύμβουλος στην ίδια περιφέρεια.

Tην τελευταία συνεδρίαση της πραγματοποίησε την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης (Κ.Ε.Π.) της Προγραμματικής Σύμβασης «Ενεργειακό Αποτύπωμα Δυτικής Ελλάδας».


Συνήλθε στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας & Περιβάλλοντος Νικόλαου Μπαλαμπάνη, με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης, ενώ έγινε η παραλαβή και η έγκριση του συνόλου των παραδοτέων και η πιστοποίηση της καλής εκτέλεσης των υπηρεσιών.

Πιο συγκεκριμένα, παραδόθηκαν τεύχη ενεργειακής αυτοψίας για το σύνολο των κτιρίων της Π.Δ.Ε. και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που εξετάστηκαν, καθώς και τεχνική έκθεση για την καταγραφή των ενεργειακών τους καταναλώσεων και την ενεργειακή τους κατάταξη .

Επίσης, για τρία ενεργοβόρα κτίρια της ΠΔΕ και ένα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έγιναν εξειδικευμένες προτάσεις για παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς οι οποίες θα έχουν ουσιαστική επίδραση στις καταναλώσεις, αλλά θα είναι παράλληλα και οικονομικά σκόπιμες.

«Ολοκληρώθηκε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια απ’ όλα τα συμβαλλόμενα μέρη – Περιφέρεια, Τεχνικά Επιμελητήρια και Αποκεντρωμένη Διοίκηση – προκειμένου να αποτυπωθούν οι ενεργειακές ανάγκες των δημόσιων κτιρίων» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νικόλαος Μπαλαμπάνης ο οποίος υπογράμμισε ότι πρόκειται για «μια δουλειά που αποτελεί παρακαταθήκη επόμενων ενεργειών και διεκδικήσεων από την πλευρά μας, προκειμένου να αναβαθμίσουμε ενεργειακά τις υποδομές μας».

Για τη σημασία της ολοκλήρωσης της Προγραμματικής Σύμβασης όμως μίλησε επίσης και ο Πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής παρακολούθησης (Κ.Ε.Π.) Νικόλαος Υφαντής, ο οποίος επεσήμανε ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της Προγραμματικής Σύμβασης αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο προς αξιοποίηση για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων της Περιφέρειας».

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχοντας ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων, υπέγραψε Προγραμματική Σύμβαση με το ΤΕΕ (Τμήμα Δυτικής Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας) και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, για τον προσδιορισμό του Ενεργειακού Αποτυπώματος της Δυτικής Ελλάδας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης τα μέλη της Κοινής Επιτροπής παρακολούθησης (Κ.Ε.Π.), η εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου Πηνελόπη Μωυσιάδου, ο πρόεδρος ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλειος Αϊβαλής, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του Τμήματος Αιτωλοακαρνανίας του ΤΕΕ Στυλιανός Μπλέτσας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της ΠΔΕ Γεώργιος Παπασταματίου, η Προϊσταμένη Τμήματος Τεχνικών Εφαρμογών Μαρία Μακρή και η υπάλληλος του ΤΕΕ Θεοδώρα Πασχαλία Καρκάνη.

Την αντίθεσή της σε νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το βιοαέριο και τα οργανικά απόβλητα εξέφρασε με ομόφωνη απόφασή της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Με επιπλέον 9,8 εκατομμύρια ευρώ ενισχύονται οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία καθώς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ενέκρινε σχετικό αίτημα που είχε υποβληθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ενέταξε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πρόσθετα έργα σε ποταμούς και χείμαρρους.


Σύμφωνα με την απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη που κοινοποιήθηκε στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολο Κατσιφάρα τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Αιτωλοακαρνανία ενισχύονται με επιπλέον 4,8 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι αντίστοιχες παρεμβάσεις στην Ηλεία, με πρόσθετο ποσό 5 εκατομμυρίων ευρώ.

«Είναι μια σημαντική εξέλιξη καθώς με τους επιπλέον πόρους που προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αυξάνονται οι δυνατότητες και τα μέσα μας στο μέτωπο της καλής συντήρησης των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων και του καθαρισμού των ποταμών και των χειμάρρων στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία», ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Κατσιφάρας.

Να σημειωθεί ότι συνολικά για την Αιτωλοακαρνανία οι διατιθέμενοι πόροι αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων φτάνουν πια τα 14 εκατομμύρια ευρώ και για την Ηλεία τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Και στις δυο περιοχές θα γίνουν, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις καθαρισμού των κοιτών και των πρανών, καθαρισμός από προσχώσεις, βλάστηση, μπαζώματα και απορρίμματα. Ακόμα θα γίνει συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή απορροή των υδάτων και ν’ αποτραπούν τυχόν κίνδυνοι στις παρόχθιες εκτάσεις καθώς και σε τεχνικά έργα.

Έργα σε Ηλεία-Αιτωλοακαρνανία

Στο μεταξύ, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εντάχθηκαν τρία έργα στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας με συνολικό προϋπολογισμό 2,1 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, πρόκειται για το έργο τοποθέτησης χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Τοπικής Κοινότητας Κέντρου Δήμου Ήλιδος (Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας), με προϋπολογισμό 141.000 ευρώ.

Επίσης, για το έργο βελτίωσης του δρόμου Διασελλάκι-Πέρκος στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ.

Και τέλος, για το έργο βελτίωσης του δρόμου Δρυμώνας – Νεροσύρτης στην Αιτωλοακαρνανία, με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ. Η εκτέλεση των εργασιών και στις δυο οδούς έχει κριθεί απαραίτητη ώστε ν’ αναβαθμιστούν οι συνθήκες κυκλοφορίας και να βελτιωθεί η βατότητα τους.

Η ανάδειξη καινοτόμων ιδεών για τον Αγροδιατροφικό τομέα αποτελούν το αντικείμενο διαγωνισμού του έργου AGROINNOECO, που παρουσιάστηκε από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018, στο Μεσολόγγι, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου 2018. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.


Διευκρινίζεται ότι προϋπόθεση καταβολής στο ακέραιο του δώρου Χριστουγέννων 2018 είναι η ύπαρξη εργασιακής σχέσης του μισθωτού στο χρονικό διάστημα από 01-05-2018 μέχρι 31-12-2018. Αν η σχέση εργασίας διήρκησε μικρότερο χρονικό διάστημα, τότε ο μισθωτός δικαιούται ποσό ίσο με 2/25 του μηνιαίου μισθού ή δύο ημερομίσθια, για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες εργασιακής σχέσης.

Βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές μισθού ή ημερομισθίου της 10ης ημέρας Δεκεμβρίου. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 10ης ημέρας μηνός Δεκεμβρίου, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσης της σχέσης. Το δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι όσοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή του κύρους σύμβασης εργασίας.

Με τον νόμο 4554/2018 ορίστηκε ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας η 26η Δεκεμβρίου. Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν την ημέρα αυτή δικαιούνται να λάβουν, αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν. Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό: α) οι μισθωτοί επιχειρήσεων που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές δικαιούνται προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους, β) οι μισθωτοί σε επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας, δικαιούνται, εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό, και το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους.

Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής του δώρου Χριστουγέννων, οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα αρμόδια κατά τόπους Τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, ώστε να υποβληθεί μήνυση και να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία. Επίσης, μπορούν να κάνουν ανώνυμα τις καταγγελίες τους στον τηλεφωνικό αριθμό 15512.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) θα είναι στη διάθεση των εργαζομένων προκειμένου να εξασφαλιστεί το δικαίωμα τους και να λάβουν το δώρο Χριστουγέννων.

Ψηφιακές υπηρεσίες χρηματοδοτεί με 1,4 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία  – Στο πλαίσιο της  Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα άνοιξε η νέα πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων με τίτλο «Ανάπτυξη Ομάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)».Πρόκειται για έργο, που αφορά στη λειτουργία 18 Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) η καθεμία από τις οποίες θα απασχολεί προσωπικό 12 ατόμων.

Στις 18 ΤΟΜΥ θα δημιουργηθούν συνολικά 216 νέες θέσεις εργασίας που αφορούν οικογενειακούς γιατρούς/παθολόγους, οικογενειακούς παιδιάτρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικό προσωπικό.

Την πρόσκληση εξέδωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς το έργο με συνολικό προϋπολογισμό 9,2 εκατομμυρίων ευρώ, είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο -ΕΚΤ). Δικαιούχος της χρηματοδότησης είναι η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του υπουργείου Υγείας που θα κατανείμει τους πόρους στα ΤΟΜΥ της Δυτικής Ελλάδας.

«Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της κοινωνίας. Δίνουμε έμφαση στον τομέα της υγείας γνωρίζοντας καλά ότι την περίοδο της κρίσης χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη, για να καταφέρει να υποστηρίξει τις οικονομικά αδύναμες ομάδες. Οι υποδομές, ο εξοπλισμός και η μείωση δαπανών των υποδομών υγείας αποτελούν για εμάς προτεραιότητα. Έχουμε σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο την αναβάθμιση των δομών δημόσιας υγείας, το οποίο και υλοποιούμε» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Η λειτουργία των ΤΟΜΥ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αποσκοπεί στην καθολική προσιτή πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες του συνόλου του πληθυσμού, χωρίς διακρίσεις και στοχεύει στη μείωση των ανισοτήτων στην Υγεία.

Το νέο μοντέλο παρέχει υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας κι επίσης συμβάλει στην ορθή καθοδήγηση των ασθενών στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα, όποτε αυτό απαιτείται.

Μετά από εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας την οποία αποδέχθηκε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο και κατατέθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποφάσισε την ίδρυση και λειτουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου.

Με την φωταγώγηση των χριστουγεννιάτικων δένδρων στο Νεοχώρι – ώρα 6.30 μ.μ. – και την Κατοχή (7.00 μ.μ.), συνεχίζονται απόψε οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.


Την Πέμπτη 20-12-2018, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Μεσολόγγι θα τελεστεί «Υπό το φως των κεριών …χριστουγεννιάτικη δέηση».Συνδιοργάνωση: Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Σελίβειο Γηροκομείο, Μονάδα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης βαριά ψυχικά ασθενών «Γέφυρα» της Νοσηλευτικής Μονάδας Μεσολογγίου «Χατζηκώστα».

Την ίδια μέρα στο Αιτωλικό (20/12) το Χριστουγεννιάτικο χωριό θα υποδεχθεί με πολλά παιγνίδια τους μικρούς αλλά και μεγάλους επισκέπτες του, ενώ θα παραμείνει ανοικτό έως και την 4η Ιανουαρίου 2019.

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου ο Πεζόδρομος της «Χαριλάου Τρικούπη» στο Μεσολόγγι (ώρα 11.00 π.μ.) θα φιλοξενήσει το σύνολο πνευστών της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με Χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Την ίδια μέρα και ώρα 20.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας, θα παρουσιασθούν αποσπάσματα του μπαλέτου «Καρυοθραύστης» (P.I. Tchaikovsky). Οργάνωση, χορογραφία, μουσική επιμέλεια και σκηνοθεσία: Στέλλα Παπαδοπούλου.

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού δεν έχουν προβλεφθεί έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί σύμφωνα με πληροφορίες της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ».


Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη των εκπροσώπων του οινοπαραγωγικού κλάδου τόσο από την πλευρά των συνεταιρισμών (ΚΕΟΣΟΕ) όσο και από την πλευρά των ιδιωτών, όπου συζητούνται σημαντικά θέματα του κλάδου με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών ο υφυπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους του κλάδου για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία μεταφράζεται ουσιαστικά στην κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Πρόκειται για ένα αίτημα των οινοπαραγωγών οι οποίοι είχαν αντιδράσει από την πρώτη κιόλας στιγμή επιβολής του φόρου ζητώντας την κατάργησή του.

Ο φόρος όχι μόνο δεν απέφερε τα προϋπολογισθέντα έσοδα αλλά οδήγησε και σε μεγάλη αύξηση τις διακίνησης οίνου και οινοστάφυλων χωρίς παραστατικά.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο ακυρώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που είχε επιβληθεί στο κρασί με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων. Ο νόμος για την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί είχε εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2015, ενώ η σχετική υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του υπογράφηκε στις 16.12.2015. Τελικά, ο ΕΦΚ στο κρασί ξεκίνησε να εφαρμόζεται από 1/1/2016. Η απόφαση του ΣτΕ, μόλις καθαρογραφεί, θα έχει άμεση ισχύ και για την εφαρμογή της δεν απαιτείται κάποια ενέργεια της διοίκησης. Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, μετά τη λήξη της τρίτης αξιολόγησης, είχε εξαγγείλει προ μηνών και η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, δεδομένου –μεταξύ άλλων– ότι ο φόρος δεν είχε αποδώσει τα αναμενόμενα δημοσιονομικά οφέλη.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (απόφαση 1734 της 3-9-2018) ακύρωσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, μετά την προσφυγή που είχαν υποβάλει τον Ιανουάριο του 2016 η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, η Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου και ένας οινοπαραγωγός από τις Σέρρες. Το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ είχε συνεδριάσει για το θέμα στις 12 Μαΐου 2016 και από τότε εκκρεμούσε η έκδοση της απόφασης την οποία ανέμενε όλος ο οινικός κλάδος.

Πάντως μέχρι στιγμής ο φόρος δεν έχει καταργηθεί επίσημα.

Νέα σύνθεση της ομάδας των αντιδημάρχων του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ανακοινώθηκε πριν λίγα λεπτά.


Ο δήμαρχος Νίκος Καραπάνος προέβη σε αιφνιδιαστική ανακοίνωση επιφυλάσσε μια έκπληξη καθώς αντιδημαρχία αναλαμβάνει ο Αγαθάγγελος Κότσαλος που παραιτήθηκε πριν από μήνες από τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου μετά την εμπλοκή του ονόματος του σε πολύκροτη υπόθεση.

Είναι και ο μόνος νέος αντιδήμαρχος που αντικαθιστά τον Σπύρο Ψιλογιάννη.

Συγκεκριμένα, από το Γραφείο Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου έγινε γνωστό ότι ανά τομέα αρμοδιότητας Αντιδήμαρχοι ορίζονται οι κ.κ.:

-Καραπαπάς Γεώργιος: Τεχνικών έργων, μελετών και πολεοδομικού σχεδιασμού
-Σταράμος Παναγιώτης: Αισθητικής αναβάθμισης, καθαριότητας και Ανάπτυξης, με χωρική ευθύνη την Δ.Ε. Αιτωλικού
-Σπυρίδων Καρβέλης με την ευθύνη λειτουργίας των Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών
-Παπαδόπουλος Γεώργιος: Χωρική ευθύνη Δημοτικής ενότητας Οινιαδών
-Κότσαλος Αγαθάγγελος: θέματα Αγροτικής Οικονομίας, ανάπτυξης και καθημερινότητας.


Ο Δημοτικός σύμβουλος Ψιλογιάννης Σπυρίδων ορίζεται Εντεταλμένος σύμβουλος για τις μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες στον Αντιδήμαρχο Αγαθάγγελο Κότσαλο. Επίσης,θα προταθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ως Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και πολιτισμού.

Επίσης ορίζεται ως Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών αναγκών του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού ο κ. Λάμπρος Σταθόπουλος.

Σε προσεχές δημοτικό συμβούλιο, θα προταθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα τεθούν επικεφαλής των Νομικών Προσώπων και Επιχειρήσεων του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.Επίσης, θα γνωστοποιηθεί και ο ορισμός των λοιπών Εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων.

Σοκαρισμένη είναι για μια ακόμη φορά η κοινωνία του Μεσολογγίου μετά τη σύλληψη ενός πολύ γνωστού γιατρού που υπηρετεί στο νοσοκομείο της πόλης…


Ο 60 χρονος γιατρός συνελήφθη μετά από έλεγχο που έκανε η αστυνομία στο αυτοκίνητο του χθες το βράδυ και εντόπισε στο πορτ μπαγκάζ ναρκωτικά φάρμακα.

Οι αστυνομικοί σύμφωνα με πληροφορίες βρήκαν αμπούλες στεντόν, περισσότερα από 160 ναρκωτικά χάπια διαφόρων ειδών, στρογγυλή σφραγίδα του νοσοκομείου Μεσολογγίου, έναν ηλεκτρονικό καρδιογράφο, συνταγολόγια μονής και διπλής διαγράμμισης και νοσοκομειακό υλικό.

Ο γιατρός όταν ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς για τα ευρήματα δεν κατάφερε να τους πείσει και συνελήφθη. Πληροφορίες του AgrinioNet.gr αναφέρουν ότι ο γιατρός παρουσίασε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μεσολογγίου όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Έχει ήδη διαταχθεί ΕΔΕ ενώ το περιστατικό χαρακτηρίζεται από το διοικητή του νοσοκομείου Πάνο Παπαδόπουλο ως μεμονωμένο

Το υπουργείο Οικονομικών αργά το βράδυ της Τετάρτης δημοσίευσε τον τρόπο που μπορεί κάποιος να μάθει αν δικαιούται κοινωνικό μέρισμα για το 2018.


Και αυτό μέσα από έξι βήματα, τα οποία πρέπει να κάνει ο καθένας για να του χορηγηθεί το ποσό που του αντιστοιχεί.

Νωρίτερα, είχε δημοσιευτεί η ΚΥΑ για το κοινωνικό μέρισμα και τα κριτήρια χορήγησης του.

Αναλυτικά η ενημέρωση του ΥΠΟΙΚ:

Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Ενημέρωση δικαιούχων για τη διαδικασία χορήγησης

Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου για το τρέχον έτος επιτρέπει τη διανομή κοινωνικού μερίσματος στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά στη βάση αυστηρών και καλά στοχευμένων κριτηρίων. Όπως προβλέπεται στη σχετική νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε στις 28 Νοεμβρίου, το ποσό που διατίθεται ανέρχεται σε 710 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι ίσο με το ποσό που διατέθηκε το 2017. Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων θα είναι αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος λόγω αλλαγών στα περιουσιακά κριτήρια και, συγκεκριμένα, λόγω της αύξησης των ανώτατων ορίων της αξίας ακίνητης περιουσίας.

Η διαχείριση της διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί από την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, η οποία θα ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η ακριβής ημέρα και ώρα έναρξης και λήξης λειτουργίας της εφαρμογής θα επιβεβαιωθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

Με την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής, θα ενεργοποιηθεί ο ακόλουθος διαδικτυακός τόπος www.koinonikomerisma.gr όπου και θα μπείτε για να διαπιστώσετε αν είστε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος και να υποβάλετε αίτηση για την καταβολή του χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του Πληροφοριακού Συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) (σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 3 της σχετικής υπουργικής απόφασης). Η αίτηση για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος μπορεί να ακυρωθεί από τον αιτούντα οποιαδήποτε στιγμή πριν την ημερομηνία καταβολής του.

