Την απόφαση της Συγκλήτου για να είναι στο Μεσολόγγι τελικά η έδρα της Γεωπονικής Σχολής, και όχι στο Αγρίνιο, αποκάλυψε με ανακοίνωση που κοινοποίησε στον Τοπικό Τύπο ο Δημοτικός Σύμβουλος Μεσολογγίου, Πάνος Παπαδόπουλος.

Χωρίς νερό έμειναν ξανά από χθες το μεσημέρι οι οικισμοί Ρίβιο και Άγιος Στέφανος (Παπαδάτου Δήμου Ξηρομέρου) και δεν υπάρχει ούτε σταγόνα στα νοικοκυριά!


Ένας κάτοικος οργισμένος μας ενημερώνει: «Χωρίς νερό από χθες μεσημέρι Ρίβιο και Άγιος Στέφανος για μια ακόμη φορά τον τελευταίο μήνα. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις εδώ και αρκετό καιρό για προβλήματα στην υδροδότηση του χωριού με κύριο πρόβλημα (το ραντάρ της δεύτερης γεώτρησης), οι κάτοικοι εισπράττουν αδιαφορία και αδράνεια. Μέχρι στιγμής δεν επιδιορθώθηκαν οι βλάβες και δεν έγινε τίποτα, με αποτέλεσμα από χθες έμεινε τελείως και η κύρια γεώτρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες με μια πρώτη ματιά χάλασε το μοτέρ από υπερφόρτωση και σήμερα αναμένεται να έρθει ο υπεύθυνος υδραυλικός για την εκτίμηση της ζημιάς.. Πόσο και πότε;; -Κανείς δεν ξέρει… Καλά είναι δυνατόν ενω τις προηγούμενες μέρες γέμισε η λίμνη Αμβρακία από το νερό της γεώτρησης που χύνονταν καθημερινά και εμείς να αγοράζουμε νερά από τα μαγαζιά για τις ανάγκες μας;Ας έρθουν δήμαρχος, αντιδήμαρχος και τοπικός πρόεδρος να δουν τα αποτελέσματά τους….»

xiromeronews.gr

Ο Δήμος Μεσολογγίου και οι Σύλλογοι Πανηγυριστών προσκαλούν στο παραδοσιακό, εθνικό και θρησκευτικό πανηγύρι του Αη Συμίου που ξεκινά το Σάββατο 15 Ιουνίου και ολοκληρώνεται την Τρίτη 18/6.

Για μείωση 70-80% της επισκεψιμότητας έκανε λόγο ο Πρόεδρος Καφεπωλών Αμφιλοχίας, Ιωάννης Κόκκαλης ενώ τις αναγκαίες παρεμβάσεις από πλευράς Δήμου επισήμανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Χούτας.


Με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την λειτουργία της Ιόνιας οδού, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Νίκος Χούτας και ο πρόεδρος καφεπωλών Αμφιλοχίας, κ. Ιωάννης Κόκκαλης, παραχώρησαν συνέντευξη στον Βασίλη Τζουβάνο και το κανάλι e-maistros.gr στο πλαίσιο της τοπικής οικονομίας στη και των προκλήσεων που φέρνει ο νέος αυτοκινητόδρομος στην Αμφιλοχία.

Αρχικά, ο κ. Χούτας ανέφερε ότι το έργο της Ιόνιας Οδού ήταν απαίτηση πολλών δεκαετιών, ενώ επισήμανε ότι διευκολύνει την βιώσιμη ανάπτυξη. Από την άλλη, ο πρόεδρος των καφεπωλών έκανε λόγο για πτώση από 70-80% της επισκεψιμότητας στη πόλη της Αμφιλοχίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με δήλωση του κ. Χούτα, ο δήμος έχει ξεκινήσει μία συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο της πόλης για την αναβάθμιση των εμπορικών δρόμων, κομμάτι το οποίο είναι σε εξέλιξη. Μάλιστα, δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα πάρκινγκ στην Αμφιλοχία για το οποίο πρέπει να βρεθούν λύσεις, τονίζοντας ότι ο δήμος θα πρέπει να κάνει άμεσες παρεμβάσεις ενώ ολοκλήρωσε ότι με τη συνεργασία όλων θα βρεθεί άκρη σε αυτό το θέμα.

Στην πορεία της συζήτησης τηλεφωνική παρέμβαση έκανε ο κ. Νώντας Νικάκης όποιος έκανε λόγο για μείωση των ατυχημάτων με την δημιουργία της Ιόνιας Οδού. Σχετικά με τη δημιουργία του νέου δρόμου Άκτιο-Άμβρακία ανέφερε ότι η διασυνδεσιμότητα με τη Δυτική ακτή της Αιτωλοακαρνανίας μπορεί να φέρει πολλά θετικά, ενώ τόνισε ότι οι μετακινήσεις θα γίνονται με περισσότερη ασφάλεια.

Ο κ. Νικάκης ενημέρωσε για την πρόοδο των εργασιών για την ολοκλήρωση του Άκτιο-Αμβρακία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλα πηγαίνουν με ταχύ ρυθμό και πολύ γρήγορα θα έχουμε τα εγκαίνια και την παράδοση του δρόμου.

Το Δ.ΙΕΚ Μεσολογγίου , με ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι ξεκινά μια προσπάθεια διάγνωσης και αποτύπωσης αναγκών της απασχόλησης σε επαγγέλματα, ειδικότητες και δεξιότητες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου της Ι.Π. Μεσολογγίου, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τον κοινωνικό διάλογο.