Η διαδικασία σε 6 βήματα

Για τους άνω των 70 ετών που λαμβάνουν σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, η αίτηση θα δημιουργηθεί αυτόματα και το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στο λογαριασμό στον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων. Το παραπάνω αφορά νοικοκυριά που αποτελούνται από ένα μόνο άτομο ή από ένα ζευγάρι. Δεν ισχύει όταν στο νοικοκυριό υπάρχουν και άλλα μέλη.

Για όποιον δεν επιθυμεί την αυτόματη καταβολή του μερίσματος, υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης της αίτησης.

Προσοχή: Σε περίπτωση που πληρούσατε τις προϋποθέσεις της οίκοθεν καταβολής και για το μέρισμα του 2017 και δεν πραγματοποιήθηκε η πληρωμή, σημαίνει ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τη διασταύρωση των στοιχείων σας. Σας προτρέπουμε φέτος, να ακολουθήσετε κανονικά τη διαδικασία υποβολής αίτησης και να μην περιμένετε την αυτόματη υποβολή, προκειμένου να αποφευχθεί αντίστοιχο πρόβλημα με την περσινή καταβολή.

Βήμα 1

Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί:

Να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να εισάγετε μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Σας συνιστούμε να συμπληρώσετε το πεδίο του e-mail καθώς σε περίπτωση προβλημάτων με την πληρωμή θα σας αποστέλλονται σχετικές ενημερώσεις.
Nα συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν εσάς, την/τον σύζυγό σας, τα προστατευόμενα τέκνα σας ή/και τυχόν φιλοξενούμενα μέλη.
! Αν το σύστημα δεν πιστοποιεί τον συνδυασμό ΑΦΜ και ΑΜΚΑ που έχετε εισάγει, θα εμφανιστεί αντίστοιχο μήνυμα.

Στην περίπτωση αυτή:

θα πρέπει να μεταβείτε σε ένα ΚΕΠ και να ζητήσετε να ενημερώσετε την εγγραφή του ΑΜΚΑ σας ως προς το πεδίο του ΑΦΜ. Για το σκοπό αυτό θα χρειαστείτε ένα έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά σας (ΑΔΤ, Διαβατήριο, κ.τ.λ.) και ένα έγγραφο που να αναγράφει το ΑΦΜ μαζί με τα προσωπικά στοιχεία σας (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας).
Μόλις πραγματοποιηθεί η διόρθωση μπορείτε να ξεκινήσετε εκ νέου τη διαδικασία (Βήμα 1) προκειμένου να διαπιστώσετε αν είστε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος.

Βήμα 2

Αφού συναινέσετε στην επεξεργασία προσωπικών και λοιπών στοιχείων, θα εμφανιστεί μια φόρμα που αναφέρει:

τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο κτλ),
οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα),
περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων),
μια ένδειξη για το αν πληρούται το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία,
μια ένδειξη για το αν ικανοποιείται το κριτήριο της ύπαρξης έστω και ενός μήνα πλήρους ασφάλισης φορέα κύριας ασφάλισης (για εξαιρέσεις βλ. άρθρο 2 της σχετικής υπουργικής απόφασης) και τέλος,
έναν κατάλογο με τα μέλη του νοικοκυριού σας.
! Αν κάποια από τα προσωπικά σας στοιχεία εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα θα πρέπει να μεταβείτε σε ένα ΚΕΠ και να διορθώσετε το στοιχείο που εμφανίζεται εσφαλμένα χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο έγγραφο που μπορεί να αποδείξει την αλλαγή που θέλετε να κάνετε.

! Αν το σύστημα δεν έχει σωστή ένδειξη για το κριτήριο ύπαρξης έστω και ενός μήνα ασφάλισης σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, θα πρέπει να μεταβείτε σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ και να ζητήσετε να διορθωθούν τα στοιχεία σας προσκομίζοντας κάθε αναγκαίο έγγραφο. Οι διορθώσεις σχετίζονται μόνο με αποκατάσταση σφαλμάτων αναφορικά με την ταυτότητα του ασφαλισμένου και όχι σε εκ των υστέρων αναγνώριση χρόνου ασφάλισης.

! Αλλαγές σχετικά με τα οικονομικά σας στοιχεία ή τη διασταύρωση της επί πενταετίας μόνιμης κατοικίας στην χώρα δεν είναι δυνατή, καθώς προκύπτει από παρελθούσες φορολογικές σας δηλώσεις και από τα στοιχεία του ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ.

Βήμα 3

Απαραίτητη είναι η σωστή συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού IBAN στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

! Θα πρέπει να δηλώσετε έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο είστε υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή ακόμα και αν πληρούνται όλα τα παραπάνω κριτήρια. Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τυχόν δηλωμένο ακατάσχετο λογαριασμό, τον λογαριασμό μισθοδοσίας ή καταβολής σύνταξης ή επιδομάτων (ανεργίας, ΚΕΑ κ.τ.λ.).

! Υπογραμμίζεται η σημασία της ορθής συμπλήρωσης του συγκεκριμένου πεδίου. Επισημαίνεται επίσης, ότι θα διερευνηθεί σε μεταγενέστερο έλεγχο η συσχέτιση των αριθμών λογαριασμών IBAN με τους ΑΦΜ των δικαιούχων, όπως και η τυχόν εμφάνιση του ίδιου IBAN σε περισσότερους του ενός δικαιούχους.

! Σε περίπτωση που από λάθος δηλωθεί ενεργός λογαριασμός ΙΒΑΝ ο οποίος δεν ανήκει στο δικαιούχο ή συνδικαιούχο του μερίσματος (ανήκει δηλαδή σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ενδέχεται η πληρωμή να προχωρήσει κανονικά καθώς δεν είναι πάντοτε δυνατός ο έλεγχος του συνδυασμού του ΑΦΜ με το ΙΒΑΝ. Σε αυτή την περίπτωση θα εισπραχθεί το κοινωνικό μέρισμα από κάποιον άλλον. Απαιτείται επομένως μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση του πεδίου του ΙΒΑΝ.

Βήμα 4

Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας περιλαμβάνει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, απαιτείται η συγκατάθεσή τους, μέσω των κωδικών τους στο TAXISnet, για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε., προκειμένου να διαπιστώσετε αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης.

! Η θετική συγκατάθεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων εντός της προθεσμίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ολοκλήρωσης και υποβολής της αίτησης. Συνεπώς, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τους φιλοξενούμενούς σας (στη φόρμα αναγράφονται τα στοιχεία των ατόμων των οποίων η συναίνεση απαιτείται) ώστε να μπουν στον διαδικτυακό τόπο με τους δικούς τους κωδικούς και να συναινέσουν.

! Προσοχή: Η ύπαρξη φιλοξενούμενων μελών έχει επιβεβαιωθεί μέσω ηλεκτρονικής αντιπαραβολής βάσει των τελευταίων φορολογικών δηλώσεων. Συνεπώς, δεν υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν ή να αφαιρεθούν φιλοξενούμενα μέλη στην αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα.

! Προσοχή: Εάν φορολογούμενος έχει δηλώσει ότι φιλοξενείται αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από τον φιλοξενούντα (κατά την υποβολή της τελευταίας φορολογικής δήλωσης), και ο φιλοξενούμενος δεν άλλαξε την κατάσταση «φιλοξενίας» στη δήλωσή του, τότε ο φορολογούμενος αυτός δεν θα έχει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για το κοινωνικό μέρισμα.

Αν έχετε αποκτήσει τέκνο μετά την 1/1/2018 μπορείτε να το δηλώσετε εισάγοντας τον αριθμό Α.Μ.Κ.Α. Το σύστημα ενημερώνεται αυτόματα για θανάτους που έχουν δηλωθεί στο ληξιαρχείο. Καμία άλλη αλλαγή στη σύνθεση του νοικοκυριού δεν είναι δυνατή.

 

Βήμα 5

Εφόσον όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού σας έχουν συναινέσει, εμφανίζεται η ένδειξη που αναφέρει αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης. Στην περίπτωση που είστε δικαιούχος, ενημερώνεστε άμεσα για το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Διαφορετικά, εμφανίζεται η πρώτη αιτία απόρριψης.

! Εάν δεν εμφανιστεί αυτή η πληροφορία, κάποιο από τα μέλη του νοικοκυριού δεν έχει δώσει ακόμα την συναίνεσή του.

Βήμα 6

Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, θα πρέπει να κάνετε την επιλογή [Αποδέχομαι το κοινωνικό μέρισμα] ώστε να καταστείτε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος.

! Προσοχή: Σε περίπτωση μη αποδοχής δεν θα καταστείτε δικαιούχος ακόμα και αν πληρούνται τα κριτήρια.

Σημείωση:

Αν κατά τα 4 πρώτα βήματα έχει προκύψει η ανάγκη να διορθώσετε τα στοιχεία σας σε ΚΕΠ ή στον ΕΦΚΑ, για να ενημερωθεί η πλατφόρμα με τις αλλαγές που κάνατε, πρέπει να ζητήσετε να γίνει επαναξιολόγηση του νοικοκυριού σας κάνοντας την επιλογή στην οθόνη «Αξιολόγηση επιλεξιμότητας κοινωνικού μερίσματος». Η διαδικασία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ολοκληρωθεί εντός της σχετικής προθεσμίας αποδοχής του κοινωνικού μερίσματος.

Υποστήριξη πολιτών – Υποβολή ερωτημάτων

Για την υποστήριξη της εφαρμογής του κοινωνικού μερίσματος οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Οι ερωτήσεις θα ομαδοποιούνται και οι απαντήσεις θα προστίθενται στην σελίδα των Συχνών Ερωτήσεων: https://www.koinonikomerisma.gr/Home/Info.

Τα τεχνικά προβλήματα θα επιλύονται το συντομότερο δυνατό, οπότε και οι πολίτες που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτησή τους θα πρέπει να δοκιμάσουν να την επανυποβάλλουν μετά από μερικές μέρες, και εντός πάντα της σχετικής προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Τα βήματα συνοπτικά:

✓ Βήμα 1: Μπείτε στην πλατφόρμα

✓ Βήμα 2: Ελέγξτε τα στοιχεία σας
✓ Βήμα 3: Συμπληρώστε τον IBAN σας

✓ Βήμα 4: Ενημερώστε τους φιλοξενούμενούς
σας να δώσουν την συγκατάθεση τους
✓ Βήμα 5: Δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια
επιλεξιμότητας
✓ Βήμα 6: Αποδεχθείτε το Κοινωνικό Μέρισμα
του 2018.

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για το κοινωνικό μέρισμα -Ποιοι το δικαιούνται

Τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα του 2018 στους δικαιούχους και σαφή παραδείγματα για κάθε κατηγορία, έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, μετά την υπογραφή της Κοινής υπουργικής απόφασης από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

Το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί σε 1,3 με 1,4 εκατ. οικογένειες και αναμένεται να εκταμιευθεί στις 14 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, τα εισοδηματικά κριτήρια είναι ίδια με τα περυσινά. Το ποσό, ωστόσο, που θα μοιραστεί είναι μειωμένο και θα κυμανθεί από 200 έως 1.200 ευρώ, έναντι 250 με 1.350 ευρώ που δόθηκε το 2017.

Επίσης, υπάρχει μικρή αύξηση του ορίου περιουσίας κατά 5.000 ευρώ. Μένει να διαπιστωθεί αν θα το χάσουν κάποιοι περσινοί δικαιούχοι λόγω αύξησης αντικειμενικών αξιών.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ώρες.

Aναλυτικά:

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση της κυβέρνησης για τον Καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων διανομής του Κοινωνικού Μερίσματος έτους 2018, ύψους 710 εκατ. Ευρώ.

Με το ΦΕΚ 5456 (Τεύχος β’) οι αρμόδιοι υπουργοί Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, καθορίζουν τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής, καθώς και λοιπά κριτήρια για την εφάπαξ καταβολή του κοινωνικού μερίσματος έτους 2018, τις κατηγορίες των δικαιούχων, τη βάση, τον τρόπο υπολογισμού και το ύψος της παροχής ανά κατηγορία δικαιούχων, τις προϋποθέσεις, τον φορέα, τη διαδικασία, τον χρόνο και τρόπο καταβολής, τον χρόνο και τρόπο ελέγχου των εισοδηματικών, περιουσιακών και των λοιπών κριτηρίων για τη χορήγησή του, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 26 του ν. 4579/2018 (Α’ 201), που αφορά στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα

Η ωφελούμενη μονάδα δικαιούται το κοινωνικό μέρισμα εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής, καθώς και τα λοιπά κριτήρια της παρ. 3:

1. Εισοδηματικά κριτήρια

Για την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης, το ισοδύναμο εισόδημα της ωφελούμενης μονάδας, όπως ορίζεται στο άρθρο 1, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ. Η ωφελούμενη μονάδα εντάσσεται στην 1η κατηγορία δικαιούχων, εάν το ισοδύναμο εισόδημά της δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ, στη 2η κατηγορία δικαιούχων, εάν το ισοδύναμο εισόδημά της δεν υπερβαίνει το ποσό των 7.000 ευρώ και στην 3η κατηγορία δικαιούχων, εάν το ισοδύναμο εισόδημά της δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ.

2. Περιουσιακά κριτήρια

α. Ακίνητη περιουσία:

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. με τις διατάξεις του ν. 4223/2013 (Α’ 287) και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα μέχρι 31.10.2018 πράξη προσδιορισμού φόρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 125.000 ευρώ για μονομελή ωφελούμενη μονάδα, προσαυξανόμενη κατά 20.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 185.000 ευρώ.

β. Κινητή περιουσία:

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για μονομελή ωφελούμενη μονάδα, πολλαπλασιαζόμενο με την αντίστοιχη κλίμακα ισοδυναμίας της ωφελούμενης μονάδας ανάλογα με τη σύνθεση αυτής.

Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του φορολογικού έτους 2017, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:

Ετήσιος τόκος = 9.000*κλίμακα ισοδυναμίας ωφελούμενης μονάδας * μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2017/100.

γ. Περιουσιακά τεκμήρια:

Εξαιρούνται από τη χορήγηση και δεν κρίνονται δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017:

– εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

– δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, όπως αυτές προσδιορίζονται στους κωδικούς 731, 732 του εντύπου Ε1.

– δηλώνουν δαπάνες άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, όπως αυτές προσδιορίζονται στον κωδικό 769 του εντύπου Ε1.

– δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό,όπως αυτές προσδιορίζονται στον κωδικό 770 του εντύπου Ε1.

Επιπλέον, εξαιρούνται από τη χορήγηση και δεν κρίνονται δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών.

3. Κριτήριο διαμονής και λοιπά κριτήρια (ασφάλισης, υποβολής φορολογικής δήλωσης κ.λπ.).

Ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία πέντε (5) έτη, όπως αυτό προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία πενταετία.

Ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός (1) μήνα μέχρι και 31.10.2018, όπως αυτό προκύπτει από το Μητρώο Άμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ είτε να είναι συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος ή εκ μεταβιβάσεως είτε να λαμβάνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων του άρθρου 93 του ν. 4387/2016 (Α’ 85).

Το κριτήριο της υποχρεωτικής ασφάλισης τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός (1) μήνα μέχρι 31.10.2018 δεν ισχύει για τις εξής περιπτώσεις:

α) για δικαιούχους 67 ετών και άνω, β) για νοικοκυριά στα οποία ο δικαιούχος ή ο συνυπόχρεος, εφόσον υπάρχει, είναι πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, γ) για μονογονεϊκά νοικοκυριά στα οποία ένα τουλάχιστον μέλος είναι πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (κωδικοί εντύπου Ε1: 001, 002, 005, 006, 905, 906, 913 και 914).

Ο δικαιούχος του μερίσματος πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017, καθώς και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού εφόσον έχουν υποχρέωση.

Η απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα

iefimerida.gr

Συνεχίστηκε η πορεία ανόδου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στα βασικά τουριστικά μεγέθη – ταξιδιωτικές εισπράξεις, επισκέψεις και διανυκτερεύσεις- και το β΄ τρίμηνο του 2018, επιβεβαιώνοντας την δυναμική ανάπτυξη της περιοχής μας στον κλάδο του τουρισμού.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον τουρισμό, η οποία φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς. Όλοι οι δείκτες είναι θετικοί. Στα αεροδρόμια του Αράξου και του Ακτίου, στα λιμάνια της Πάτρας και του Κατακόλου παρατηρείται αύξηση των αφίξεων. Θα δουλέψουμε για να διατηρήσουμε σταθερό το ρεύμα προς την περιοχή μας. Έχουμε μπει στην τουριστική αγορά με σύγχρονα μέσα προβολής, γραφεία τουριστικής πληροφόρησης στις πύλες εισόδου και μια ευρωπαϊκή διάκριση, αυτήν του Ευρωπαϊκού προορισμού Αριστείας, ανάμεσα στους πιο δυναμικούς προορισμούς του ευρωπαϊκού χάρτη» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

pde grafhma1

 

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας τόνισε «Η προσπάθειά μας να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι διαρκής. Με πρόγραμμα, συνέπεια και επιμονή δημιουργούμε μια ισχυρή δυναμική στην οικονομία της φιλοξενίας προς όφελος της κοινωνίας. Διαθέτουμε την εμπειρία και το σχέδιο, ώστε με στοχευμένα βήματα να αναπτύξουμε στην περιοχή μας τον τουρισμό των 365 ημερών το χρόνο που είναι το ζητούμενο».

Ειδικότερα, τα συγκριτικά στοιχεία όπως εκδόθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδας, και επεξεργάστηκε το Τμήμα Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καταδεικνύουν πολλαπλάσια αύξηση των τουριστικών μεγεθών σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο (Μ.Ο.).

Πιο συγκεκριμένα, το Β΄ τρίμηνο 2018 σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο, η ΠΔΕ σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε ταξιδιωτικές εισπράξεις στο σύνολο των Ελληνικών Περιφερειών, κατά 55,49%, με τον Ελληνικό μέσο όρο να βρίσκεται στο 17,69%. Η, για δεύτερο τρίμηνο, εξαιρετική απόδοση, είχε ως αποτέλεσμα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε ταξιδιωτικές εισπράξεις στο σύνολο των Ελληνικών Περιφερειών για όλο το Α΄ Εξάμηνο 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό- κατά 73,12% (με τον εθνικό μέσο όρο στο 17,26%).

Η ανωτέρω εικόνα αποτυπώνεται και στις επισκέψεις, όπου το Β΄ Τρίμηνο 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, οι επισκέψεις στην ΠΔΕ αυξήθηκαν από 178,3 χιλ. σε 232 χιλ., σημειώνοντας αύξηση κατά 30,41% (19,97% Μ.Ο. Ελλάδας). Έτσι, στο σύνολο του Α΄ εξαμήνου 2018 επισκέφτηκαν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τουριστικούς σκοπούς 308.000 άτομα έναντι 223.800 το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017, σημειώνοντας αύξηση κατά 38,05% (19,07% Μ.Ο. Ελλάδας).

Τέλος, με βάση τα δημοσιευθέντα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι διανυκτερεύσεις, το Β΄ Τρίμηνο 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, αυξήθηκαν από 724,5 χιλ. σε 997,6 χιλ.- ποσοστιαία αύξηση κατά 37,71%, όταν ο Ελληνικός Μ.Ο. ήταν 16,18%. Με αυτό τον τρόπο οι διανυκτερεύσεις ξεπέρασαν εντυπωσιακά το «φράγμα» του 1.000.000, αριθμώντας 1.379,7 χιλ. σε σχέση με τις 918,1 χιλ το περσινό Α΄ εξάμηνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των Ελληνικών Περιφερειών κατά 50,28% (15,46% Μ.Ο. Ελλάδας).

Εννέα νέα έργα στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, με συνολικό προϋπολογισμό 8.032.000 ευρώ εντάσσονται και εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύστερα από πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Οι σχετικές αποφάσεις υπεγράφησαν την περασμένη Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018.


Μεταξύ άλλων, στα έργα περιλαμβάνεται και η μεγάλη παρέμβαση σταθεροποίησης των πρανών και συντήρησης της οδού Πάτρα-Καλάβρυτα μέσω Χαλανδρίτσας, όπως επίσης η κατασκευή του κόμβου Καλλιθέας στην οδό Πάτρα –Τριπόταμα και η ανακατασκευή της γέφυρας στο χείμαρρο Ρούσκουλα στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας.

«Είναι έργα με άμεση αναφορά στην καθημερινότητα του πολίτη, στην βελτίωση των υποδομών και στην διευκόλυνση της προσβασιμότητας», ανέφερε σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας. Προσθέτοντας ότι «η Περιφέρεια δείχνει καθημερινά και στην πράξη το ενδιαφέρον της για περιοχές μακριά απ’ τα αστικά κέντρα, κυρίως σε ό,τι αφορά στα δίκτυα υποδομών τους. Ειδικά το έργο συντήρησης της οδού Πάτρα-Καλάβρυτα μέσω Χαλανδρίτσας θα εξυπηρετήσει χιλιάδες κατοίκους μιας μεγάλης ζώνης στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας».

Αναλυτικότερα, τα έργα που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη είναι:

-Η ανακατασκευή της Γέφυρας στον χείμαρρο Ρούσκουλα στην Νέα Μανωλάδα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, προϋπολογισμού 730.000 ευρώ.
-Η αποκατάσταση και επέκταση –αναβάθμιση της Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ Δυτικής Αχαΐας (στη θέση Φλόκα), προϋπολογισμού 916.360 ευρώ.
-Έργα σταθεροποίησης πρανών και συντήρησης της οδού Πάτρα-Χαλανδρίτσα-Καλάβρυτα, προϋπολογισμού 4.125.000 ευρώ.
-Η ανακατασκευή γηπέδου 7χ7 στην Κατούνα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (με συνθετικό χλοοτάπητα), προϋπολογισμού 129.350,00 ευρώ.
-Η κατασκευή κόμβου Καλλιθέας επί της εθνικής οδού με αριθμό 33 Πάτρα-Τριπόταμα, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ.
-Η αντικατάσταση και τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο Σαραβαλίου στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας προϋπολογισμού 351.500 ευρώ.
-Έργα βελτιώσεων στα Δημοτικά Στάδια Καλαβρύτων, Σκεπαστού και Πετσάκων του Δήμου Καλαβρύτων, προϋπολογισμού 319.880 ευρώ.
-Η βελτίωση γηπέδων Τ.Κ. Αμυγδαλιών και Κάτω Σαμικού του Δήμου Ανδρίτσαινας–Κρεστένων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.
-Η αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου Γαστούνης Δήμου Πηνειού στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας , προϋπολογισμού 310.000 ευρώ.

Στις επόμενες δύο εβδομάδες, εκφράζεται η προσδοκία από πλευράς ΕΔΕΥ ότι θα μονογραφεί και η τελευταία συμφωνία που βρίσκεται σε εκκρεμότητα σε σχέση με τις τελευταίες παραχωρήσεις που έγιναν από το ελληνικό δημόσιο για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.


Ο λόγος για την περιοχή του Ιονίου, για την οποία έχει ανακηρυχθεί επιλεγείς αιτών η κοινοπραξία ΕΛΠΕ Repsol και η οποία θα κλείσει έναν ευρύ κύκλο πρόσφατων συμφωνιών με μεγάλους ενεργειακούς ομίλους για έρευνες στη χώρα μας.

Φαίνεται πάντως, ότι η μονογραφή των συμβάσεων με τους Ισπανούς, που καθυστέρησε σε σχέση με τη σύμβαση που υπέγραψαν Exxon Mobil και Total για την περιοχή της Κρήτης, κρύβει και έντονο παρασκήνιο.

 

Συγκεκριμένα η ισπανική εταιρεία, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα με τις σεισμικές έρευνες που διενεργεί στην περιοχή των Ιωαννίνων, εμφανίζεται δυσαρεστημένη από τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ήδη οι καθυστερήσεις έχουν κοστίσει στην εταιρεία ένα ποσό της τάξης των 4 εκ. ευρώ σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα για σεισμικές και γεωφυσικές έρευνες συνολικού ύψους 30 εκ. ευρώ!

Πάντως, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, πρόσφατα τα εμπόδια ήρθησαν και οι έρευνες της Repsol έχουν εκ νέου ξεκινήσει, εξέλιξη που δημιουργεί αισιοδοξία, ότι θα προχωρήσει και η μονογραφή των συμβάσεων για το Ιόνιο.

Είναι σαφές πάντως ότι το μήνυμα που εκπέμπουν σοβαροί ξένοι επενδυτές όπως η Repsol, είναι ότι θέλουν ξεκάθαρους όρους και συγκεκριμένο πλαίσιο δραστηριότητας προκειμένου να προχωρήσουν και τους δικούς τους προγραμματισμούς, με δεδομένο ότι η ελληνική αγορά αποτελεί ένα μικρό κομμάτι των δικών τους δραστηριοτήτων και επενδύσεων.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και μετά τη μονογραφή, υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος προκειμένου να ξεκινήσουν οι έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη. Συγκεκριμένα θα πρέπει η αρμόδια διεύθυνση αδειοδοτήσεων του υπουργείου περιβάλλοντος να εκδώσει τη ΣΜΠΕ και στη συνέχεια οι συμβάσεις να περάσουν για έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κύρωση από τη βουλή που θα ανοίξει το δρόμο για τα σεισμικά.

Οι διαδικασίες αυτές, μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, εκφράζουν την ελπίδα αρμόδιες πηγές…

https://energypress.gr

Όπως έχει γίνει γνωστό έχει δημιουργηθεί η «Πρωτοβουλία Συγκρότησης Προοδευτικού Αυτοδιοικητικού Σχήματος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».


Πρόκειται ουσιαστικά για την Κίνηση που θα στηρίξει τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα στην προσπάθεια για την επανεκλογή του.

Ο κ. Κατσιφάρας απολαμβάνει επισήμως της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ και η εν λόγω Πρωτοβουλία επιδιώκει να δώσει υπερκομματικά χαρακτηριστικά στην υποψηφιότητα του.

Την πρωτοβουλία υπογράφουν 255 πρόσωπα από τους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας εκ των οποίων 86 από την Αιτωλοακαρνανία.

«Όλοι εμείς που υπογράφουμε, επιδιώκουμε τη συγκρότηση συνδυασμού νίκης, που θα διοικήσει την επόμενη μέρα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.Εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός ευρέως ενωτικού προοδευτικού περιφερειακού σχήματος που θα βασίζεται σε ισότιμες συνεργασίες με αριστερή και προοδευτική κατεύθυνση. Θα καθορίζεται από συγκεκριμένες προγραμματικές συγκλίσεις με διαφάνεια για ένα πρωταγωνιστικό ρόλο της Περιφέρειάς μας στη νέα εποχή που ανοίγεται με το τέλος των μνημονίων και την έξοδο της χώρας από την κρίση.Καλούμε κάθε προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη να συμμετέχει ενεργά σ’ αυτή την προσπάθεια», αναφέρει η ανακοίνωση.

Μεταξύ όσων υπογράφουν είναι κατά κύριο λόγο γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία. Πολλά εξ αυτών που δραστηριοποιούνται στο Αγρίνιο έχουν υπογράψει και το «προδευτικό κάλεσμα» του Δημήτρη Τραπεζιώτη.

Αγγελόπουλος Θεόδωρος Πρώην Δήμαρχος Αντιρίου Αιτωλοακαρνανία
Αγγελόπουλος Τάσος Πρ. Αντιπρ. Δ. Αντιρίου Αιτωλοακαρνανία
Αλεξανδράκης Μιχάλης Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός
Αναγνωστόπουλος Βασίλειος Μαθηματικός
Αντωνόπουλος Σπυρίδων Μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου
Ασημάκη Νικολέττα Μέλος Δ.Σ.
Ασημάκης Δημοσθένης Δικηγόρος
Γαρδίκης Σπύρος Γεωπόνος
Γερούτης Αθανάσιος Υγιεινομκός
Γιαννούλου Νατάσσα Φιλόλογος
Γκατσέλης Ευάγγελος Συμβ. Υπουργ. Αγροτικής Ανάπτυξης
Δασκαλάκης Ελευθέριος Σκηνοθέτης Α
Δασκαλόπουλος Αντώνης Δημοσιογράφος
Δημητρόπουλος Νίκος Πρ. Πρόεδρος ΕΑΣ Μεσολογγίου
Διονυσόπουλος Λεωνίδας Ιατρός μέλος ΔΣ Γενικού Νοσοκ.
Δούρος Δημήτρης Ιατρός
Δρόσος Χαρίδημος Μέλος Δ.Σ. Γεωπόνων Αιτ/νίας
Ζαβογιάννη Ηρώ Μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ
Ζαμπάρας Μιλτιάδης Υποδιοικητής 6ης ΥΠΕ
Ζέρης Παύλος Βιοτέχνης
Ζέρης Παντελής Δικηγόρος
Θεοδωράκης Θεόδωρος Δημόσιος Υπάλληλος Αιτωλοακαρνανία
Θεοδωρίδης Παύλος Επιχειρηματίας Α
Θεοφιλάτος Γεράσιμος Πρ. Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου
Θεολόγος Χρήστος Εκπαιδευτικός
Καβαλάρης Γιάννης Εκπαιδευτικός
Καβαλιέρης Πάνος Ορθοπεδικός
Καλογιάννης Πάνος Μέλος ΔΣ Αγροτικών Συλλόγων Αιτ/νίας Καμμένος Σταύρος Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου
Καπότης Γιώργος Καθηγητής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
Καραγκούνης Σταύρος Πρ. Γραμ. Υπουρ. Δημ. Εργων Καρακώστας Δημήτρης Οικονομολόγος
Καρακώστας Κώστας Αντιδήμαρχος Δήμου Ναυπακτίας Καρύδας Γιάννης Καθηγητής ΑΕΙ
Κασβίκης Μάρκος Απόστρατος Στρατηγός
Κέστος Γιώργος Διευθ.Τεχ. Υπ. Δ. Ναυπακτίας
Κίντας Παναγιώτης Εκπαιδευτικός
Κληρόνομος Θεόδωρος Αντιπρ. ΑΔΕΔΥ
Κοντονάσιος Θανάσης Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου
Κοντονάσιος Σωτήρης Δικηγόρος Αιτωλοακαρνανία
Κορδώνης Ανδρέας Πρ. Πρόεδρος Μοναστηρακίου Αιτωλοακαρνανία
Κορουμπλής Δημήτριος Ιδ. Υπάλληλος
Κοσμετάτου Ελένη Σύμβουλος Εκπαίδευσης
Κουβαράς Κώστας Ιατρός Αιτωλοακαρνανία
Κουφός Χρήστος Αντιπρ. Σωμ. Εργαζ. Δήμου Μεσολογγίου
Κρήτας Αριστοτέλης Εκπαιδευτικός
Λιάπης Νίκος Δημοτικός Σύμβουλος
Λιάτσου Χριστοφορούλα Νηπιαγωγός
Μακρής Γιάννης Παλαιμ. Ποδοσφ. Παναιτωλικού
Μακρής Αντώνιος Δημοτικός Υπάλληλος Αιτωλοακαρνανία
Μαλτέζας Γιώργος Πρόεδρος Τοπ. Συμβ. Καμαρούλας
Μανδέλος Παναγιώτης Γεωπόνος
Μαντζαφίνης Δημήτριος Οικοδόμος
Μαραγιάννης Κώστας Πρόεδρος ΔΣ Θέρμου
Μαστανδρέου Αλέξανδρος Πρ. Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου
Μέντζος Τριαντάφυλλος Δικηγόρος, Μέλος ΔΣ Γενικού Νοσοκ.
Μέρκος Κώστας Οικονομολόγος
Μικρόβας Αντώνης Μέλος ΔΣ Β ΕΛΜΕ Αιτ/νίας
Μπαλωμένου Πολυκρήτη Νηπιαγωγός Αιτωλοακαρνανία
Μπίσας Κώστας Ιατρός Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου
Μυλωνάς Ανδρέας Δημ. Συμβ. Δ. Αμφιλοχίας Αιτωλοακαρνανία
Μυλωνίδης Θύμιος Πρόεδρος Συλ. Δασκάλων – Νηπιαγωγων Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανία
Ντρέλια Όλγα Εκαιδευτικός Αιτωλοακαρνανία Ξανθόπουλος Βασίλης Προπονητής Παλ, Ποδοσφ Παναιτωλικού
Παπαγεωργίου Κωνσταντίνα Δημοτική Υπάλληλος Αιτωλοακαρνανία
Παπαδημητρόπουλος Διονύσιος Μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου
Παπαευθυμίου Νίκος Γραμ. Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας
Πλάκας Σπρίδων Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου
Πλακίδα Ιωάννα Εκπαιδ. Ειδικής Αγωγής
Πόρκος Ευάγγελος Γεωπόνος
Σαλτογιάννης Χρήστος Γεωπόνος
Σαρισαβίδης Λάζαρος Υποδιοικητής Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανία
Σιαμαντάς Γιώργος Αντιδήμαρχος Δήμου Ναυπακτίας
Σκαρμούτσος Παντελής Οικονομολόγος Μέλος ΔΣ Γεν. Νοσοκ. Αιτ/νίας
Σκόνδρας Επαμεινώνδας Αγρότης
Σταμπολίτης Ευάγγελος Μέλος ΔΣ Λογιστών Αγρινίου
Σφυρής Βλάσης Πρ. Αντιδήμαρχος Αγρινίου
Ταφλανίδης Κώστας Οικονομολόγος
Τζαμαλής Πάνος Αγρότης
Τζότας Βάϊος Αγρότης
Τουρονίδης Αθανάσιος Αντιπροέδρος Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων Αιτωλοακαρνανία
Τραγουδάρας Λάμπρος Πρόεδρος Συλ. Δασκάλων – Νηπιαγωγων Αιτ/νίας Αιτωλοακαρνανία
Τριάντη Αγνή Εκπαιδευτικός
Τσακίρης Ηλίας Απόστρατος Στρατηγός
Τσίντζου Ελένη Ιδ. Υπάλληλος
Τσιουγκρής Σεραφείμ Δημόσιος Υπάλληλος
Τσοκαντάς Αθανάσιος Ιδιωτικός Υπάλληλος
Τσούκας Βαγγέλης Αντιπρ. ΝΤ Αιτ/νιας ΑΔΕΔΥ – ΓΓ Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανία
Φουντάς Γιώργος Δασολόγος
Χαραλάμπους Αθανασία Καθηγήτρια

Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν αυτές τις μέρες για την απόδοση σε κυκλοφορία των πρώτων 15χλμ του αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού, 8,5 χρόνια μετά την έναρξη των πρώτων έργων. Η σήμανση έχει ολοκληρωθεί, γίνονται δοκιμές με τον οδοφωτισμό και τα άλλα συστήματα και όλα δείχνουν έτοιμα για την πρώτη αυτή παράδοση.


Το τμήμα θα ξεκινά περίπου 1,5χλμ μετά την Υποθαλάσσια Αρτηρία Ακτίου-Πρέβεζας και καταλήγουν στην Βόνιτσα, στο ύψος του κόμβου με την Πάλαιρο, ολοκληρώνοντας και τη μισή παράκαμψη της πόλης.

Με αυτά τα 15 χιλιόμετρα διευκολύνεται η πρόσβαση προς Λευκάδα-Άκτιο και Πρέβεζα και ήδη οι οδηγοί θα παρατηρήσουν μία μείωση στην χρονοαπόσταση κατά περίπου 10 λεπτά.

Τα εγκαίνια λειτουργίας του πρώτου τμήματος αναμένεται να ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες, θα είναι εντός Οκτωβρίου και το πιθανότερο σενάριο είναι να τις εγκαινιάσει ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

aktio vonitsa 7

Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ-ΣΚΟΥΠΑ
Είναι πολύ πιθανό με τα εγκαίνια ο κ.Σπίρτζης να ανακοινώσει και την έναρξη της εργολαβίας-σκούπας που θα ολοκληρώσει τον αυτοκινητόδρομο, με την έννοια ότι θα έχει κλειδώσει ο ανάδοχος (Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ) και η σύμβαση θα οδεύει για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στόχος είναι τέλος του έτους, αρχές του 2019 να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες. Κατά πληροφορίες θα επιδιωχθει μέσα στο 2019 να παραδοθούν στην κυκλοφορία επιπλέον 14χλμ που αποτελούν την νότιο-δυτική παράκαμψη Αμφιλοχίας. Αυτή η παράδοση θα εξοικονομήσει επιπλέον 10 λεπτά για τους οδηγούς και θα απαλλάξει την πόλη από το βαρύ κυκλοφοριακό φόρτο που το καλοκαίρι είναι πολλές φορές εφιαλτικός. Με αυτή την κίνηση θα έχουν δοθεί περίπου 29 από τα 48χλμ δρόμου και τα υπόλοιπα θα δοθούν σταδιακά μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2021 κλείνοντας την περίοδο κατασκευής.