Για την πορεία των εργασιών στο έργο «Συντήρηση Αποκατάσταση και Άρση της Επικινδυνότητας της Ε.Ο Αντιρρίου - Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 6.000.000,00 ευρώ, ενημερώθηκε ο aντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, στη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψης που πραγματοποίησε, μαζί με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Νίκο Υφαντή και τους επιβλέποντες μηχανικούς.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στη συντήρηση – αποκατάσταση και άρση της επικινδυνότητας της Ε.Ο. Αντιρρίου - Ιωαννίνων (Αντίρριο - Μεσολόγγι - Αγρίνιο - Αμφιλοχία - Μενίδι) στο τμήμα Γέφυρα Αχελώου - Κεφαλόβρυσο. Οι εργασίες, που εκτελούνται, αποσκοπούν να εξασφαλισθεί η οδική ασφάλεια των χρηστών της οδού. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται αποκατάσταση φθαρμένων τμημάτων του ασφαλτοτάπητα, καθαρισμός τάφρων, αγωγών, οχετών, ερεισμάτων οδού και κάθετη σήμανση- διαγραμμίσεις.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες εργολαβίες που αναβαθμίζουν το οδικό δίκτυο της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας.

Μετά την ενημέρωση για την πορεία των εργασιών, ο κ. Λύτρας δήλωσε: «Όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με μεθοδικότητα και στρατηγική, εξασφάλισε τους αναγκαίους πόρους για την συντήρηση του Εθνικού Οδικού Δικτύου. Έτσι αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη δύο εργολαβίες συνολικού προϋπολογισμού 7.650.000€, ενώ τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν άλλες δύο προϋπολογισμού 2.750.000€,

Επίσης, βρίσκεται σε τελικό στάδιο η διαγωνιστική διαδικασία σε τρεις ακόμη εργολαβίες συνολικού προϋπολογισμού 11.500.000€. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω εργολαβιών η Αιτωλοακαρνανία θα έχει ένα ασφαλές και καλά συντηρημένο Εθνικό Οδικό Δίκτυο που θα βελτιώνει σημαντικά την προσβασιμότητα στην περιοχή» κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων.

Ξεκινά αύριο Σάββατο 13 Οκτωβρίου και ώρα 16.00 στο Μεσολόγγι, με την υποστήριξη του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θεματικό αντικείμενο την Ψυχολογία, την Συμβουλευτική και την Προπονητική ζωής.

«Παραδίδουμε ένα Δήμο στην νέα δημοτική αρχή υγιή και με δυναμική» λέει σε ανακοίνωσή του ο κ. Καραπάνος με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα στον Δήμο Μεσολογγίου, που δίνει τη Δημαρχία στον κ. Λύρο.

Η Αίτνα θα καταρρεύσει προς το Ιόνιο και θα προκαλέσει επικίνδυνο τσουνάμι. Το σενάριο είναι εφιαλτικό. Και κανείς δεν γνωρίζει αν θα συμβεί σε μερικές χιλιάδες χρόνια, σε μερικούς αιώνες ή σε λίγα χρόνια.

Mεγάλη νίκη του Νεκτάριου Φαρμάκη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος εκλέχθηκε νέος Περιφερειάρχης με τελικό ποσοστό 55,42%, έναντι 44,58% του Απόστολου Κατσιφάρα.

Μέχρι τις 30-11-2018 θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ρεύματος με βάση τη φορολογική δήλωση 2018.  Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό τόπο idika.gr: https://www.idika.gr/kot/

O Δήμος Αγρινίου υλοποιεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς που έχει βασικό άξονα την Εκπαίδευση-Eπιμόρφωση-Προαγωγή ζωοφιλίας με δράσεις ενημέρωσης πολιτών για να γίνει αλλαγή στην αντίληψη, στη νοοτροπία, στην κουλτούρα και στη συμπεριφορά όλων απέναντι σε αυτά καθώς και για τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται για την παράλληλη προστασία της υγείας των πολιτών.


Το πρόγραμμα δράσεων ενημέρωσης με γενικό τίτλο ‘Αγαπάμε τα ζώα δημιουργούμε πολιτισμό’ υλοποιήθηκε με επιτυχία τα σχολικά έτη 2016-2017, 2017-2018 σε περίπου 2500 μαθητές και μαθήτριες και αφορά στην εκπαίδευση, προώθηση και ανάπτυξη της ιδέας της ζωοφιλίας με στόχο την ευαισθητοποίησή τους ώστε να αντιμετωπίζουν τα ζώα με προσήκοντα σεβασμό και εκτίμηση όπως αρμόζει σε κάθε νοήμον και συναισθανόμενο ον.

Μετά από την έγκριση υλοποίησής του από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων [Φ14/ΦΜ/130973/141147/Δ1‘Έγκριση υλοποίησης εκπαιδευτικού προγράμματος και μαθητικών διαγωνισμών από το Δήμο Αγρινίου για το σχολικό έτος 2018-2019] σε συνεργασία με τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτ/νιας ο Δήμος Αγρινίου διοργανώνει για το σχολικό έτος 2018-2019 για τις σχολικές μονάδες:

Α. Εκπαιδευτικό ενημερωτικό πρόγραμμα σε μαθήτριες και μαθητές Δημοτικών Σχολείων του Νομού Αιτ/νιας που περιλαμβάνουν θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο για τη σωστή συμπεριφορά προς τα ζώα συντροφιάς (αδέσποτα ή δεσποζόμενα) με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα συμπεριφοράς, υποχρεώσεών τους ως ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς καθώς και σε θέματα υγείας των ζώων.

Οι δράσεις ενημερώσεις ξεκινούν στις 4/10/2018, ημέρα Πέμπτη- Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων- στα 17ο και 10 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Αγρινίου

Β. Δυο μαθητικούς καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς φωτογραφίας σε μαθήτριες και μαθητές Δημοτικών Σχολείων του Νομού Αιτ/νιας με θέματα:

α) «Αγαπάμε τα ζώα, Δημιουργούμε Πολιτισμό, φωτογραφίζω το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς» σε μαθητές όλων των τάξεων των Δημοτικών Σχολείων της Αιτ/νιας.

β) «Αγαπάμε τα ζώα, Δημιουργούμε Πολιτισμό, φωτογραφίζω το αδέσποτο ζώο της γειτονιάς μου» σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Αιτ/νιας.

Ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής του καλλιτεχνικού διαγωνισμού είναι Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2019 με έκθεση των έργων στις 4/4/2019 (Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων). Τα έργα (ανά σχολείο) θα πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά στo e-mail του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (Τσιτσιμελή και Εθνική Οδός, Αγρίνιο ΤΚ. 30100) με καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής στις 8-3-2019, ημέρα Παρασκευή.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ:

Βασιλική Καραπαπά, Προïσταμένη Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής, Δημος Αγρινιου
Θεόδωρος Τσιλίκας, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων/ Καινοτόμων δράσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Αιτ/νιας
Χρήστος Γαρουφαλής, Καλλιτεχνικός Δ/ντης Δημοτικής Πινακοθήκης και Εικαστικού Εργαστηρίου Δήμου Αγρινίου
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ:

Σπύρος Γιολδάσης, διδάσκων φωτογραφίας, Εικαστικό Εργαστήριο Δήμου Αγρινίου
Λεωνίδας Φραγκούλης, Αρχιτέκτονας, μέλος της συντονιστικής φωτογραφικής ομάδας art8, Παραδοσιακό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι, Αγρίνιο
Γιάννης Γιαννακόπουλος, φωτογράφος, operater
Πληροφορίες: Δήμος Αγρινίου, Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής, Δώρα Παπαβασίλη τηλ: 26413-63538

Έτοιμος εδώ και καιρό είναι ο Δήμος Μεσολογγίου για την μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά που βρίσκεται στον αιγιαλό στην είσοδο του Αιτωλικού, στην περιοχή «Αγκινάρα». Σύμφωνα μάλιστα με τον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Σταράμο, βάσει της συμφωνίας που είχε κάνει ο Δήμος με τους Ρομά του συγκεκριμένου καταυλισμού, η μετεγκατάσταση ήδη θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει και λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται, τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί νέο ραντεβού με αντιπροσωπεία των Ρομά.


 

«Από τον πρώην Δήμο Αιτωλικού είχε αγοραστεί έκταση 17 στρεμμάτων στην περιοχή «Αγκινάρα» ώστε ο παράνομος καταυλισμός να μεταφερθεί εκεί, σε χώρο με αξιοπρεπείς συνθήκες. Αρχικά, οι βάσεις που είχαν κατασκευαστεί για την τοποθέτηση οικίσκων και κοντέινερ ήταν πέντε. Με τον Καλλικράτη, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε κατασκευάσει ακόμη 9 βάσεις. Η σημερινή Δημοτική Αρχή του Νίκου Καραπάνου, κατασκεύασε νέες βάσεις με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν εκεί 30 βάσεις, ενώ ολοκλήρωσε τη σύνδεση ύδρευσης και ρεύματος της «Αγκινάρας» με το Αιτωλικό και κατέθεσε πρόταση στην Ειδική Γραμματεία για την δημιουργία πρότυπου οικισμού Ρομά με 36 οικίσκους έχοντας συγκεκριμένες προδιαγραφές και 2 πολυκέντρα ώστε να γίνονται στους χώρους αυτούς μαθήματα ένταξης των Ρομά και μαθήματα διδασκαλίας παραδοσιακής μουσικής. Εκκρεμεί όμως η απάντηση της Γραμματείας. Παράλληλα μετά από ενημέρωση της Ειδικής Γραμματείας, καταθέσαμε ακόμη μια πρόταση για δημιουργία οικισμού στην «Αγκινάρα» με πλυντήρια, τουαλέτες και συνεργείο που θα αποτελείται από τεχνικό, διοικητικό υπάλληλο και ψυχολόγο, οι οποίοι θα στεγάζονται σε γραφεία για την εξυπηρέτηση της πρόνοιας και του Δήμου Μεσολογγίου. Προσπαθούμε να τους δημιουργήσουμε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες, διότι εκεί που ζουν σήμερα, στην είσοδο του Αιτωλικού, δεν διαθέτουν ούτε τουαλέτες» σημείωσε ο κ. Σταράμος, ο οποίος συμπλήρωσε πως: «ο Δήμος Μεσολογγίου αναζητά παράλληλα και πιο δραστικούς τρόπους ώστε να γίνει η μετεγκατάσταση των Ρομά από την είσοδο του Αιτωλικού στην «Αγκινάρα», διότι εκτός των άλλων ο σημερινός καταυλισμός είναι παράνομος και ακριβώς πάνω στον αιγιαλό».