Τότε η απόσταση Αντίρριο-Άκτιο και Αντίρριο-Λευκάδα θα μειωθεί σε περίπου 75-80 λεπτά και συνολικά η απόσταση από την Αθήνα θα μειωθεί αισθητά σε περίπου 3 ώρες και 20 λεπτά από 4 ώρες που είναι σήμερα.

aktio vonitsa 9

Ο αυτοκινητόδρομος της Αμβρακίας Οδού μήκους 48,5χλμ. θα είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος κάθετος άξονας της Ιόνιας Οδού και έπονται εκείνος προς Αγρίνιο, Αστακό, Τζουμέρκα και Πρέβεζα που θα ολοκληρώσουν το αναβαθμισμένο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 20:00, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση των ΝΟ.Δ.Ε Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.


Θα λάβει χώρα στον πολυχώρο «Royal Patras», με θέμα «Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Η επόμενη μέρα». Στην εκδήλωση θα είναι παρών και θα μιλήσει, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σας περιμένω εκεί, για να αρχίσουμε μαζί την πορεία προς μια νέα Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Την Πέμπτη αρχίζει η πορεία προς τη νίκη! Θα κερδίσουμε!!!», το μήνυμα-κάλεσμα του Νεκτάριου Φαρμάκη.

Μια σημαντική εξέλιξη για την τουριστική ανάπτυξη της Ναυπάκτου ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα–Ιταλία το έργο «Δημιουργία τουριστικού καταφύγιου Ναυπάκτου», στην περιοχή Γρίμποβο, δυναμικότητας 60 - 100 σκαφών.

"Διακήρυξη Αρχών και θέσεων εν΄ όψει Δημοτικών εκλογών", έδωσε στη δημοσιότητα το «Forum Ενεργών Πολιτών Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου».


«Μόνο όσοι βιώνουν τα προβλήματα αυτού του τόπου μπορούν να αφουγκραστούν τους «καημούς του»», επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση του Forum, που έχει συγκροτήσει Επιτροπή Διαβούλευσης.

Αναλυτικά:

"Είναι πλέον πεποίθηση όλων μας, ότι πρέπει ο Δήμος μας, να τεθεί σε αναπτυξιακή τροχιά και να ανακτήσει το κύρος του!

Είναι εμφανής η οικονομική δυσπραγία, χλωμό το επιχειρείν και το εισόδημα ελάχιστο. Ο Δήμος μας υποβαθμίστηκε ως Διοικητικό κέντρο.

Απώλεσε υπηρεσίες και κυρίως τον βαρύ Πολιτικό του Λόγο στα κέντρα των αποφάσεων. Η παρακμή σε όλα τα επίπεδα είναι ορατή.

Επιβάλλεται η συνεργασία και οι απαιτούμενες συγκλίσεις έμπειρων, ικανών και ηθικά ακέραιων συνδημοτών μας, ώστε να ανακτήσουμε την πλήρη κυριότητα του Ζωτικού μας Χώρου (Λιμνοθάλασσα, Ιβάρια, Αλυκές Αλίπεδα, χωρίς να αγνοούμε βεβαίως την υποθήκευση της χώρας για 99 χρόνια!) για να υπάρξει ανάπτυξη και η περιοχή να γίνει προορισμός, με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας (πρωτογενής τομέας, λιμάνι, οικοτουρισμός, ναυταθλητισμός, μαρίνα).

"Επισημαίνουμε ακόμη ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή μας είναι υπαρκτό πρόβλημα με ολέθριες συνέπειες για την τοπική οικονομία.

Ο Iστορικώτατος αυτός τόπος με τους αγώνες του και ο διευρυμένος Δήμος μας αποτελεί Παγκόσμιο Σύμβολο και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία.

Η ανασφάλεια όλων μας και η παραβατικότητα είναι παράγοντες υπανάπτυξης και πρέπει να αντιμετωπιστούν άκρως αποτελεσματικά.

Η επιδοματική πολιτική είναι η πηγή όλων των δεινών μας και η λύση είναι μία: Εργασία για όλους! Να εργαστούμε για μια πραγματική Αυτο-Διοίκηση, με τους Δικούς της πόρους, Αρμοδιότητες και Ευθύνη, που θα μειώσει τα λειτουργικά έξοδα του υπερτροφικού κράτους μας, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το κόστος ζωής μας.

Να υπάρξουν θέσεις εργασίας με επέκταση οικονομική και όχι σε βάρος του προϋπολογισμού, δηλαδή σε βάρος των δημοτών.

Να επανακινήσουμε το ζήτημα ΒΙ.ΠΕ. (Βιομηχανική Περιοχή) και να αναλάβουμε την διαχείρισή της.

Οι όποιες επιχειρήσεις θα αδειοδοτούνται από το Δήμο, χωρίς την χρονοβόρο εμπλοκή του Δασαρχείου, της Αρχαιολογίας, της Αγροφυλακής, του Πολεμικού Ναυτικού και… κάθε συναφούς υπηρεσίας-τροχοπέδη.

Απόλυτο κουμάντο ο Δήμος, σύμφωνα με τους νόμους του κράτους (απόβλητα, εκπομπές κ.λ.π.). Ο πάροχος ενέργειας θα προμηθεύει το Δήμο και αυτός ως διαχειριστής τις επιχειρήσεις. Μόνο έτσι θα δούμε ανάπτυξη, διαφορετικά θα αναλωνόμαστε σε ανοησίες!

Να καταργήσουμε τις υποχρεωτικές εισφορές και δημοσιεύσεις εταιρειών, εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών για να υπάρξει επιτέλους επιχειρηματικότητα. Είναι αδιανόητο ο Δήμος μας, με τον τεράστιο αγροτικό τομέα (είμαστε η «Μεσοποταμία» της χώρας), να μην έχει έστω μια ανεκτή Αγροτική οδοποιία, ενώ η σπατάλη των κονδυλίων να αγγίζει τα όρια της διασπάθισης.

Στη λιμνοθάλασσα και τη θάλασσα το Μεσολόγγι οφείλει το Ιστορικό του Μεγαλείο. Ένεκα Ναυτοσύνης και Πνεύματος, λόγω υψηλού εισοδήματος, προέκυψε το έπος των «Ελεύθερων Πολιορκημένων».

Σήμερα οι φυσικοί αυτοί πόροι, η λιμνοθάλασσα με τον αγροτικό τομέα, μπορούν να θρέψουν Δήμο 100.000 κατοίκων και πλέον.

Όσοι αντιλαμβάνονται το διακύβευμα του Μαΐου ας προβληματιστούν σοβαρά. Θυμίζουμε, ότι παλαιότερα τορπιλίστηκε η υποψηφιότητα του μακαρίτη, συμπολίτη μας και σπουδαίου Σάκη Πεπονή, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή κατάντια! Δυστυχώς και τώρα κάποιοι απεργάζονται λύσεις με «ρετάλια εισαγωγής» που σίγουρα θα βλάψουν τα συμφέροντά μας (περαιτέρω αλυκοποίηση κ.α.) αμέσως!!

Μόνο όσοι βιώνουν τα προβλήματα αυτού του τόπου μπορούν να αφουγκραστούν τους «καημούς του».

Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για την υλοποίηση όλων αυτών επειδή δεν κάναμε ποτέ πίσω στην υπεράσπιση του Δημοσίου Συμφέροντος. Όσοι γνωρίζουν, έστω και ελάχιστα, δεν πρέπει να αμφιβάλλουν… Έχουμε δώσει δείγμα γραφής.

Αυτή τη φορά η ψήφος μας πρέπει να είναι πράξη πολιτική. Να είναι πράξη ευθύνης, για το παρόν και το μέλλον μας σε αυτόν τον Ένδοξο Τόπο.

Μεσολόγγι, Νοέμβριος 2018

*Για λόγους οικονομίας χώρου από τους προσυπογράψαντες και συμφωνούντες, δημοσιεύουμε μόνο τα ονόματα (σε αλφαβητική σειρά) αυτών που αποτελούν την επιτροπή διαβούλευσης και θα παρεμβαίνουν εξειδικευμένα στο κοινωνικό-οικονομικό γίγνεσθαι του Δήμου μας.»

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

1. Γρηγόρης Δελαπόρτας,Ερευνητής στην Μηχανική Βιολογικών Υγρών και ειδικός στην παθολογία της σπονδυλικής στήλης. University of Vermont Medical Center, Αρωγός σε θέματα Συνεδριακού Τουρισμού
2. Σάκης Ζαρκαδούλης, πρ. πρόεδρος Ιχθυοτροφείων Λιμνοθάλασσας και του Σωματείου Ελευθέρων Αλιέων Μεσολογγίου
3. Γιάννης Κανής, πρόεδρος Αιτωλικής Ενεργειακής Κοινότητας
4. Δημήτριος Κερασιμάνος, Γεωπόνος
5. Κώστας Μαλδαβίνας, επιχειρηματίας
6. Γεώργιος Μουρκούσης, Διδάκτωρας Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής
7. Σωτήρης Μπούρος, Δικηγόρος παρ΄ Εφέταις, LLM Καθηγητής Ναυτικού Δικαίου στο UniversityofPlymouth (BCA)
8. Αθανασία Σούγια, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου
9. Χριστόδουλος Χαβιαράς, Οικονομολόγος, χρηματοοικονομικός σύμβουλος, στέλεχος PWC

Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου η ένταξή του έργου «Τοποθέτηση συστημάτων υπόγειων κάδων απορριμμάτων για την αισθητική, λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων», συνολικού προϋπολογισμού 234.416 ευρώ (Συμμετοχή Δήμου 20%).

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολου Κατσιφάρα ορίζονται τρείς νέοι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι – Βοηθοί Περιφερειάρχη. Mια εξέλιξη που προφανώς γίνεται με το βλέμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.


Είναι οι:

-Νικόλαος Υφαντής, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Συντονισμού Κοινωνικών και Παραγωγικών φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο και Βοηθός Περιφερειάρχη.


-Παναγιώτης Πλατανιάς, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Συντονισμού Κοινωνικών και Παραγωγικών φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, με έδρα τον Πύργο και Βοηθός Περιφερειάρχη.


-Αδαμαντία (Ντία) Ζαχαροπούλου- Στούμπου, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στον τομέα της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, με έδρα την Πάτρα και Βοηθός Περιφερειάρχη.

 

«Εύχομαι στους νέους Εντεταλμένους Περιφερειακούς Συμβούλους καλή δύναμη στα νέα τους καθήκοντα. Πρόκειται για πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, με μακρά θητεία στην Αυτοδιοίκηση, με αδιαμφισβήτητη προσφορά στα κοινά και με σημαντική κοινωνική και πολιτική παρουσία», ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Κατσιφάρας.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ πραγματοποίησε την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα, Περιφερειακή Σύσκεψη με αντικείμενο τις εκλογές στο Β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης.Στη σύσκεψη συμμετείχε το σύνολο των προβλεπόμενων μελών από την σχετική εγκύκλιο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ:

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας

Οι Βουλευτές του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ από του τρεις Νομούς της Περιφέρειας

Οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι και Δήμαρχοι, μέλη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Τα μέλη των τριών Νομαρχιακών Επιτροπών, τα μέλη της ΚΠΕ από τους τρεις Νομούς και οι Γραμματείς των Συντονιστικών Γραμματειών των Τοπικών Οργανώσεων

Οι επικεφαλείς Δημοτικών παρατάξεων της έδρας των Νομών της Περιφέρειας

Οι Πρόεδροι ή επικεφαλείς παρατάξεων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών – παραγωγικών, παρουσία κλιμάκιου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ με τους Φίλιππο Σαχινίδη και Χρήστο Πολυζωγόπουλο.

Μετά από μια ιστορική, πολιτική –δημοκρατική διαδικασία, όπου συζητήθηκε διεξοδικά η πολιτική συγκυρία και η αναγκαιότητα επιβεβαίωσης της θετικής πορείας και της προοπτικής του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ τόσο συνολικά όσο και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , αποφασίστηκε ομόφωνα η εκ νέου στήριξη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα , στελέχους του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ο οποίος παρουσίασε λεπτομερώς το έργο και τους βασικούς στόχους για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ θα συμβάλλει ενεργά στην εκ νέου επιτυχία του συνδυασμού του Απόστολου Κατσιφάρα και στην επιβεβαίωση της ηγεμονίας των στελεχών μας στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, όπου ο πολιτικός μας χώρος διαχρονικά έχει πλούσια πολιτική προσφορά και συμμετοχή και έχει πρωταγωνιστήσει για μια ισχυρή αυτοδιοίκηση που υπηρετεί τον πολίτη και συνδράμει στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019, ο οποίος θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5%, καθώς και ρυθμό ανάπτυξης 2,5% έναντι 2% φέτος.


Για το 2018 εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος απο τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, όπως προκύπτει από την ιδιαίτερα θετική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών απο την αρχή του έτους. Γι' αυτό, και σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει, για ακόμη ένα έτος, στη διανομή κοινωνικού μερίσματος με βάση εισοδηματικά κριτήρια σε ασθενέστερες οικονομικές ομάδες.

Ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει την μη περικοπή των συντάξεων, καθώς και ήδη εξαγγελθείσες παρεμβάσεις οι οποίες θα δρομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, οι βασικότερες εκ των οποίων είναι:

- το πρόγραμμα επιδότησης στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

- οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή

- η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων

- μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τους μικροιδιοκτήτες

- μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σταδιακά, από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μία μονάδα ανά έτος).

- μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

- το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου

- η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, με μονιμοποίηση 4.500 εκπαιδευτικών.

Σημειώνεται ότι το πακέτο θετικών μέτρων δεν θα είναι ύψους 750 εκατομμυρίων, όπως είχε προϋπολογιστεί αρχικά, αλλά θα ξεπεράσουν τα 900 εκατομμύρια, καθώς έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και μετά.

Νέα στρατηγικά έργα για τη Δυτική Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ, ενέκρινε η 5η Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος INTERREG Ελλάδα – Ιταλία, που συνήλθε στο Μπάρι Ιταλίας στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2018. Μέσω των προσκλήσεων αυτών, που μπαίνουν πλέον στην τελική φάση προκηρύξεων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα προχωρήσει την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών, που ενισχύουν και αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.


Πρόκειται για Θερμοκοιτίδες Επιχειρηματικότητας, Αποκατάσταση Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Τρυπητή, Τουριστικές Υποδομές στη λίμνη Πηνειού, Τουριστικό Καταφύγιο στην περιοχή Γρίμποβο Ναυπακτίας και Ανάπλαση Διατηρητέων Κτιρίων στο Καλέντζι.

«Σχεδιάσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων. Διεκδικούμε πόρους και αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμη ευκαιρία. Στρεφόμαστε στην Ευρώπη κι εξασφαλίζουμε πόρους, πέρα από τα στενά δημοσιονομικά όρια. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε παρεμβάσεις ισόρροπες χωρικά σε επίπεδο Περιφέρειας, οι οποίες αναδεικνύουν συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και ολοκληρώνουν υφιστάμενες υποδομές» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, με αφορμή την έγκριση των πέντε νέων στρατηγικών έργων και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε υφιστάμενες υποδομές, ώστε να αναδειχθεί η προστιθέμενη αξία τόπων και οικισμών, μέσα από την αξιοποίηση αργούντων υποδομών και σημαντικών μνημείων ταυτισμένων με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της περιοχής».

Στην 5η Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος INTERREG Ελλάδα – Ιταλία, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσώπησαν ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων Χρήστος Μπούνιας και ο Σπύρος Παπασπύρου, Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής, που είναι αρμόδιο για την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Τα πέντε νέα στρατηγικά έργα

στο πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Ιταλία

Άξονας 1 : Clusters και Θερμοκοιτίδες για καινοτόμες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα αναλάβει την δημιουργία δομής για την επιχειρηματικότητα με ενδεικτικό τίτλο «Ολιστική δικτύωση ΜμΕ μέσω θερμοκοιτίδων με έμφαση στις δημιουργικές βιομηχανίες». Ενδεικτικός προϋπολογισμός για την ΠΔΕ 2,5 εκ- 3εκ.€. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προτίθεται να αξιοποιήσει υφιστάμενο κτίριο ιδιοκτησίας, στην περιοχή Κοτρώνι (παλαιά Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων) και να το μετατρέψει σε χώρο φιλοξενίας θερμοκοιτίδων και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στο πεδίο των δημιουργικών βιομηχανιών. Στην κατεύθυνση αυτή θα αναζητηθούν ανάλογοι χώροι σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, προκειμένου να δημιουργηθούν και εκεί αντίστοιχες θερμοκοιτίδες και εστίες ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Άξονας 2.1 Θεματικός Τουρισμός

Πρόκειται να υλοποιηθεί το έργο «Αποκατάσταση του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Τρυπητή», που βρίσκεται στο Αίγιο, προϋπολογισμού 2.000.000 €. Για το σκοπό αυτό, η ΠΔΕ είναι σε στενή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας – Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, όπου υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες. Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα προσκυνήματα της Ελλάδας, τον μεγαλοπρεπή ναό της Ζωοδόχου Πηγής, ένα εμβληματικό μνημείο που είναι γνωστό ως Παναγία Τρυπητή, η ίδρυση του οποίου ανάγεται στα μέσα του 16ου αιώνα και αποτελεί σημείο αναφορά για τον θρησκευτικό τουρισμό της περιοχής και όχι μόνο.

 

Στον ίδιο άξονα θα υλοποιηθεί το έργο, «Διαδρομές τουρισμού- Εκσυγχρονισμός και ανάπλαση υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων στο Καλέντζι Δήμου Ερυμάνθου», προϋπολογισμού έως 1.000.000 €. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός – ανάπλαση δύο υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων στο Καλέντζι ,Δήμου Ερυμάνθου και η μετατροπή τους σε Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Μουσείο με παραδοσιακά γεωργικά εργαλεία, ιστορική βιβλιοθήκη, με σπάνια τοπικά αντικείμενα περασμένων εποχών και το « Μουσείο Πολιτικής Ιστορίας – Γεώργιος Παπανδρέου». Το έργο συμπίπτει με τη χρονική συγκυρία της σχεδιαζόμενης αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ Καλεντζίου, προκειμένου να αναδειχθούν τα παραδοσιακά στοιχεία της περιοχής που θα της προσδώσουν αναπτυξιακή διάσταση.