Ακόμη, ο Δήμος Μεσολογγίου έκανε κρούση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία πρόσφατα εξέδωσε προσκλήσεις κατεδάφισης παράνομων κατασκευών στους αιγιαλούς της περιοχής, ζητώντας να μάθει για ποιο λόγο δεν εκδόθηκε αντίστοιχη πρόσκληση και για τον εν λόγω καταυλισμό, λαμβάνοντας την απάντηση πως δεν έχουν ολοκληρωθεί τα οριστικά προσκλητήρια κατεδάφισης.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Τον βασικό κορμό των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού του «Δυτική Ελλάδα - Δικαίωμα στην Πρόοδο»παρουσίασε σε τρεις διαδοχικές εκδηλώσεις ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας. Στον Πύργο, στο Αγρίνιο και στην Πάτρα παρουσιάστηκαν συνολικά 61 υποψήφιοι, εκ των οποίων 19 γυναίκες και 42 άνδρες.

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Δημάρχου στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8»


Την αγανάκτησή του για την στάση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παυσανία Παπαγεωργίου να μην ενημερωθεί ο Δήμαρχος Μεσολογγίου εξέφρασε χθες, ο Νίκος Καραπάνος, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» στην εκπομπή «ΓΥΡΩ… NEWS» της Δήμητρας Λαοπόδη.

Ο κ. Καραπάνος αναρωτήθηκε «ο υπουργός Παιδείας με τον Γενικό Γραμματέα έρχονται στο Μεσολόγγι και δεν θέλουν να δουν το δήμαρχο που θα τους μεταφέρει τα θέματα που απασχολούν το Δήμο; Έχουμε μείνει σε μια επιτροπή που έχει συσταθεί και δεν έχει συγκληθεί σχεδόν ποτέ για την εξέλιξη του ΤΕΙ. Με ενόχλησε αυτό και το έδειξα αμέσως με ανάρτηση στα social media».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου μίλησε για την εξόφληση των χρεών του Δήμου και το πλεόνασμα που έχει ήδη γράψει στον επόμενο προϋπολογισμό, ενώ απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με τις αναθέσεις έργων τονίζοντας ότι «είμαστε σε έκτακτη ανάγκη και ο νόμος λέει πήρες τη χρηματοδότηση για να τρέξεις πιο γρήγορα. Πολλά από αυτά τα έργα πρέπει να γίνουν γρήγορα και σύννομα. Ανάθεση πλέον δεν σημαίνει ότι παίρνεις ανάθεση και σε όποιον θέλεις αναθέτεις».

Αναφέρθηκε επίσης και στα έργα ανάπτυξης που εκτελούνται στο Μεσολόγγι λέγοντας ότι ο λαός του Δήμου βλέποντας τις αλλαγές που γίνονται στην καθημερινότητά του και την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου θα τον εκλέξει και τη δεύτερη φορά.

Σχετικά με τα όσα συνέβησαν με τους δυο δημοτικούς συμβούλους που φέρονται να εμπλέκονται στο θέμα των ελληνοποιήσεων ο κ. Καραπάνος είπε: «είναι ένα δημοτικό συμβούλιο με 33 δημοτικούς συμβούλους που 2 μέλη που τυχαίνει να ανήκουν στην δική μου παράταξη και φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση θα αποδειχθεί δυστυχώς μετά τις εκλογές ότι είναι αθώοι. Μήπως κάποιοι είχαν πολιτική στόχευση να πλήξουν τον Δήμαρχο, γιατί κάποιο κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κατέβει υποψήφιος Δήμαρχος;».

Μια διοργάνωση με μεγάλη βαρύτητα που αυτομάτως θα αποτελέσει παρακαταθήκη για το νομό Αιτωλοακαρνανίας, θα πραγματοποιηθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Μεσολογγίου.  Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Χρήστο Παΐσιο την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο, 1 και 2 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. Αρχικά το απόγευμα της Παρασκευής στις 16.30 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της 13μελούς συντονιστικής επιτροπής στη Ναύπακτο, η οποία θα εξετάσει και ορίσει τη θεματολογία της ολομέλειας, η οποία θα περιέχει αυστηρώς νομικής φύσεως θέματα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 19.30 στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου, θα γίνει η επίσημη έναρξη των εργασιών της ολομέλειας.

Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής για το δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου έχουν ήδη ανακοινωθεί επίσημα από ίδιους οι υποψηφιότητες, του νυν δημάρχου, Νίκου Καραπάνου και του επιχειρηματία, Κώστα Λύρου αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν εξελίσσονται διεργασίες, είτε εντός υφισταμένων δημοτικών παρατάξεων, είτε για δημιουργία νέων.Έτσι, σύμφωνα, με έγκυρες πληροφορίες μας ο Νίκος Μουρκούσης σύντομα θα ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του, καθώς ολοκλήρωσε, σε μεγάλο βαθμό, το σχήμα των ανθρώπων που θα τον πλαισιώσουν, σε αυτή του, την προσπάθεια. Ένα σχήμα ανανεωμένο και με «ηχηρές» συμμετοχές, αλλά και με μεταγραφές…
Ο Παναγιώτης Κατσούλης, τώρα, μπορεί πρόσφατα να ανακοίνωσε την «διάλυση»… του συνδυασμού με τον τίτλο «Αλλαγή Πορείας», αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αποσυρθεί, από τα δημοτικά δρώμενα του Μεσολογγίου. Για το λόγο αυτό, τόσο ο ίδιος, όσο και στελέχη της παράταξής του κάνουν καθημερινά, διερευνητικές συζητήσεις και συναντήσεις, στις οποίες από ότι μαθαίνουμε δεν συναντούν «τοίχους»…
Η πιο αξιοσημείωτη κατάσταση είναι αυτή που τείνει να διαμορφωθεί, στους «κόλπους» του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, όπου αφενός ορατό είναι το ενδεχόμενο της διάσπασης του χώρου και αφετέρου δείχνει το δρόμο της πολιτικής κατεύθυνσης που θα ακολουθηθεί στην κεντρική σκηνή…