Άξονας 2.2 Βιοποικιλότητα

Εκ μέρους της ΠΔΕ, θα υποβληθεί το έργο «Συμπλήρωση τουριστικών υποδομών στη λίμνη Πηνειού για την προώθηση της βιοποικιλότητας», προϋπολογισμού έως 1.000.000 €. Πρόκειται για παρεμβάσεις στη τεχνητή λίμνη Πηνειού, που είναι χαρακτηρισμένος υγρότοπος από το Ελληνικό κέντρο υγροτόπων. Μέσω του έργου, θα αξιοποιηθούν υφιστάμενες υποδομές, προκειμένου να δημιουργηθεί παρατηρητήριο οικοτόπων και ενδιαιτημάτων, εκθεσιακό κέντρο και χώρος εκδηλώσεων περιβαλλοντικού – οικοτουριστικού ενδιαφέροντος .

Άξονας 3.1 Λιμάνια

Εκ μέρους της ΠΔΕ, θα υποβληθεί το έργο «Δημιουργία τουριστικού καταφύγιου Ναυπάκτου», στην περιοχή Γρίμποβο, δυναμικότητας 60 – 100 σκαφών. Ο προϋπολογισμός του έργου κυμαίνεται σε 2.000.000 €. Για το έργο, η ΠΔΕ βρίσκεται σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου και τον Δήμο Ναυπάκτου, προκειμένου να ετοιμαστούν όλες οι απαραίτητες μελέτες και αδειοδοτήσεις. Είναι έργο στρατηγικής σημασίας για τον Κορινθιακό Κόλπο που θα εδραιώσει περαιτέρω τον τουριστικό κόλπο της Ναυπάκτου ως σταθμό μικρών τουριστικών σταθμών.

Εκδήλωση για τα εμβόλια από τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στο Αγρίνιο. Κεντρικός ομιλητής ο διεθνούς φήμης Καθηγητής Παιδιατρικής Δρ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.


Το Περιφερειακό Τμήμα Αγρινίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στα πλαίσια των δράσεων του για την ενημέρωση της κοινωνίας σε θέματα πρόληψης και αγωγής υγείας, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «ΕΜΒΟΛΙΑ: Λίγα ή πολλά, Αθώα ή Επικίνδυνα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 στις 11.00 π.μ.στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας (Παπαστράτου 53 & Σμύρνης 1, Αγρίνιο).

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο διεθνούς φήμης Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Ελληνικής και παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, ο Δρ. Κωνσταντόπουλος Ανδρέας. Ο κ. Κωνσταντόπουλος έχει διατελέσει επίσης Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επί 15ετία και έχει επίσης εκλεγεί Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας και της Μεσογειακής και Μέσης Ανατολής Παιδιατρικής Εταιρείας. Μετά την μετεκπαίδευση του επί 5ετία στις ΗΠΑ, επέστρεψε και εργάστηκε για δεκαετίες στα 2 μεγαλύτερα νοσοκομεία Παίδων στην Αθήνα, όπου κατέλαβε τη θέση του Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Την επιστημονική επιμέλεια της εκδήλωσης την έχει η κ. Μαρία Καλπουζάνη, Οικονομολόγος.

Πριν από λίγες ημέρες το ilovenafpaktos.gr είχε αναφερθεί αναλυτικά στην τακτική του δήμου Ναυπακτίας και του δημάρχου Παναγιώτη Λουκόπουλου, προσωπικά, να λαμβάνονται αποφάσεις για δεκάδες ζητήματα με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος χωρίς πραγματικά να συντρέχουν ή να πρέπει να συντρέχουν αυτοί οι λόγοι.

Μελετώντας τις αποφάσεις των τελευταίων ημερών για τις εκδηλώσεις με αφορμή τον εορτασμό της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου βλέπουμε ότι υπάρχουν και χειρότερα.

Οι εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 6 Οκτωβρίου και αυτό προφανώς είναι προκαθορισμένο εδώ και μήνες. Και ενώ θα περίμενε κανείς η όλη προετοιμασία να έχει ξεκινήσει εγκαίρως ώστε όλα να είναι έτοιμα, αφήνοντας μάλιστα και χρονικό περιθώριο ασφαλείας για πιθανές… αναποδιές, διαπιστώνουμε το αδιανόητο.

Όλες οι αποφάσεις για την γιορτή λαμβάνονται περίπου 10 ημέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία της 6ης Οκτωβρίου. Παρέλκει αυτή τη στιγμή να εξετάσουμε τη λογική των απ’ ευθείας αναθέσεων και της πολυδιάσπασης των ποσών - αν δηλαδή μια γενική προκήρυξη θα έφερνε καλύτερο αποτέλεσμα από άποψη κόστους και ποιότητας.

Στεκόμαστε μόνο στα γεγονότα που τα θεωρούμε αδιανόητα. Με αλλεπάλληλες αποφάσεις που φέρουν την υπογραφή του δημάρχου Παναγιώτη Λουκόπουλου ανατέθηκαν:

‘Όλα τα παραπάνω έχουν μόνον δύο πιθανές εξηγήσεις και, δυστυχώς όχι τρίτη. Ή ότι στον δήμο Ναυπακτίας όλα γίνονται στο… πόδι, την τελευταία στιγμή ή ότι όλα γίνονται στο… παρασκήνιο, προαποφασίζονται, προαναγγέλλονται και έρχεται εκ των υστέρων η απόφαση της νομιμοποίησής τους.

Γιατί, πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι τα σκηνικά της τελετής παραγγέλθηκαν μόλις 10 ημέρες πριν μαζί με την εντολή για δημιουργία 53 γκραβούρων στον ίδιο άνθρωπο. Άρα, αυτός ο άνθρωπος είτε θα δώσει ένα προϊόν υποβαθμισμένο κάνοντας μια… αρπαχτή είτε είχε του είχε παραγγελθεί καιρό πριν και είχε όλο το χρόνο, αλλά φυσικά η παραγγελία και η εργασία του ήταν στον αέρα αφού δεν υπάρχει η απόφαση του δήμου Ναυπακτίας.

Και ρωτάμε λοιπόν. Είναι τόσο δύσκολο κ. Λουκόπουλε να λαμβάνονται οι αποφάσεις στην ώρα τους και να αποκτήσει η λειτουργία του δήμου Ναυπακτίας μια κανονικότητα. Αν θέλετε να εκπλήσσετε υπάρχουν και άλλοι, καλύτεροι τρόποι.

Απαντήστε κ. Λουκόπουλε. Όχι σε μας αλλά στους κατοίκους της Ναυπάκτου, στην ανοικτή συνεδρίαση της 15ης Οκτωβρίου όπου θα κληθείτε να δώσετε λόγο για τα πεπραγμένα σας.

Το πολύ σημαντικό πρώτο κομμάτι του αυτοκινητοδρόμου Ακτιο – Αμβρακία, αν και έχει ολοκληρωθεί δεν παραδίδεται.


Αιτία, σύμφωνα με πρόσφατη απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ Στέργιος Γιαννάκης, είναι ο ηλεκτροφωτισμός.
Αξίζει να σημειωθεί πως η βεβαίωση περάτωσης των εργασιών, έγινε πριν από έναν μήνα, στις 18 Οκτωβρίου.

Εύλογα προκαλούνται πολλές απορίες για την καθυστέρηση παράδοσης του δρόμου.

Το αρμόδιο υπουργείο απάντησε:

«Σύμφωνα με την αριθμ. Πρωτ. ΠΡ/ΦΚΠΡΟ03.00/ΟΔ/ΣΥ/2804/18-10-2018 Βεβαίωση Περάτωσης των εργασιών, οι προβλεπόμενες εργασίες του αυτοτελούς και λειτουργικού τμήματος από Χ.Θ. 1+300 έως Χ.Θ. 15+000 ολοκληρώθηκαν την 5-10-2018 και έχουν υποστεί ικανοποιητικά τις δοκιμασίες που προβλέπονται στην σύμβαση.

Συνεπώς στα πλαίσια των συμβατικών υποχρεώσεων της εργολαβίας έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες εργασίες.

Ο εν λόγω αυτοκινητόδρομος είναι τμήμα του Ελληνικού Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου με κωδικό «Α52» και απαραίτητη προϋπόθεση σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές ασφαλείας για να δοθεί στην κυκλοφορία είναι η μόνιμη ηλεκτροδότησή του στις περιοχές των κόμβων, χώρων, στάθμευσης κλπ.

Οι εργασίες ηλεκτροδότησης γίνονται αποκλειστικά από εργολαβία της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. η δαπάνη των οποίων έχει εγκριθεί με αριθμ. ΚΒ/ΦΚΠΡ02.00/ΟΔ/ΕΓ/3631/14-8-2018 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών.

Κατόπιν των ανωτέρω η παράδοση στην κυκλοφορία του εν λόγω τμήματος Άκτιο – Βόνιτσας θα γίνει άμεσα μετά την ηλεκτροδότησή του» .

 

Έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στο δημαρχείο Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, ενόψει της πρόγνωσης και αναγγελίας εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων από την Ε.Μ.Υ. στην ευρύτερη περιοχή. 

Τα ονόματα οκτώ ακόμη υποψηφίων δημοτικών συμβούλων με το συνδυασμό «Δήμος για τα παιδιά μας» ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος. Οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι οι εξής :1. Λιόντου Ελένη – Ιδιωτική υπάλληλος /Δ.Δ. Αιτωλικού
2. Μπακογιάννη – Κουκουρδέλη Μαρία – Ιδιωτική υπάλληλος / Δ.Δ. Οινιαδών
3. Μακρή Ε. Μαρία – Κοινωνική Λειτουργός / Δ.Δ. Οινιαδών
4. Μαυραγάνη Ελένη – Τελειόφοιτος Τμήματος Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης/ Δ.Δ. Αιτωλικού
5. Περγάνου –Κρήτα Γεωργία – Φιλόλογος / Δ.Δ. Οινιαδών
6. Τσάμη Ευρυδίκη – Καθηγήτρια Πληροφορικής / Δ.Δ. Οινιαδών
7. Μπαλκούρας Κ. Αλέξιος – Δημόσιος Υπάλληλος / Δ.Δ. Μεσολογγίου
8. Φλώρος Στυλ. Ιωάννης – Ασφαλιστικός Σύμβουλος, Μέλλος Δ.Σ. στην Ένωση Ασφαλιστικών Συμβούλων Δυτικής Ελλάδας / Δ.Δ. Μεσολογγίου

Ο δήμος Ναυπακτίας έχει υιοθετήσει την πραγματικά ακατανόητη πρακτική της σύγκλησης επιτροπών του με το χαρακτηρισμό της κατεπείγουσας διαδικασίας. Προφανώς ορισμένες φορές αυτό μπορεί και πρέπει να ισχύει για ζητήματα που προκύπτουν εκτάκτως και επιζητούν άμεση λύση.

«Το 2019 θα είναι μια χρονιά που θα κριθούμε από την ικανότητά μας στο νέο διακύβευμα για τη χώρα, την αυτοδύναμη πορεία της, την αυτοτέλεια της.


Θα κριθούμε κι από το διακύβευμα μιας Αυτοδιοίκησης που εμείς την θέλουμε ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, δημοκρατική. Δεν θέλουμε την Αυτοδιοίκηση υποχείρια κομμάτων, δε θέλουμε την Αυτοδιοίκηση συμπλήρωμα του Κράτους». Με τα λόγια αυτά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έθεσε τους πολιτικούς στόχους της Περιφέρειας για το 2019, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, το βράδυ της Πέμπτης 15 Νοεμβρίου 2018 στην Πάτρα.

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε την Αυτοδιοίκηση ως αυτόνομη θεσμική οντότητα. Την υπηρετήσαμε με αρχές και αξίες, θα συνεχίσουμε να την υπηρετούμε, θα διεκδικούμε το καλύτερο για την κοινωνία, για τους πολίτες, για την προοπτική στο μέλλον. Μακριά από δεκανίκια. Θέλουμε να πατάμε στα πόδια μας. Οραματιζόμαστε τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Να είμαστε ένας θεσμός που να μπορεί να αποφασίζει μόνος του, χωρίς περιορισμούς στην κατεύθυνση των πόρων και τις στρατηγικές».

Η στήριξη της επιχειρηματικότητας και του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, η έμφαση στο κοινωνικό κράτος και στις δημόσιες υποδομές υγείας, όπως επίσης και η βελτίωση των υποδομών δημόσιας εκπαίδευσης είναι οι βασικοί πυλώνες του προϋπολογισμού του 2019 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Μέσω αυτού υλοποιείται το πρόγραμμα, το σχέδιο και το όραμά μας για την αποτελεσματική διοίκηση της Περιφέρειας, με πρωταρχικό σκοπό την ευημερία των συμπολιτών μας», τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας Παναγιώτης Μπράμος, αναλύοντας τη βασική φιλοσοφία του προϋπολογισμού.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στη στόχευσή του, επισημαίνοντας: «Η Αιρετή Περιφέρεια είναι ο μόνος σήμερα θεσμός, που στον σκληρό πυρήνα των αρμοδιοτήτων της είναι η ανάπτυξη, άρα και η διέξοδος από την γκρίζα και καταστροφική ζώνη της ύφεσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Περιφερειάρχης τόνισε: «Έχουμε μια πολιτική και ένα σχέδιο που οδηγεί στο αύριο. Σε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Εκπροσωπούμε ένα θεσμό, που έχει νοικοκυρέψει τα οικονομικά του. Έχει μια αδαμάντινη διαχείριση, με διαφάνεια, έχει στόχους, έχει σχέδιο, διεκδικεί πόρους και έχει μια ικανότητα, στην πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού και στο χρόνο, να φέρνει πρόσθετα χρήματα».

Στον προϋπολογισμό του 2019 για επενδύσεις έχουν προβλεφθεί συνολικά 90.256.899,60 ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος 54.574.987,71 ευρώ (ποσοστό 60,5%) αποτελούν έργα συγχρηματοδοτούμενα, 25.392.940,37 ευρώ για αναπτυξιακά διακρατικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 10.288.971,52 ευρώ για την εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος της Περιφέρειας χρηματοδοτούμενου από τους ΚΑΠ.

«Αυτή είναι η οικονομική μας αφετηρία για το οικονομικό έτος 2019. Μια απόλυτα ρεαλιστική αφετηρία που μας επιτρέπει να διεκδικούμε και να υλοποιούμε. Αυτό είναι το κοινό μας όραμα. Αυτός είναι ο στόχος της πολιτικής μας, αυτός είναι ο δρόμος που έχουμε επιλέξει ως Περιφερειακή Αρχή: Ο δρόμος για μια δυναμική και περήφανη Περιφέρεια», πρόσθεσε ο κ. Μπράμος.

Πολύ μεγάλη πιθανότητα σχηματισμού του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ξενοφών» από αργά το βράδυ της Πέμπτης (27/09/2018) στο νότιο Ιόνιο δίνουν τα σημερινά στοιχεία, σύμφωνα με το meteo, το οποίο επικαλείται εκτιμήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 


Η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου 29/09, στη συνέχεια την Αττική, Εύβοια και Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής 30/09 τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα. Για αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις πολιτών και μεταφορές προιόντων. 

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε επίσης νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης (27/09/2018) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Αναλυτικά, πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία:

1. Σήμερα Πέμπτη (27-09-2018)

Α. Οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 - 9 μποφόρ που πνέουν στο βόρειο Ιόνιο, τα ανατολικά ηπειρωτικά και σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ) τοπικά στο Αιγαίο και το νότιο Ιόνιο, σταδιακά μέχρι το βράδυ θα σημειώσουν μικρή εξασθένηση από βορρά προς νότο. Ωστόσο, στα νότια πελάγη (νότιο Ιόνιο, θάλασσα Κυθήρων) θα διατηρηθεί η έντασή τους (9-10 μποφόρ).

Β. Από το απόγευμα οι βροχές που σημειώνονται στα νότια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο και την Κρήτη, όπου τη νύχτα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

2. Την Παρασκευή (28/09)

Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νότια) και την Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

Β. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως στο Αιγαίο 6 - 7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ, και στο Ιόνιο 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10. Βαθμιαία μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα πνέουν με ένταση στο Ιόνιο 6 - 7 και στο Αιγαίο 5 - 6 μποφόρ.

3. Το Σάββατο (29-09)

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν, με κύρια χαρακτηριστικά:

Α. Τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.

Β. Τη σταδιακή επικράτηση νοτίων ανέμων, οι οποίοι στο νότιο Ιόνιο μέχρι το μεσημέρι θα φτάσουν τα 8 - 9 μποφόρ.

4. Την Κυριακή (30/09)

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναφέρθηκαν στην παράγραφο 3 (Α) θα επηρεάσουν την κεντρική και νότια χώρα.

Β. Νότιοι άνεμοι, πολύ θυελλώδεις και πιθανώς σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στα νότια πελάγη.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης απάντησε στην Ερώτηση των Βουλευτών Γ. Στύλιου, Σ. Γιαννάκη και Κ. Καραγκούνη για την λαθραλιεία στον Αμβρακικό κόλπο.


Το Υπουργείο απαντά σε έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σημειώνει ότι η Λιμενική Αρχή Πρέβεζας αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα του ελέγχου της παράνομης αλιείας, δίνοντας έμφαση περισσότερο στην περιοχή εντός του Αμβρακικού κόλπου αλλά και στις ακτές του Ιονίου.

Λαμβάνει ακόμη υπόψη και τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες (δύσβατες περιοχές με πυκνή βλάστηση, μεγάλες αποστάσεις από την έδρα της Λιμενικής Αρχής κ.λπ.).

Για την πάταξη δε της παράνομης αλιείας, κατά τα τελευταία έτη, στις περιπολίες συνδράμει και η Λιμενική Αρχή Λευκάδας, ενώ το Λιμεναρχείο Πρέβεζας δραστηριοποιείται πλέον με νέο πλωτό περιπολικό σκάφος.

Από τους διενεργηθέντες ελέγχους, κατά τα έτη από το 2015 έως και σήμερα, έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις για 492 παραβάσεις με ύψος προστίμου που ανέρχεται στο ποσό των 120.740€, ενώ έχουν κατασχεθεί 912 αλιευτικά εργαλεία και δίχτυα.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο, το Λιμεναρχείο Πρέβεζας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Φορέα Αμβρακικού, με υπαλλήλους του οποίου συχνά διενεργεί ελέγχους για την πάταξη της λαθραλιείας.

Επίσης συνεργάζεται με τους Αλιευτικούς Συλλόγους Πρέβεζας, Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας, με τους οποίους κατά καιρούς διενεργούνται συσκέψεις για θέματα λαθραλιείας και για τους τρόπους αντιμετώπισης αυτής.

Τους Ολυμπιονίκες Όλγα Βασδέκη, Νίκη Μπακογιάννη και Νίκο Συρανίδη υποδέχτηκε στο γραφείο του, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, τους οποίους και ευχαρίστησε για την εθελοντική συμβολή τους στην ανάδειξη των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων.


Οι Ολυμπιονίκες «πρωταγωνιστούν» σε σχετικό προωθητικό σποτ της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Δυτικής Ελλάδας, που στόχο έχει την ανάδειξη, προβολή και προώθηση του αγροδιατροφικού πλούτου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Οι Ολυμπιονίκες μας είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για την ανάδειξη της ποιότητας της διατροφικής αξίας των αγροτοδιατροφικών μας προϊόντων, αλλά και την προώθηση της μοναδικής Μεσογειακής διατροφής. Αυτή η προσπάθεια ξεκινά από την Ολυμπιακή Γη, κι έχει στόχο να προωθήσει και στο εξωτερικό τα ανταγωνιστικά μας προϊόντα, δεδομένου ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δίνει έμφαση στον πρωτογενή τομέα και στη διαρκή βελτίωση της παραγωγής.

Σχεδιάσαμε, διεκδικήσαμε πόρους και υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων, που μοναδικό στόχο έχει έναν ισχυρό πρωτογενή τομέα, βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, επισημαίνοντας ότι οι Ολυμπιονίκες μας κρατούν ψηλά τη χώρα σε δύσκολες εποχές.

Στην πρωτοβουλία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, τη συνεργασία με τους Ολυμπιονίκες και τους συμβολισμούς της, αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ΠΔΕ Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, τονίζοντας τα εξής:

«Η Περιφέρειά μας και η ανάδειξή της από διακεκριμένους αθλητές- πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, μπορεί να συμβάλλει στην οργανωμένη προαγωγή της τοπικής υγιεινής διατροφής και των προϊόντων της. Άλλωστε, το πράσινο φύλλο ελιάς στεφανώνει όχι μόνο τους Ολυμπιονίκες, αλλά και τον κόπο των αγροτών του τόπου μας και υπό αυτή την έννοια, την προσπάθειά μας ενώνει ένα ιερό στοιχείο του πολιτισμού μας.

Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω τους Ολυμπιονίκες μας, για την εθελοντική τους προσφορά, όπως επίσης τους σκηνοθέτες Φωτεινή Γκάβαλου και Γιώργο Γκάβαλο για όσα εθελοντικά συνεισέφεραν σε αυτήν μας την κοινή προσπάθεια».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ακόμη ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ολυμπισμού, Εθελοντισμού και Αθλητισμού Δημήτρης Κωσταριάς και η σκηνοθέτης Φωτεινή Γκάβαλου.

 

Με μείωση των συντάξεών τους στο μέλλον θα «πληρώσουν» την επιλογή να καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές όσοι από τους περίπου 250.000 μη μισθωτούς ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 7.032 ευρώ, και επιλέξουν από 1ης Ιανουαρίου 2019 εισφορές για κύρια ασφάλιση 13,3%.


Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που κατατέθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στη Βουλή, ξεκαθαρίζει το τοπίο διευκρινίζοντας ότι όποιος πληρώσει κάτω από 20% θα λάβει χαμηλότερη σύνταξη. Αναλυτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει για τους ελεύθερους επαγγελματίες μείωση στο ασφάλιστρο για κύρια σύνταξη από 20% σε 13,33% από την 1/12019 και μετά. Προσοχή όμως. Για εισοδήματα έως 7.032 ευρώ, οι εισφορές εξακολουθούν να υπολογίζονται στο 20% του κατώτατου μισθού (όπως ισχύει κάθε φορά), ήτοι 586 ευρώ τον μήνα, και διατηρούνται σε 117,2 ευρώ. Κάποιος με εισόδημα 8.032 ευρώ θα καταβάλλει εισφορές μειωμένες κατά 12,45%, και όσο αυξάνει το εισόδημα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση.

Για δικηγόρους και μηχανικούς, οι οποίοι θα έχουν «εκπτώσεις» και στις εισφορές υπέρ εφάπαξ και επικούρησης, οι μειώσεις ξεκινούν από το 5,63% για εισοδήματα 8.032 ευρώ τον χρόνο και φτάνουν έως και 44,67% για εισοδήματα πάνω από 40.032 ευρώ.

Για τους γιατρούς, οι μειώσεις ξεκινούν από το 6,47% για εισόδημα 8.032 ευρώ και φτάνουν στο 36,56% για εισοδήματα μεγαλύτερα από 40.032 ευρώ. Οσο για τους αγρότες, το ασφάλιστρο για κύρια σύνταξη μειώνεται το 2019, από το 18% στο 12%.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η μείωση είναι 18,1% για εισοδήματα έως 6.022 ευρώ το έτος, ενώ για εισοδήματα από 8.022 ευρώ και άνω, η μείωση ανέρχεται σε 33,3%.

Αλλαγές έρχονται και για τους νέους επιστήμονες (κάτω της 5ετίας), καθώς καταργούνται μεν οι εκπτώσεις, εφαρμόζεται ενιαίο ασφάλιστρο 13,3%, παραμένει όμως η ελάχιστη βάση των 410 ευρώ (70% του κατώτατου μισθού) επί της οποίας υπολογίζονται οι εισφορές. Οπως και στον νόμο Κατρούγκαλου, η ελάφρυνση αυτή θεωρείται «ασφαλιστικό δάνειο» και θα πρέπει να «εξοφληθεί» πριν από τη συνταξιοδότηση. Προσοχή. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα επιλογής μεγαλύτερης εισφοράς. Μάλιστα, επιτρέπει ακόμη και διαφορετικό ύψος εισφοράς ανά μήνα, αρκεί να δηλωθεί από τον ασφαλισμένο.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει ότι οι «εκπτώσεις» στις εισφορές θα έχουν, αντίστοιχα, επίδραση και στο ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς θα μειωθεί το εισόδημα (συντάξιμες αποδοχές) βάσει του οποίου θα υπολογιστεί αυτή. Ετσι, κάποιος μη μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ, που επιλέξει να καταβάλλει εισφορές για κύρια σύνταξη 13,3% αντί 20%, ήτοι 2.660 ευρώ τον χρόνο έναντι 4.000 ευρώ, θα δει τη σύνταξή του να υπολογίζεται σε εισόδημα 13.300 ευρώ (-6.700 ευρώ ανά χρόνο). Αντίστοιχα, κάποιος ελεύθερος επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ, που τελικά επιλέξει να πληρώσει εισφορές 6.650 ευρώ τον χρόνο για κύρια σύνταξη αντί 10.000 ευρώ, θα δει τη σύνταξή του, για τον συγκεκριμένο χρόνο, να υπολογίζεται σε εισόδημα 33.250 ευρώ (-16.750 ευρώ).

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, με τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου διατηρούνται στο ακέραιο οι αρχές της ισονομίας και της αναλογικότητας εισφορών και παροχών στην ανταποδοτική σύνταξη που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Ένα δύσκολο, ακριβό, αλλά συγχρόνως ιδιαίτερα χρήσιμο έργο είναι η αναβάθμιση του οδικού άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο, Η ιδέα για την κατασκευή αυτού του οδικού άξονα χρονολογείται από παλιά, όμως για πολλούς αυτή είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος για να αναδειχθεί πάλι ως μείζον έργο υποδομής και ανάπτυξης.

Με μακροσκελή της ανακοίνωση – ψήφισμα, η Ομοσπονδια Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και νήσων, παραθέτει τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου (ανεργία, φορολογία, εισφορές, κατασχέσεις κλπ).


Παράλληλα, καταθέτει με τη μορφή του ψηφίσματος, προς τα μέλη της διεκδικητικό πλαίσιο και καλεί σε συμμετοχή στην γενική απεργία της 28ης Νοεμβρίου.

Καλούμαστε σήμερα, σε μια πληθώρα εξελίξεων, σε μια πραγματικότητα, που γράφει καθημερινά και δε μπορεί να μένει άλλο σε αδράνεια, να συζητήσουμε και να πράξουμε αυτό το οποίο είναι βασική αρχή της Ομοσπονδίας μας.

Nα αγωνιστούμε δηλαδή, για τα συμφέροντα των μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων.

Προηγήθηκαν, η έξοδος από τα μνημόνια και το πέρασμα στην «δίκαιη ανάπτυξη», μια σειρά νομοθετήματα που έπρεπε να μπουν σε εφαρμογή για να δουλέψει αυτή η δίκαιη ανάπτυξη, καθώς και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα αναπτυξιακά μέτρα και μέσα από το βήμα της ΔΕΘ και πιο πρόσφατη προετοιμασία κατάθεσης του προϋπολογισμού.

Η δεσπόζουσα πραγματικότητα που βαραίνει όμως καθημερινά τους συναδέλφους περιλαμβάνει μια όχι και τόσο «δίκαια» θα μπορούσαμε να πούμε ανάπτυξη.

• Τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, που αγγίζουν κάθε φορολογούμενο
• οι ατελείωτοι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, που αγγίζουν κάθε φορολογούμενο
• οι συντάξεις πείνας, πέραν της «παγωμάρας» που έχουν σαν αποτέλεσμα στην αγορά, αγγίζουν και αυτές κάθε φορολογούμενο
• οι 700 και βάλε εφαρμοστικοί νόμοι παραμένουν και στη “νέα μεταμνημονιακή εποχή”.

• το τέλος επιτηδεύματος, το χαράτσι των 600 ευρώ δηλαδή που πληρώνουμε κάθε χρόνο.

• Οι φορολογικοί συντελεστές που παραμένουν στο 22%. Κι εδώ φαίνεται ξεκάθαρα η «δικαιοσύνη» στην ανάπτυξη που ήρθε. Ότι δηλαδή στις ΑΕ, ΟΕ κτλ., που στην συντριπτική πλειοψηφία τους ανήκουν σε μεγάλους επιχειρηματίες μειώνεται από 29% στο 26%, ενώ για τους υπόλοιπους παραμένει στο ίδιο ποσοστό.

• Τον τεράστιο ΦΠΑ στα ήδη πρώτης ανάγκης που καλούμαστε να το πληρώσουμε από την τσέπη μας.

• Οι ασφαλιστικές εισφορές, που πλέον ο υπολογισμός τους θα γίνεται εις βάρος μας σε σχέση με το εισόδημα. Κάτι που προκαλεί πραγματικά οργή, ειδικά όταν μιλάμε για συντάξεις φιλοδωρήματα, (που όπως προκύπτει από τα στοιχεία 1.388.301 συνταξιούχοι, δηλαδή το 54% έχουν εισόδημα από συντάξεις κάτω από 800 ευρώ, όταν μάλιστα το αφορολόγητο πρόκειται να συμπιεστεί ακόμα παρακάτω με βάση και τις δεσμεύσεις των μνημονίων είτε από την σημερινή κυβέρνηση είτε από την αυριανή άλλης απόχρωσης), για παροχές υγείας του παραπροηγούμενου αιώνα και εκφράζοντας και εδώ η κυβέρνηση τη δικαιοσύνη των μέτρων, ότι δηλαδή μπαίνει ταβάνι στις εισφορές των υψηλών εισοδημάτων χωρίς όμως να υπάρχει πάτος στην κατρακύλα της ανασφάλιστης καθημερινότητας στην πλειοψηφία των συναδέλφων (καμία αλλαγή δηλαδή για εισόδημα κάτω των 7.000ευρώ). Να θυμίσουμε και την τροπολογία της Κυβέρνησης που ουσιαστικά χειροτερεύει τις προϋποθέσεις για ασφαλιστική ικανότητα, αφού αυξάνει από δύο σε τρείς μήνες την περίοδο που θα πρέπει να είναι ασφαλισμένος ο αυτοαπασχολούμενος για να έχει ασφαλιστική κάλυψη και επίσης να μην υπάρχουν οφειλές στα ταμεία ή εκτός ρύθμισης χρέη. Αν προσθέσει κανείς και το στοιχείο ότι 7 στους 10 συναδέλφους αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές και είναι ουσιαστικά στον αέρα αν «ω μη γέννητω» χρειαστούν νοσηλεία ή φαρμακευτική αγωγή, γίνεται ξεκάθαρο πια είναι η κατάσταση σε ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό.

• Το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, που επειδή μάλλον είχαν εικόνα ότι πληρώνονταν στο ακέραιο τώρα με τις αντικειμενικές αξίες είπαν να το αυξήσουν.

• Και φτάνοντας στο πιο καυτό όλων που είναι η Εφορία. Και το αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης, οι κατασχέσεις λογαριασμών, κατοικιών, εργαλείων δουλειάς και έχει ακόμη η λίστα.

Συγκεκριμένα από τα συνολικά χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες που πλέον υπερβαίνουν τα 299,1 δις, τα 101,6 δις αφορούν χρέη στην εφορία.

Μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2018, πραγματοποιήθηκαν 93.231 κατασχέσεις σε φορολογούμενους, όπου οι 69.000 αφορούσαν μικρές επιχειρήσεις οι οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με κατασχέσεις ή δεσμεύσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών. Όσον αφορά τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, αρκετοί συνάδελφοι θα είδαν ότι δεσμεύονται ή αρπάζονται χρήματα από το σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών τους, ακόμη και αν το συνολικό ποσό που εν τέλει δεσμεύεται ή αρπάζεται είναι μεγαλύτερο από το ληξιπρόθεσμο, και άντε μετά να βγάλεις άκρη για επιστροφή χρημάτων στην Εφορία (είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο ότι για 312.000 ΑΦΜ εκδόθηκαν 1.643.500 κατασχετήρια, δηλαδή 5,3 λογαριασμούς ανα φορολογούμενο). Σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα, έχουν βάλει χέρι μέχρι και στα κοινωνικά επιδόματα.Όπως τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη υποβλήθηκαν αναφορές από γονείς/κηδεμόνες/ δικαστικούς συμπαραστάτες ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία (ΑΜΕΑ), οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι προνοιακά βοηθήματα και επιδόματα τα οποία χορηγούντο σε ανηλίκους/αναπήρους/συμπαραστατούμενους κατασχέθηκαν για οφειλές των γονέων/κηδεμόνων/δικαστικών συμπαραστατών.Μέχρι και επιδόματα στέγασης φοιτητών και κύησης κατάσχεσαν αφού ξεπερνάνε τα ακατάσχετο των 1.250 ευρώ.

Για να συνειδητοποιηθεί το εύρος των κατασχέσεων και πόσο δυσανάλογα αυτές εκδηλώνονται από την πορεία της κρίσης προς την δίκαιη ανάπτυξη:
• 650.000 κατασχέσεις το 2015
• 1.250.000 κατασχέσεις το 2016
• 1.7εκ κατασχέσεις το 2017
• 1,2 εκ κατασχέσεις μέχρι και τον Μάιο του 2018.
Σε καθημερινή βάση επίσης είναι σε εξέλιξη και το κυνήγι των εισπράξεων, φυσικά για να αποδοθούν τα πλεονάσματα και να πάρει η κυβέρνηση τα συχαρίκια και το πράσινο φως για ζεστό χρήμα και επενδύσεις από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ΕΕ. Συγκεκριμένα από το 2015 και μετά έχουμε αύξηση των εισπράξεων ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 500%, που πέραν των απειλών και εκβιασμών που δέχονται συνάδελφοι, έρχεται και το εξής συμπέρασμα, ότι τελικά οι 100 δόσεις δεν ήταν εργαλείο για τους αυτοαπασχολούμενους, γιατί αυτοί στην ίδια μοίρα είναι, βγαίνουν από ρύθμιση, μπαίνουν σε άλλη ρύθμιση, χρωστάνε τα τρέχοντα κ.ο.κ, αλλά ήταν και είναι εργαλείο για να εισπράξουν χρήμα, άμεσα μην λαμβάνοντας υπόψιν ακόμα και την κάλυψη των βασικών αναγκών που στερούν από συναδέλφους.

Η νέα κυβερνητική τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει το “δικαίωμα πρόσβασης” στα φορολογικά στοιχεία των φορολογουμένων από τις κάθε είδους “διατραπεζικές εταιρείες διαχείρισης δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς”. Με απλά λόγια, η θυγατρική εταιρεία των τραπεζών που τηρεί τα στοιχεία των δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια, η γνωστή “Τειρεσίας”, αποκτά πρόσβαση στα φορολογικά μας στοιχεία που τηρούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα “Taxis”. Η ίδια δυνατότητα πρόσβασης προβλέπεται και για τις επιχειρήσεις υπό κρατικό έλεγχο και ΟΤΑ. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, πως οι μέρες που έρχονται θα γίνουν πραγματικός εφιάλτης, με το λουκέτο για πολλές περιπτώσεις να είναι νομοτέλεια.
Στην ίδια ακριβώς ρότα και η κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια.
Τα δημοσιευμένα στοιχεία ότι 68% των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων των τραπεζών αφορούν πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και ο αριθμός που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο των αυτοαπασχολούμενων και μικρεμπόρων, που οι οφειλές τους έχουν παραπεμφθεί στο ΚΕΑΟ, δείχνουν ότι είμαστε στην “πρώτη γραμμή πυρός” μιας πολύπλευρης επίθεσης που θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα.

Συμπέρασμα.
Φορτώνουν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης αλλά και της ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών, στις πλάτες μας. Η κυβέρνηση της «δίκαιης ανάπτυξης» έχει φροντίσει για το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και μάλιστα το θωρακίζει επιπλέον με την αναθεώρηση του συντάγματος.

Συνάδελφοι,
Μπροστά σε όλα αυτά θεωρούμε ότι χρειάζεται άμεσα να παρθούν μέτρα ανακούφισης των μικρών αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων
Προκύπτει πως το ζήτημα διεκδίκησης και κατάκτησης αφορολόγητου ορίου είναι ζωτικής σημασίας. Καλεστήκαμε λοιπόν εδώ σήμερα για να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα το οποίο συνδέεται άμεσα τόσο με τη συσσώρευση χρεών ειδικά κατά την περίοδο της κρίσης όσο και με το ζήτημα των κατασχέσεων και πλειστηριασμών ως αποτέλεσμα και επίπτωση των συσσωρευμένων χρεών.