Συγκεκριμένα, ενώ στο δήμο Μεσολογγίου η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο συνδυασμός «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» και ο επικεφαλής της, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, από την επόμενη των εκλογών του 2014 έως και σήμερα έχει «σηκώσει», σχεδόν κατ’ αποκοπή, όλο το αντιπολιτευτικό βάρος, απέναντι στον Νίκο Καραπάνο και παράλληλα με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες – που δεν είναι της στιγμής να παρουσιαστούν – έδωσε ώθηση για παραγωγή θετικού δημοτικού έργου, συζητιέται και προβάλλεται η υποψηφιότητα του Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης, Παυσανία Παπαγεωργίου!
Έτσι, όπως είναι και αναμενόμενο, ήδη στους κόλπους του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ γίνονται «στρατόπεδα», όμοια με αυτά στο χώρο της ΝΔ (σ.σ. με τις υποψηφιότητες Καραπάνου, Μουρκούση και Λύρου), με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προϋποθέσεις για σχηματισμό ακόμη ενός δημοτικού σχήματος, με αναφορά στο κυβερνών κόμμα ή στον ευρύτερο χώρο που εκφράζει.
Τέλος, ως επιχείρημα για τη μη στήριξη του Παναγιώτη Παπαδόπουλου προβάλλεται ενδεχόμενο κώλυμα από το νέο εκλογικό νόμο, λόγω του ότι εκτελεί καθήκοντα διοικητή στο νοσοκομείο Μεσολογγίου... με τον ίδιο να αναμένει σαφή απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχετικό ερώτημα που έχει υποβάλει εδώ και καιρό...

Πηγή: messolonghinews

Εκπροσωπώντας την Αιτωλοακαρνανία μαθητές του Λυκείου με επικεφαλής την Φιλόλογο Μαρία Τσιρογιάννη – Παναγοδήμου καθώς και πολίτες του Αιτωλικού, συμμετείχαν την Κυριακή 17/2 στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία και διοργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης “EuropeDirectPatras” της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Το θέμα της εκδήλωσης αφορούσε «Το μέλλον της Ευρώπης: Προκλήσεις και Ευκαιρίες» ενώ κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. ΚορίναΚρέτσου.


Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στον ανοικτό διάλογο, απευθύνοντας ερωτήσεις προς τους δυο Επιτρόπους των οργάνων της Ε.Ε., καταθέτοντας παράλληλα τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους για το εργασιακό μέλλον της νεολαίας αλλά και το δικαίωμα του εκλέγειν που για πρώτη φορά στην Ελλάδα αναγνωρίζεται από τα 17 έτη. Η συνοδός εκπαιδευτικός κυρία Μαρία Τσιρογιάννη μίλησε με για «την ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης και κατά πόσο μπορεί αυτή να είναι εφικτή, όταν το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα δεν προβάλλει όσο θα έπρεπε την ανθρωπιστική διάστασή του, που συνιστάται παράλληλα και στην διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας».

Μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου, με την επιμέλεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έγινε ξενάγηση στο Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ οι μαθητές του Λυκείου Αιτωλικού προσκλήθηκαν από την κυρία ΚορίναΚρέτσου να επισκεφθούν το Ευρωκοινοβούλιο.

 

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Οδοιπορικό σε κάστρα, πόλεις κι ακροπόλεις» που συνδιοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίων Ιονίων Νήσων, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι.


Οι εισηγήσεις αφορούσαν στην Καστροπολιτεία Ναυπάκτου, σε κάστρα και ακροπόλεις γύρω από την Τριχωνίδα, στο κάστρο Αμφιλοχίας, στις οχυρώσεις Λευκάδας, στο κάστρο Οινιαδών, στα νεώτερα εκπαιδευτήρια Αιτ/νίας, σε μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις και σε εγκαταλελειμμένους οικισμούς, που παρουσιάστηκαν αντίστοιχα από την κα Βικάτου, κα Μακραδήμα, κ. Παρρά, κα Στάικου, κ. Κολώνα, κ. Μπουτόπουλο, κα Γαβρίνα και κ. Σταμάτη.

 kastra poleis akropoleis 12

«Ευχαριστούμε πολύ σε όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση της ημερίδας και ιδιαιτέρως την Αντιπεριφερειάρχη κα Σταρακά, για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του Διοκητηρίου Π.Ε. Αιτ/νίας και την ηχοληπτική κάλυψη, τον Δήμαρχο Μεσολογγίου κ. Καραπάνο για τον χαιρετισμό του κατά την έναρξη, τους εκπροσώπους φορέων και συλλόγων για την παρουσία τους, καθώς και το ευρύ κοινό που συμμετείχε και «αγκάλιασε» την εκδήλωση, δίνοντάς μας κίνητρο για επόμενο σχεδιασμό αντίστοιχων δράσεων», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας-Λευκάδας, την οποία υπογράφει η προϊσταμένη της Εφορείας Δρ. Ολυμπία Βικάτου, Αρχαιολόγος.

 

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:


Τον τελευταίο καιρό έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες περί της πρόθεσης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ για επικείμενες συγχωνεύσεις ανωτάτων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Δυτική Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή και μετά την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος που είχε σαν έδρα του το Αγρίνιο και την ενσωμάτωση των Σχολών του στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, αλλά και την μεταφορά σχολών του ΤΕΙ από το Μεσολόγγι στην Αμαλιάδα και Πάτρα, η Αιτωλοακαρνανία έχει στερηθεί τελείως πανεπιστημιακών σχολών. Μέσα στην αναδιάταξη του χάρτη των πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων στην δυτική Ελλάδα η Αιτωλοακαρνανία μπορεί να διαδραματίσει και πάλι ένα σημαντικό ρόλο που θα προσδώσει μεγάλα οφέλη και θα αναδείξει την καινοτομία και την αριστεία μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Στον σχεδιασμό στον οποίο κάνετε, προβλέπεται η μεταφορά άλλων τμημάτων από το Μεσολόγγι ή τη Ναύπακτο προς την Πάτρα ή αλλού;

Είναι στις προθέσεις σας να επανιδρύσετε εκ νέου το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, ώστε να αποδώσετε και πάλι στην Αιτωλοακαρνανία αυτό που πραγματικά της αξίζει στην Ανωτάτη εκπαίδευση;

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και ο Σύλλογος Δρομέων της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου συνδιοργανώνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον 3ο Ημιμαραθώνιο της Λιμνοθάλασσας.

Άνω-κάτω έγινε χθες συνεταιρισμός στο Μεσολόγγι. Σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο δύο ανδρών που είχαν προσωπικές διαφορές.Ο ένας εξ αυτών μάλιστα , ηλικίας 47 ετών, φέρεται να απείλησε με μαχαίρι τον έτερο, 49 ετών, εξυβρίζοντας τον με διάφορες φράσεις. Δεν στάθηκε όμως μόνο σε αυτό αλλά έπειτα από τη διένεξη προκάλεσε πυρκαγιά σε αυτοκίνητο που βρίσκονταν σταθμευμένο στο προαύλιο χώρο των γραφείων του συνεταιρισμού με αποτέλεσμα το όχημα να υποστεί φθορές.
Το περιστατικό συνέβη χθες το απόγευμα ενώ ο 47χρονος εξαφανίστηκε, αναζητείται και προς το παρόν διαφεύγει της σύλληψης.


Από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου πάντως σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 47χρονου για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς.

Οι υπηρεσίες του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σε συνεργασία με την Τροχαία Μεσολογγίου έχουν καταγράψει περίπου εξήντα (60) οχήματα που έχουν εγκαταλειφθεί σε κοινόχρηστους  χώρους, μεγάλο μέρος των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει να μεταφέρεται προς ανακύκλωση.

Υπογράφηκε από τον Αντιδήμαρχο Μεσολογγίου Γιώργο Καραπαπά το συμφωνητικό κατασκευής του έργου «Αποκατάσταση οδοποιίας στην περιοχή του Μεσόκαμπου της Δ.Ε. Μεσολογγίου».


Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν, αφορούν τη συντήρηση του οδοστρώματος με ασφαλτοστρώσεις στην κεντρική οδό του συνοικισμού , που βρίσκεται δυτικά του οικισμού Νέα Υδραγωγεία. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου που είναι ενταγμένο στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ανέρχεται σε 42.000 ευρώ.

 

Από το γραφείου του Αντιδημάρχου Ανδρέα Κότσαλου γνωστοποιείται ότι: «Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές οικοπέδων και αγροτικών εκτάσεων εντός του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου όπου εντός των ιδιοκτησιών τους υπάρχουν δένδρα των οποίων τα κλαδιά προεξέχουν καλύπτοντας αγροτικές και δημοτικές οδούς να προβούν άμεσα κι εντός δέκα ημερών, σε καθαρισμούς (κοπή) και απομάκρυνσή τους.

 


Σε άλλη περίπτωση, θα τηρηθούν εκ μέρους του Δήμου τα όσα προβλέπει η νομοθεσία. Η λήψη μέτρων καθαρισμού είναι απαραίτητη για την διευκόλυνση της διέλευσης οχημάτων, είτε εν’ όψη συγκομιδής εποχιακών προϊόντων (ελαιών, εσπεριδοειδών), είτε για εξυπηρέτηση ενδεχόμενων εκτάκτων αναγκών.»

Γίνεται γνωστό ότι λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν το επόμενο διήμερο σύμφωνα με την προβλέψεις της Ε.Μ.Υ., αύριο Παρασκευή 4 Ιανουαρίου και το Σάββατο 5 Ιανουαρίου, η κλιματιζόμενη αίθουσα του ΚΑΠΗ Μεσολογγίου θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από 8.00 π.μ. έως 17.00 μ.μ.