Να συζητήσουμε το πώς θα οργανώσουμε την πάλη μας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που εμμένει σε μια στάση που μας οδηγεί στη μιζέρια ή στον αφανισμό. Μια πολιτική που δεν κάνει κουβέντα για επαναφορά του αφορολόγητου ορίου έτσι ώστε ο μικροεπαγγελματίας να μπορεί να σταθεί στον ανταγωνισμό με τα μεγαθήρια του κλάδου του, μια πολιτική που έχει μεταφέρει τα βάρη της κρίσης στην πλάτη κάθε συναδέλφου με τη μορφή των χρεών προς τράπεζες, εφορία, ΕΦΚΑ. Τέλος, μια πολιτική που βάζει σε κίνδυνο τη μικρή περιουσία του κάθε συναδέλφου που χρεωστάει με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς τους οποίους διατηρεί σε ισχύ.

Σε αυτή την πολιτική πρέπει να απαντήσουμε αγωνιστικά και όχι με στάση αναμονής για την περιβόητη ανάπτυξη.

Η ανάπτυξή τους έχει έρθει, είναι εδώ και δεν μας αγγίζει, δεν τη νιώθουμε. Και αυτή είναι η ουσία, ακόμα και ένας ελαφρά μεγαλύτερος τζίρος που μπορεί να καταγράφουν κάποιοι συνάδελφοι δεν είναι αρκετός για να επιφέρει ανάκτηση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων, αφού όπως προκύπτει θα τον αρπάξουν με τον μηχανισμό τους.

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων βέβαια είναι αναντίστοιχη των αναγκών και των εξελίξεων. Σε καμία περίπτωση όμως η Ομοσπονδία και οι σύλλογοι μέλη δε θα πρέπει να σιγοντάρουν στον ευνουχισμό του κινήματος και ακόμη χειρότερα να γίνει ο λαός βαστάζος και υπερασπιστής της θωράκισης και σταθεροποίησης της ανταγωνιστικότητας και της δήθεν δίκαιης ανάπτυξης. Είναι καθήκον μας ως όργανο συλλογικό να αναδείξουμε αυτή την πραγματικότητα αλλά και να δείξουμε το δρόμο, ένα δρόμο που θα κυριαρχεί η διεκδίκηση και οι σύγχρονες ανάγκες μας.

Θέλουμε λοιπόν αυτό το ψήφισμα να φτάσει παντού, να στηριχτεί από παντού και να συζητηθεί παρακάτω στους Εμπορικούς Συλλόγους για να ορίσουν κινητοποιήσεις, συσκέψεις με τα μέλη τους κτλ. Η εικόνα που έρχεται από το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη από μια σειρά ομοσπονδίες και συλλόγους που δεν τα διπλώσανε, που λογοδοτούν στα μέλη τους και τιμούν το ρόλο τους ως οργανωτές του αγώνα, είναι παραπάνω από θετική και ελπιδοφόρα.

Ως δίκαιο λοιπόν για μας είναι η διεκδίκηση άμεσων μέτρων για τα άμεσα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων με συγκεκραμένοδιεκδικητικό πλαίσιο.
 Αφορολόγητο όριο τώρα.
 Καμία κατάσχεση.
 Κανένας πλειστηριασμός 1ης κατοικίας

Ολόκληρο το διεκδικητικό πλαίσιο

 Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους στις 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
 Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
 Ακατάσχετος λογαριασμός για όλους τους αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.
 Καμίακατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αναστολή των κατασχέσεων επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ. για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρησή τους.
 Διαγραφή τμήματος των χρεών προς τις τράπεζες. Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων. Διαγραφή 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους έκλεισαν.
 Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.
 Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια, καθολική, κρατικά επιχορηγούμενη.
 Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Εδώ και τώρα δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους.
 Επιστροφή των αποθεματικών που ληστεύτηκαν. Άμεση αναπλήρωση όλων των χρημάτων που χάθηκαν με το «κούρεμα» και την ανακεφαλαιοποίηση.
 Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Εξαήμερη λειτουργία, 3 απογεύματα της εβδομάδας κλειστά.
 Κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη άμεσης ανάγκης.
 Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε γέννα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καλυπτόμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό».
 Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.

Συνάδελφοι, στο αμέσως επόμενο διάστημα μας δίνεται η δυνατότητα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, να ενώσουμε την φωνή μας και τις δίκαιες διεκδικήσεις μας με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, την νεολαία.

Παρά τις όποιες τρικλοποδιές που η ΓΣΕΕ πήρε την εργολαβία και χρησιμοποιεί το όπλο της απεργίας, όχι για να ενώσει τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα, αλλά για να τους διασπάσει, γιατί εκεί εντάσσεται και αυτό το άθλιο παιχνίδι των πλειοψηφιών με τις ημερομηνίες, στις 28 του Νοέμβρη έχει κηρυχθεί απεργία.

Κανείς δεν θα μπορέσει να σταματήσει την ενιαία απάντηση της εργατικής τάξης, των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων, το σύνολο της κοινωνίας που σήμερα τσακίζεται από αυτή την πολιτική. Η απεργία θα γίνει και ας ενοχλεί κάποιους!

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων, συμμετέχει στην απεργία 28 του Νοέμβρη και καλεί τους Συλλόγους μέλη της νασυντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα σε αυτό το πλαίσιο.


Σε μονομαχία για δύο εξελίσσεται η επιλογή του «εκλεκτού από τη Νέα Δημοκρατία που θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου και θα κληθεί να κοντραριστεί με τον ισχυρό Απόστολο Κατσιφάρα.


Κι ενώ οι τελευταίες πληροφορίες, όπως εξάλλου είχε γράψει από το περασμένο Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, ο διαδικτυακός ιστότοπος της «Σ» www.sinidisi.gr, ήθελαν φαβορί τον επί σειρά ετών Βουλευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, πρώην Υπουργό, Αιγιώτη Κώστα Σπηλιόπουλο, χθεσινή συνάντηση του Προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πατρινό δικηγόρο Ηλία Στεφανόπουλο, γιο του τ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, αλλάζουν (;) τα δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση στην οποία παρών ήταν και ο Αχαιός Βουλευτής Ιάσων Φωτήλας, ο κ. Στεφανόπουλος εμφανίστηκε θετικός, όμως ζήτησε ένα χρονικό περιθώριο για να εξετάσει τις προϋποθέσεις μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, ο Κώστας Σπηλιόπουλος, με δηλώσεις του στη «Σ» επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του για τις Περιφερειακές εκλογές. «Βεβαίως και ενδιαφέρομαι να διεκδικήσω την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Βρίσκομαι εδώ και καιρό σε συζητήσεις με τη Νέα Δημοκρατία από την οποία η στήριξη θα είναι ξεκάθαρη αν και ο συνδυασμός μας θα έχει ένα ευρύτερο προοδευτικό χαρακτήρα. Στις αρχές του ερχόμενου μήνα όλα αναμένεται να έχουν ξεκαθαρίσει» ανέφερε ο κ. Σπηλιόπουλος ο οποίος για την ώρα δεν θέλησε να πει περισσότερα.

Υπενθυμίζεται ότι έχει θέσει εαυτόν εδώ και καιρό εκτός Κινήματος Αλλαγής, καθώς έχει έρθει σε μετωπική ρήξη με την ηγεσία του κόμματος για μία σειρά από θέματα.

Προ ημερών εξάλλου, στην Πειραιώς, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, το όνομα του κ. Σπηλιόπουλου έπεσε στο τραπέζι της συζήτησης.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί πρόσωπο με μετριοπαθή κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά και με εμπειρία, με τον σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας να αλλάζει μετά τη διαφαινόμενη στήριξη της υποψηφιότητας Κατσιφάρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα πρόσωπα που συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά αυτά φαίνεται να είναι αυτά του Ηλία Στεφανόπουλου και του Κώστα Σπηλιόπουλου.

Εν αναμονή λοιπόν των επίσημων ανακοινώσεων.

 

πηγή: Συνείδηση

Δύο νέα οδικά έργα πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, μετά από αντίστοιχες συμβάσεις που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.


Πρόκειται για την «συντήρηση επαρχιακών οδικών τμημάτων, πρώην επαρχίας Ναυπακτίας» και τη «συντήρηση επαρχιακών οδικών τμημάτων, πρώην επαρχίας Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Βάλτου», συνολικού προϋπολογισμού 3,4 εκατ. ευρώ.

«Συνεχίζουμε τη μεγάλη παρέμβαση που έχουμε ξεκινήσει στη Δυτική Ελλάδα για τη βελτίωση του οδικού μας δικτύου. Οι ασφαλέστερες μετακινήσεις είναι στις προτεραιότητες μας. Ρίχνουμε το βάρος μας όπου υπάρχουν οδικά δίκτυα με σημαντικές φθορές και προσπαθούμε άμεσα να τα αποκαταστήσουμε. Τα έργα μας στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Στο πλαίσιο των συμβάσεων, οι εργασίες που προβλέπονται είναι:

-«Συντήρηση επαρχιακών οδικών τμημάτων, πρώην επαρχίας Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Βάλτου», με άμεση αποκατάσταση βλαβών των οδοστρωμάτων και συντήρηση ασφαλτοταπήτων, εκτέλεση χωματουργικών-τεχνικών εργασιών και οδοστρωσίας, αντιμετώπιση ελλείψεων της οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης, αποκατάσταση των κατεστραμμένων μεταλλικών στηθαίων και λοιπού εξοπλισμού ασφαλείας της οδού, αποκατάσταση βλαβών των αποχετευτικών συστημάτων της οδού (φρεάτια, τάφροι όμβριων, αγωγοί, κλπ) και καθαρισμό τους εφόσον διαπιστωθεί απόφραξη αυτών, καθαρισμό των πρανών, ερεισμάτων, ρείθρων κ.α.

-«Συντήρηση επαρχιακών οδικών τμημάτων, πρώην επαρχίας Ναυπακτίας» με υλοποίηση άμεσων και βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων για τη συντήρηση, βελτίωση και αποκατάσταση των φθορών και βλαβών του επαρχιακού οδικού δικτύου, καθώς και άμεση επέμβαση για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος σε συνέχεια των επίκαιρων ερωτήσεων που έχει θέσει προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τα τέσσερα κρίσιμα ζητήματα μεταφορών και υποδομών που απασχολούν τον Νομό, συναντήθηκε, χθες, με τον Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη.


Τα τέσσερα θέματα της ατζέντας:

Πρώτον, η τιμολόγηση των διοδίων στη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης»

Δεύτερον, η απευθείας σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό και η διασύνδεση με το Λιμάνι του Πλατυγιαλίου ως τμήμα της σύνδεσης του Δυτικού με τον Ανατολικό Άξονα και τον Ε65 (Πλατυγιάλι – Ιόνιος – Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία)

Τρίτον, η αναλογική χρέωση των διοδίων στην Ιόνια Οδό και

τέταρτον, η επανεκκίνηση του έργου της Αμβρακίας Ακτίου – Βόνιτσας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι η Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» δημιουργήθηκε για να ενώσει και όχι να αποτελεί φραγμό, επισημαίνοντας ότι είναι εκτός λογικής η μετ’ επιστροφής διέλευση να κοστίζει 27 ευρώ, όταν το ημερομίσθιο είναι 8 ευρώ. Με το ίδιο σκεπτικό, ζήτησε να εφαρμοστεί το σύστημα αναλογικών διοδίων και στην Ιόνια Οδό, ώστε να εξορθολογιστεί το κόστος τους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές και μεγάλες ευθύνες που το Αγρίνιο, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας βρέθηκε εκτός νυμφώνος, ως προς τη σύνδεσή του με την Ιόνια Οδό. Τέλος, ανέφερε ότι είναι θετική εξέλιξη η άμεση επανεκκίνηση του έργου της Αμβρακίας Ακτίου – Βόνιτσας, η αργοπορία του οποίου έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχεια στον φόρο αίματος που όλα αυτά τα χρόνια πληρώνει λόγω του κακού οδικού δικτύου η ελληνική κοινωνία.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης έδωσε και στα τέσσερα ζητήματα θετικές απαντήσεις, ενημερώνοντας τον βουλευτή ότι η κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό και η συνδετήρια οδός με το Πλατυγιάλι και τον άξονα Ε65 βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης.

Δεύτερον, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικών διοδίων, το οποίο προβλέπεται και για την Ιόνια Οδό και τέλος, ότι θα επανεκκινηθεί άμεσα το έργο της Αμβρακίας Ακτίου – Βόνιτσας.

 

πηγή: sinidisi

Η «Διέξοδος» καλεί το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018, στις 7 το απόγευμα, στην επιστημονική εσπερίδα που διοργανώνει στους χώρους του Ιστορικού της Μουσείου, με θέμα «Εθισμός & Εξαρτήσεις -Από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά στο διαδίκτυο και τον τζόγο».


Η καθηγήτρια εγκληματολογίας του πανεπιστημίου της Λευκωσίας Δήμητρα Σορβατζιώτη, η π. εισαγγελέας Έφη Σάλμα και ο ψυχίατρος Χρήστος Σκαμνέλος, με τον συντονισμό της δικηγόρου Παναγιώτας Αμούργη, θα προσεγγίσουν το θέμα από πλευράς κοινωνιολογικής, νομικής και ιατρικής αντίστοιχα.

Αρωγός της εκδήλωσης ο ιστορικός Δικηγορικός Σύλλογος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ναυπακτίας Ντίνος Τσουκαλάς με την ιδιότητα και του προέδρου των καφέ εστιατόρων της πόλης ασκεί δριμύτατη κριτική στη δημοτική αρχή του Παναγιώτη Λουκόπουλου επισημαίνοντας ότι η φετινή τουριστική περίοδος στη Ναύπακτο ακολούθησε τη φθίνουσα πορεία των τελευταίων χρόνων.

Λίγες ώρες μετά την ανατροπή στην εισαγγελική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι όπως έγινε γνωστό η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου με παραγγελία της ζητεί να παραμείνει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος στη θέση του και να συνεχίσει το έργο του μέχρι την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης για την απόδοση ποινικών ευθυνών στα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται.


Παράλληλα, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβίβασε το σχετικό έγγραφο που αφορά στο πόρισμα της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης με στόχο ο κ. Ζαγοραίος να λάβει γνώση για τις συγκεκριμένες ενέργειες και να το αναζητήσει στην πορεία συσχετίζοντας το με τη δικογραφία που έχει στα χέρια του.

Σε καμία περίπτωση, ανέφεραν αρμόδιες πηγές, το έγγραφο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει η έρευνα καθώς είναι στην κρίση του εισαγγελέα να προχωρήσει στο επόμενο κομβικό σημείο της έρευνας που είναι οι κλήσεις σε υπόπτους.

Τη  συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων, πέρα από την αντικατάσταση αντλιών, την τοποθέτηση νέων θυρο-φραγμάτων, την αντικατάσταση του συστήματος αυτοματισμού για την πλήρη λειτουργία των εγκαταστάσεων, την αποκατάσταση μετρητών στάθμης και λοιπών υποδομών εντός και εκτός των κτηρίων, περιλαμβάνει το έργο που θα υλοποιηθεί για τα αντλιοστάσια του Μεσολογγίου.

Ημερίδα για το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο των 34 ενεργειακών έργων και τη συμμετοχή των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας σε αυτά διοργανώνει η Ένωση Αγρινίου την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 7:00 το απόγευμα, στο Παπαστράτειο Μέγαρο.


Οι Ενεργειακές Κοινότητες «Ένωση Αγρινίου» και «Ανεμόεσσα Ακαρνανία», έχοντας καταθέσει 34 έργα στην Αιτωλοακαρνανία, συνολικής ισχύος 168Mw, έτοιμες πλέον να προχωρήσουν στην υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου, καλούν τους Αιτωλοακαρνάνες να παραστούν στην ενημερωτική εκδήλωση-ημερίδα.

Οι πολίτες θα ενημερωθούν για το πώς μπορούν να συμμετάσχουν και να υποβάλουν αιτήσεις εγγραφής στις Ενεργειακές Κοινότητες, ώστε να επωφεληθούν από το όλο καινοτόμο εγχείρημα, το οποίο και στηρίζεται στην αρχή της τοπικότητας.

Το Πρόγραμμα
18:30 – Προσέλευση
19:00 – Έναρξη
19:10 – Χαιρετισμοί Δήμος Αγρινίου Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
19:20 – Ομιλία υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη
19:45 – Ομιλία προέδρου Α.Σ. Ένωση Αγρινίου Θωμά Κουτσουπιά
20:05 – Παρουσίαση επενδυτικού σχεδίου

Ένα μέρος διαφορετικά από τα άλλα. Ένα στολίδι ριζωμένο στην καρδιά της ήρεμης λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου. Είναι το Αιτωλικό ή η «Βενετία της Ελλάδας», όπως αποκαλούν πολλοί αυτό το ιδιαίτερο και τόσο όμορφο μέρος, που μοιάζει με καρτ ποστάλ. Η νερένια πόλη βρίσκεται δέκα περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μεσολογγίου. Εκεί στη μέση της λιμνοθάλασσας, το νησάκι ενώνεται ανατολικά και δυτικά με δύο γέφυρες 300 μέτρων.

Αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα, διαχρονικά, μνημεία της νεότερης Ελλάδας. Η Καστροπολιτεία της Ναυπάκτου αποτελεί το στολίδι της Αιτωλοακαρνανίας. Και θα είναι το πρώτο θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, στο διοικητήριο, στο Μεσολόγγι.

Φέτος η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει προταθεί ως υποψήφια στα βραβεία BRAVO 2018 που αφορούν στις καλές πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης στους τομείς της Διακυβέρνησης, του Περιβάλλοντος και της Κοινωνίας που υλοποιούνται από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επιχειρήσεις και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.

Ραγδαία αναμένεται να είναι η αλλαγή του σκηνικού του καιρού από την Τρίτη με ισχυρούς βοριάδες και λίγες τοπικές βροχές ενώ στη συνέχεια, όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, οι ριπές των ανέμων θα αγγίζουν τα 9 μποφόρ και οι βροχοπτώσεις θα απασχολήσουν κυρίως περιοχές των ανατολικών ηπειρωτικών τμημάτων και του νότιου Αιγαίου.


Καλοκαίρι και αύριο Δευτέρα

Μέχρι και τη Δευτέρα θα σημειώνονται πολύ πιο αυξημένες θερμοκρασίες σε σχέση με τη μέση τιμή για την εποχή. Φαίνεται ότι σε ορισμένες ευπαθείς στη ζέστη περιοχές των ανατολικών ηπειρωτικών περιοχών θα ξεπεράσει ο υδράργυρος και τους 34°C καθιστώντας τις συνθήκες εκεί καθαρά καλοκαιρινές. Επίσης ο ήλιος θα κυριαρχήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν εξασθενημένοι.