 

Οι υπηρεσίες του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σε συνεργασία με την Τροχαία Μεσολογγίου έχουν καταγράψει περίπου εξήντα (60) οχήματα που έχουν εγκαταλειφθεί σε κοινόχρηστους χώρους, μεγάλο μέρος των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει να μεταφέρεται προς ανακύκλωση.Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου τονίζεται:


«Δεδομένων των προβλημάτων που δημιουργεί στη λειτουργία της πόλης (καθαριότητα, κυκλοφορία, στάθμευση) η εγκατάλειψη ενός τόσο μεγάλου όγκου οχημάτων σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους, ζητείται η συνεργασία των δημοτών στην απομάκρυνσή τους, τα οποία εκτός από την άσχημη εικόνα που δημιουργούν, πολλές φορές αποτελούν και εστίες μόλυνσης.
Παρακαλούνται οι δημότες να επικοινωνούν στο τηλ. 26313-60929 σε περίπτωση που διαπιστώνουν πως υπάρχουν εγκαταλελειμμένα οχήματα σε πλατείες, οδούς και τοπικές κοινότητες.»

Την συλλογή των δηλώσεων της τέταρτης και τελευταίας γενιάς κτηματογράφησης σε περισσότερες περιοχές της χώρας, φέρνει η νέα χρονιά, αρχής γενομένης από τον Γενάρη όπου ο σχεδιασμός προβλέπει την έναρξη σε νέες περιφερειακές ενότητες της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.


Με βάση το σχεδιασμό μέσα στο μήνα, το κτηματολόγιο θα επεκταθεί σε Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Καστοριά, Φλώρινα, Μαγνησία, Σποράδες, Βοιωτία, Φωκίδα, Εύβοια, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία και Ηρακλείου Κρήτης. Αντίστοιχα, για τον Φεβρουάριο προβλέπεται να ξεκινήσει η διαδικασία κτηματογράφησης σε Ιθάκη, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Λήμνο, Λέσβο, Δυτική Αττική καθώς και στα νησιά της Περιφέρειας Αττικής.

Η νέα γενιά κτηματογράφησης ενεργοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου με αρκετή καθυστέρηση, η οποία αποδόθηκε στην δυσκολία της ανεύρεσης χώρων που θα στεγάσουν τα γραφεία των μελετητών αλλά και στην απουσία δικηγόρων. Μέχρι στιγμής συλλογή δηλώσεων γίνεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κω και Ρόδο) και σε άλλες 18 περιοχές της χώρας.

Το ΚΤΙΜΑ 16 αφορά αγροτικές περιοχές (ποσοστό περίπου 36%), αστικές περιοχές (ποσοστό περίπου 4%), μεγάλο πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, ενεργοί και μη, νησιωτικοί κλπ), δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους καθώς και όλα τα νησιά και τις βραχονησίδες της Ελλάδας.

Ο διαγωνισμός κτηματογράφησης για το υπόλοιπο της χώρας (ΚΤΙΜΑ 16), είχε προκηρυχθεί για πρώτη φορά το 2013 αλλά δεν προχώρησε λόγω δικαστικών εμπλοκών, επανασχεδιάστηκε και τον περασμένο Ιανουάριο υπεγράφησαν εκ νέου 27 από τις 32 προκηρυχθείσες συμβάσεις, οι οποίες εξελίσσονται κανονικά.

Εκκρεμεί ωστόσο η ανάθεση πέντε συμβάσεων για το 7% των εμπράγματων ή άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων της χώρας (π.χ. πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία, προσημείωση ή άλλο εμπράγματο βάρος κ.λπ.).

Οι εκκρεμείς συμβάσεις (υπόλοιπα τμήματα Θεσπρωτίας και Κέρκυρας, Κυκλάδων) δεν έχουν υπογραφεί λόγω ενστάσεων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό και είναι εκείνες που ευθύνονται για τις νέες καθυστερήσεις και μεταθέτουν για το 2022 την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Η τελευταία γενιά κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ 16) αφορά 83,5 εκατ. στρέμματα (63% έκτασης χώρας), 16,5 εκατ. δικαιώματα πολιτών, εκ των οποίων τα 6,2 εκατ δικαιώματα σε αστικές περιοχές και τα 10,3 εκατ. δικαιώματα σε αγροτικές περιοχές. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 465 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 83,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ 2014-2020.

Η συλλογή των δηλώσεων ιδιοκτησίας για το ΚΤΗΜΑ 16 θα έχει διάρκεια τριών μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού, με δυνατότητα παράτασης τριών μηνών. Η δυσκολία της έγκειται στο γεγονός ότι αφορά κυρίως αγροτικές περιοχές χωρίς ξεκάθαρα και σαφή όρια μεταξύ των ιδιοκτησιών, με αποτέλεσμα να χρειάζεται καλή προετοιμασία από την πλευρά των πολιτών για να πιστοποιήσουν ότι η ιδιοκτησία τούς ανήκει. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται να αναζητήσουν όλα εκείνα τα έγγραφα που πιστοποιούν το δικαίωμα στην ιδιοκτησία (π.χ. αντίγραφα συμβολαίων), να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες με ενδεχόμενη αποδοχή κληρονομιάς, και εφόσον πρόκειται για ιδιοκτησίες για τις οποίες δεν υπάρχουν συμβόλαια (π.χ. χρησικτησία) ή δικαστική απόφαση, έγγραφα που πιστοποιούν τη χρήση του ακινήτου (λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, μισθωτήρια, έγγραφα επιδότησης κ.ά.). Για την κατάθεση των δηλώσεων οι πολίτες θα καταβάλουν 35 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για βοηθητικούς χώρους.

dete.gr

Σήμερα, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, κλιμάκιο της Εθελοντικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Ι.Π. Μεσολογγίου μετέβη στην περιοχή «Μάτι» της Ανατολικής Αττικής με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ,για δεύτερη φορά, στις πληγείσες, από τις φονικές πυρκαγιές του Ιουλίου, περιοχές.