Την Τρίτη ξεκινούν οι θυελλώδεις βοριάδες

Καθώς την Τρίτη θα εισέρχονται σταδιακά οι ψυχρότερες αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη, η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει πτώση 4-5°C για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με εξαίρεση τη δυτική Ελλάδα που τοπικά θα αγγίξει ακόμη και τους 31-32°C σε τοπικό επίπεδο.

Οι βοριάδες θα ενισχυθούν σημαντικά στο Αιγαίο φτάνοντας ακόμη και τα 8 μποφόρ τοπικά.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Τρίτης, θα εκδηλωθούν τοπικές βροχοπτώσεις σε περιοχές της κεντρο-ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, της Εύβοιας, της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου αλλά και της βόρειας Κρήτης. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ο καιρός θα είναι σχετικά καλός.

Προσοχή σε όσους ταξιδεύουν με καράβι το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται ότι το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης οι βοριάδες θα αγγίξουν τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο και ίσως σε τοπικό επίπεδο οι μέγιστες ριπές τους τα ξεπεράσουν. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα έχουμε απαγορευτικό σε πολλά λιμάνια της ανατολικής και νότιας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει έως και 12°C

Όπως είναι λογικό, οι σφοδροί αυτοί βοριάδες θα ρίξουν κατά πολλούς βαθμούς την θερμοκρασία. Κατά μέση τιμή, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 12°C ενώ τοπικά η πτώση θα είναι και μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι στις ορεινότερες περιοχές της κεντρικής και ιδιαιτέρως της βόρειας Ελλάδας θα επικρατήσει ακόμη και κρύο.

Για να καταστεί σαφές πόσο θα υποχωρήσει η θερμοκρασία, ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα:

ΑΘΗΝΑ
Δευτέρα : 34°C
Τρίτη : 26°C
Τετάρτη : 22°C

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δευτέρα : 32°C
Τρίτη : 25°C
Τετάρτη : 22°C

ΠΑΤΡΑ
Δευτέρα : 29°C
Τρίτη : 29°C
Τετάρτη : 22°C

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Δευτέρα : 29°C
Τρίτη : 27°C
Τετάρτη : 21°C

ΛΑΡΙΣΑ :
Δευτέρα : 34°C
Τρίτη : 23°C
Τετάρτη : 21°C

ΦΛΩΡΙΝΑ
Δευτέρα : 31°C
Τρίτη : 18°C
Τετάρτη : 16°C (ελάχιστη 3°C)

ΤΡΙΠΟΛΗ
Δευτέρα : 30°C
Τρίτη : 23°C
Τετάρτη : 16°C

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Δευτέρα : 31°C
Τρίτη : 20°C
Τετάρτη : 19°C

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία δεν αναμένονται ιδιαίτερες βροχές την Τετάρτη. Την Πέμπτη όμως θα βρέξει σε περιοχές της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Εύβοιας, της κεντροανατολικής Στερεάς (και στην Αττική πιθανότατα), της ανατολικής Πελοποννήσου και της Κρήτης.

aftodioikisi.gr

 

Στα γραφεία της ΠΕΔ στο Μεσολόγγι πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018, συνάντηση της «ΔΡΩ» – Κίνησης πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία, με εκπροσώπους κορυφαίων τοπικών φορέων.


Να σημειωθεί η παρουσία των Δημάρχων Αγρινίου, κ. Παπαναστασίου, Μεσολογγίου, κ. Καραπάνου, Ναυπάκτου, κ. Λουκόπουλου, του αντιδημάρχου Ναυπάκτου κ. Σιαμαντά, της Εφόρου Αρχαιοτήτων κ. Βικάτου και των Προέδρου και Συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, κ. Περγαντή και κ. Σελιμά αντίστοιχα, για να συζητηθεί το θέμα της Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλακαρνανίας.

Στόχος της συνάντησης ήταν η συζήτηση των εμπλεκομένων μερών αναφορικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η προώθηση του έργου της Διαδρομής και η διερεύνηση πιθανών χρηματοδοτικών εργαλείων για την έναρξη της υλοποίησης της.

Οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που εμπλέκονται στον σχετικό σχεδιασμό επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για υλοποίηση της Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού, ενώ η ΔΡΩ μετέφερε στη συνάντηση το θερμό ενδιαφέρον των πολιτών του νομού Αιτωλοακαρνανίας για τη Διαδρομή και την κοινή πεποίθηση ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ενισχύσει ουσιαστικά τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου.

Μετά από παραγωγικό διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν ώστε να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση στην Περιφέρεια.

Έγγραφο στο δήµο Μεσολογγίου αποστέλλει ο υπεύθυνος του Γραφείου Τουριστικής Ανάπτυξης του Εµπορικού Συλλόγου, Ντίνος Πασιόπουλος, προκειµένου να ξεκινήσουν οι ενέργειες για την διάσωση του Τείχους του Κήπου των Ηρώων.


Μετά το ρεπορτάζ της ΑΙΧΜΗΣ, όπου περιγράφονταν οι ορατές φθορές του τείχους, ο κ. Πασιόπουλος έστειλε έγγραφο στον Προϊστάµενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνηµείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, Γιώργο Παπανδρέου, µε το οποίο ζήτησε να πραγµατοποιηθεί αυτοψία τόσο στο τείχος που περιβάλλει τον Κήπο των Ηρώων, όσο και στην πύλη, που αποτελεί σηµείο εισόδου για το κέντρο του Μεσολογγίου.

Σύµφωνα µε τον κ. Πασιόπουλο, η ανταπόκριση της υπηρεσίας ήταν άµεση και πραγµατοποιήθηκε η σχετική αυτοψία που έδειξε ότι:
«Σε όλο το µήκος του τείχους από την εξωτερική του πλευρά διαπιστώθηκαν φθορές που έχουν προκληθεί από αναρριχώµενα φυτά που έχουν φυτρώσει και έχουν αναπτυχθεί (συκιά και κισσοί) ανάµεσα από τα κενά των λίθων και επιβαρύνουν την κατάσταση διατήρησης του τείχους. Ρωγµές σε διάφορα σηµεία καθώς και αφαίρεση λίθων από το πάνω µέρος του, αποτελούν µία επαναλαµβανόµενη εικόνα από την αρχή έως και το τέλος. Κάποιοι µεγάλοι λίθοι παρατηρήθηκαν αφηµένοι στο έδαφος προφανώς ως µέσον παράνοµης εισόδου µέσα στον Κήπο των Ηρώων…

aixmi-news.gr

Από το 2019 αρχίζουν γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, στις περιοχές του Πατραϊκού κόλπου και στο Κατάκολο, ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Παράλληλα, εξελίσσεται εκστρατεία για την προώθηση των θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη που δεν είχαν προσελκύει ενδιαφέρον κατά τις διαγωνιστικές διαδικασίες που προηγήθηκαν.

Στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο η Κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων και της Edison προγραμματίζει για το 2019 την πρώτη από τις 2 ως 5 ερευνητικές γεωτρήσεις που θα ακολουθήσουν.

Στο Κατάκολο, περιοχή που έχει παραχωρηθεί στην Energean, υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 10,5 εκατ. βαρελιών. Η παραγωγική γεώτρηση θα γίνει επίσης την επόμενη χρονιά με στόχο η παραγωγή να αρχίσει το 2020.

Στους στόχους της ΕΔΕΥ περιλαμβάνεται επίσης η προσέλκυση ενδιαφέροντος για έρευνες στις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης που δεν παραχωρήθηκαν κατά τους προηγούμενους διαγωνισμούς λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

Τα δεδομένα αξιολογήθηκαν συστηματικά από τους επιστήμονες της ΕΔΕΥ και τα «οικόπεδα» επαναχαράχθηκαν, ώστε οι περιοχές να χωριστούν σε μεγαλύτερα τμήματα. Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις σε συνέδρια και διεθνείς συναντήσεις εργασίας για την προώθηση των συγκεκριμένων περιοχών στη διεθνή αγορά.

iefimerida.gr

 

Ανησυχητική η κατάσταση σε ορισμένες από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης όπως η Δυτική Ελλάδα. «Σκουριάζουν» οι σταθμοί εξαιτίας της έλλειψης πόρων για τη συντήρησή τους.


Η κατάσταση είναι ανησυχητική, αφού σε ορισμένες από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, όπως στη Δυτική Ελλάδα, σε επιφυλακή είναι μόνο οι μισοί σταθμοί από όσους έχουν τοποθετηθεί.

Ενδεικτικά στη Ζάκυνθο λειτουργεί μόνο ένας σταθμός, στην Κέρκυρα και στα Κύθηρα κανένας, ενώ στην Κεφαλονιά μόλις τέσσερις από τους οκτώ.

Ολα αυτά ενώ στην Ελλάδα εκλύεται κάθε χρόνο περισσότερη από τη μισή σεισμική ενέργεια ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου.

Το εθνικό δίκτυο σεισμογράφων, το οποίο περιλαμβάνει σταθμούς από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, τον Τομέα Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Τομέα Γεωλογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών διαθέτει 155 σταθμούς και εκτός λειτουργίας αυτήν την στιγμή είναι περισσότεροι από 60.

Κοστίζουν. Αιτία, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, είναι η ανυπαρξία σταθερών πόρων για τη συντήρησή τους. Οι δραματικές περικοπές των τελευταίων χρόνων έχουν υποβαθμίσει υπηρεσίες που θεωρούνται μη ανταποδοτικές, ενώ οι φορείς που συγκροτούν το ενιαίο σεισμολογικό δίκτυο καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να συντηρήσουν τη βασική λειτουργία τους με κάθε μέσο.

Ομως η μετακίνηση του προσωπικού για την επιδιόρθωση βλαβών και η αγορά ανταλλακτικών κοστίζουν, ενώ σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν απομείνει ελάχιστοι τεχνικοί για τη συντήρηση του δικτύου.

Το πρόβλημα οξύνεται από το γεγονός ότι τους τελευταίους 10 μήνες ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας παραμένει ακέφαλος και ουσιαστικά αδρανής: ο φορέας δεν μπορεί να αξιοποιήσει ούτε εθνικά ούτε ευρωπαϊκά κονδύλια καθώς δεν συνεδριάζουν οι επιστημονικές επιτροπές του και συμπαρασύρει σε απαξίωση το δίκτυο επιταχυνσιογράφων – που χρησιμοποιείται για τον αντισεισμικό σχεδιασμό της χώρας. Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2017 έληξε η θητεία του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού και το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει ορίσει ακόμη νέα διοίκηση.

Μια ματιά στους σεισμογραφικούς σταθμούς της επικράτειας είναι ενδεικτική: η Αμοργός, όπου το 1956 ο Εγκέλαδος χτύπησε με 7,5 ρίχτερ συνοδευόμενος από το μεγαλύτερο τσουνάμι στην σύγχρονη ελληνική ιστορία, δεν έχει εν λειτουργία σεισμογράφο, ενώ μόνο έναν ενεργό σταθμό, στην Κύμη, έχει ολόκληρη η Εύβοια.

Μόνο στη Ρόδο. Στα Δωδεκάνησα, από τους πέντε σεισμογράφους που έχουν εγκαταστήσει οι φορείς λειτουργούν μόνο τρεις, ένας στη Ρόδο, ένας στην Κάρπαθο και ένας στη Νίσυρο. Στην Πελοπόννησο εν λειτουργία είναι οι 11 από τους 24 σεισμογράφους και στα Επτάνησα οι έντεκα από τους 19.

Κάποιοι από τους σταθμούς σταμάτησαν να λειτουργούν εδώ και χρόνια και παρέμειναν έτσι: στις νήσους Στροφάδες η καταγραφή σταμάτησε τον Νοέμβριο του 2010, στη Ροδινή Αχαΐας τον Νοέμβριο του 2011, στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας το 2012, στον Διρό τον Αύγουστο του 2014, στις Βολίμες Ζακύνθου τον Σεπτέμβριο του 2015. Και αρκετοί είναι εκείνοι που σταμάτησαν τον τελευταίο χρόνο, όπως εκείνος της Τρίπολης – το καλοκαίρι του 2017 – αντικατοπτρίζοντας την επιδείνωση που έχει επιφέρει η ανυπαρξία Διοικητικού Συμβουλίου στον ΟΑΣΠ.

«Οι σεισμογραφικοί σταθμοί βοηθούν να παρακολουθούμε την καθημερινή γενική εικόνα, αλλά και σε περιπτώσεις σεισμικών εξάρσεων να έχουμε εντοπισμένη εικόνα εκεί όπου βρίσκεται η έξαρση. Αν γίνει ένας ισχυρός σεισμός, ένα καλό δίκτυο θα μας δώσει την εικόνα των μετασεισμών και συγκεκριμένα το εάν έχουμε μετανάστευσή τους προς κατευθύνσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν αστικά κέντρα – αυτό είναι κάτι με άμεση πρακτική σημασία. Ετσι ιδανικό θα ήταν να λειτουργούν όλοι οι σταθμοί», λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Τα προβλήματα συντήρησης υπάρχουν παντού, σε όλον τον κόσμο, αλλά εμείς ως εθνικό δίκτυο έχουμε πλέον σημαντικό ποσοστό που δεν δουλεύει», συνεχίζει. «Αυτό οφείλεται στην οικονομική δυσπραγία, διότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι προκειμένου να γίνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα οι απαραίτητες συντηρήσεις και επισκευές. Υπάρχουν βεβαίως ορισμένα προγράμματα και εθνικά και ευρωπαϊκά, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πολύ συχνά οι δαπάνες για επισκευές και συντηρήσεις δικτύων δεν είναι επιλέξιμες. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το υπερβούμε» λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Εξαιτίας αυτής της κατάστασης», εξηγεί από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς, «μειώνεται η ανιχνευτικότητα των σεισμών. Η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη προσωπικού για τη συντήρηση των δικτύων – προσωπικό που δεν ανανεώνεται επειδή δεν γίνονται προσλήψεις – και μια αυξανόμενη γραφειοκρατία όσον αφορά στις μετακινήσεις είναι οι τρεις λόγοι που οδηγούν σε αυτήν την κατάσταση και αφορά όλους τους φορείς που συμμετέχουν στο δίκτυο» προσθέτει.

Ευθύνες. Η Πολιτεία δείχνει να μην ασχολείται με το θέμα. Μέχρι τον επόμενο μεγάλο σεισμό, οπότε θα αρχίσουν να αναζητούνται ευθύνες για ακόμη μια φορά εκ των υστέρων. «Αυτή τη στιγμή το ποσοστό των μη λειτουργούντων σταθμών είναι στο 40%, ίσως και λίγο μεγαλύτερο», λέει στα «ΝΕΑ» ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δεν υπάρχουν πόροι που να διατίθενται σε μόνιμη βάση και με συστηματικό τρόπο για τη συντήρηση του εθνικού δικτύου σεισμογράφων. Αυτό έχει ενταθεί τον τελευταίο καιρό, γιατί ο ΟΑΣΠ είναι χωρίς ΔΣ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία χρηματοδότηση προς τον ΟΑΣΠ, άρα και καμία προς τους φορείς και ταυτόχρονα κανένας συντονισμός για τέτοια θέματα. Η κατάσταση δεν είναι ακόμη τραγική μόνο και μόνο επειδή οι φορείς με διάφορους τρόπους και με πόρους που βρίσκουν από αλλού – για παράδειγμα σε εμάς διαθέτει κάποια χρήματα το ΑΠΘ – μπορούν με πραγματικά μεγάλη αυταπάρνηση να συντηρήσουν το δίκτυο σε μια στοιχειώδη κατάσταση. Ηδη, όμως, παρουσιάζονται πολλά προβλήματα» συνεχίζει ο Κώστας Παπαζάχος και εξηγεί ως προς τους τεχνικούς που συντηρούν τα δίκτυα:

«Μιλάμε για πέντε ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα, ένας στη Θεσσαλονίκη λίγο πριν από τη συνταξιοδότηση, ένας στην Πάτρα, κανένας πρακτικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και δυο εξωτερικοί συνεργάτες στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Εχουμε τεράστια έλλειψη προσωπικού. Προσλήψεις δεν γίνονται λόγω του μέτρου 1/10, πόροι εξωτερικοί δεν υπάρχουν για να προσληφθούν έστω και με συμβάσεις, οπότε όταν θα φύγουν αυτοί που υπάρχουν θα έχουμε μια τραγική κατάσταση».

Ασυντήρητο και το δίκτυο επιταχυνσιογράφων

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και το εθνικό δίκτυο επιταχυνσιογράφων. Οι επιταχυνσιογράφοι δείχνουν την εδαφική επιτάχυνση όταν γίνονται ισχυροί σεισμοί, στοιχείο με πολύ μεγάλη σημασία για να κατανοούμε το πώς αποκρίνονται τα κτίρια στη σεισμική κίνηση. Οι πληροφορίες που παρέχουν είναι μακροπρόθεσμα χρήσιμες για τη βελτίωση του αντισεισμικού κανονισμού. Ο φορέας που διαχειρίζεται το δίκτυο των επιταχυνσιογράφων είναι το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών, το οποίο έχει συγχωνευθεί με τον ΟΑΣΠ από το 2011, με αποτέλεσμα να υφίσταται τις συνέπειες της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον οργανισμό.

«Το δίκτυό του είναι επίσης ασυντήρητο, γιατί καμία μετακίνηση δεν μπορεί να εγκριθεί, ακόμη και πόροι που έρχονται από την Κοινότητα ή από αλλού δεν μπορούν να απορροφηθούν, καθώς δεν λειτουργούν οι Επιτροπές Ερευνών. Με άλλα λόγια, τόσο το δίκτυο των επιταχυνσιογράφων που γράφει τους ισχυρούς σεισμούς και χρησιμοποιείται για τους αντισεισμικούς κανονισμούς όσο και το δίκτυο το σεισμογραφικό, που χρησιμοποιείται για την άμεση ενημέρωση του κοινού και την εξαγωγή επιστημονικών συμπερασμάτων, αντιμετωπίζουν προβλήματα» εξηγεί ο Κώστας Παπαζάχος.

Πρόκειται για ένα ειδικό θέμα – ζωτικής σημασίας – μέσα στη γενικότερη έκπτωση που παρατηρείται τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Οι δαπάνες για μη κερδοφόρες επενδύσεις έχουν μειωθεί δραματικά. Ο,τι δεν αποφέρει έσοδα δεν ενισχύεται, οι υπηρεσίες προς τον πολίτη χωλαίνουν και ο κοινωνικός χαρακτήρας του κράτους τελικά αμφισβητείται.

Πηγή: ΤΑΝΕΑ
dikaiologitika.gr

 

 

Designed & Developed By 49studio.gr