Πέρα από την μεταφορά των αγαθών τα μέλη της ομάδας προχώρησαν και σε μια συμβολική κίνηση. Βρέθηκαν στο σημείο όπου εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι οι 26 συνάνθρωποι μας και κατέθεσαν μία ανθοδέσμη ως ελάχιστο φόρο τιμής στα δεκάδες θύματα της πρωτοφανούς αυτής τραγωδίας.

Ο αρχηγός της ομάδα, Διονύσιος Τσιρόγλου, δήλωσε: «Θεωρήσαμε ηθικό χρέος μας να βρεθούμε και πάλι στην ταλαιπωρημένη αυτή περιοχή, καθώς από την πρώτη στιγμή βιώσαμε και εμείς οι ίδιοι την ανείπωτη καταστροφή που συγκλόνισε τους πάντες. Αυτή την φορά όμως αισθανθήκαμε αναγκαίο , πέρα από την παροχή υλικών αγαθών στους συνανθρώπους μας που προσπαθούν να συνεχίσουν τις ζωές τους μέσα κυριολεκτικά από τα αποκαΐδια, να αποδώσουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν άδικα».

Πηγή: onairnews.gr

Άλλη μια υποψηφιότητα στο συνδυασμό του «δήμος για τα παιδιά μας» έκανε γνωστή ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος δίνοντας στη δημοσιότητα και τη σχετική φωτογραφία.Συγκεκριμένα, ο κ.Καραπάνος καλωσορίζει ως υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στη Δημοτική Ενότητα Μεσολογγίου τον κύριο Ψεύτη Νικόλαο του Ελευθέριου, Ελεύθερο Επαγγελματία, Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Ευηνοχωρίου.

Σύντομη επίσκεψη στο ΤΕΙ Μεσολογγίου θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Δια Βίου Μάθησης, Παυσανία Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΙΧΜΗΣ, οι δύο πολιτικοί έχουν κατεύθυνση το ΤΕΙ Άρτας, αλλά θεωρήθηκε σκόπιμο να αποκτήσει εικόνα ο υπουργός για τις μεγάλες και αναξιοποίητες εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Μεσολογγίου, ένα από τα δύο που καταργήθηκαν με το σχέδιο «Αθηνά» της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.

Για το θέμα της επανασύστασης του καταργηθέντος ΤΕΙ είχε υπάρξει στο παρελθόν κινητικότητα, αλλά και δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Εκτός αυτού πάει πολύς καιρός από τότε που ανακοινώθηκαν προθέσεις δημιουργίας Γεωπονικής Σχολής στο Μεσολόγγι, κάτι που η κοινή γνώμη ανέμενε να είχε ήδη υλοποιηθεί. Προς τούτο και όλοι ευελπιστούν σε καλά νέα από τον επικεφαλής του χαρτοφυλακίου της Παιδείας.

Πηγή: aixmi-news.gr

Στον καθορισμό των Δήμων και Συνδέσμων Δήμων που χρηματοδοτούνται για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισής τους, καθώς και του ύψους χρηματοδότησης για το έτος 2018 (Αριθμ. 2745/177501 – ΦΕΚ Τεύχος Β 5821/24.12.2018) προχώρησαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω δημοσίευσης ΦΕΚ.


Αναλυτικά:

Άρθρο 1
Καθορισμός ύψους χρηματοδότησης
Καθορίζεται το ποσό των εξακοσίων χιλιάδων ευρώ (600.000,00€) για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε.Φ. 29- 110, ΚΑΕ 2299 «Επιχορήγηση σε Περιφέρειες και Δήμους για λοιπούς σκοπούς», με μεταφορά αντίστοιχου ύψους πιστώσεων από τον ΚΑΕ 2111 «Οικονομικές ενισχύσεις γεωργικού χαρακτήρα», για τη χρηματοδότηση των Δήμων και των Συνδέσμων Δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισής τους έτους 2018

Άρθρο 2
Ύψος ποσοστού χρηματοδότησης επιλέξιμων δαπανών – Κατανομή πίστωσης
Το ύψος του ποσοστού χρηματοδότησης του συνολικού ποσού των εγκεκριμένων επιλέξιμων δαπανών ανά κατηγορία δράσεων αναλύεται ως εξής:
α) Ποσοστό 29,2% επί του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών, για τις επιλέξιμες δαπάνες των δράσεων της βελτίωσης υφιστάμενου καταφυγίου και των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ήτοι έως 494.117,16€.
β) Ποσοστό 21% επί του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών, για τις επιλέξιμες δαπάνες της δράσης σίτισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ήτοι 104.482,58€.

Κατοικίδια και αδέσποτα. Προστασία, δικαιώματα και υποχρεώσεις των ιδιοκτητών

Άρθρο 3
Δικαιολογητικά καταβολής χρηματοδότησης
1. Οι δικαιούχοι χρηματοδότησης Δήμοι και Σύνδεσμοι Δήμων υποβάλλουν στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αίτημα καταβολής του ποσού της εγκριθείσας χρηματοδότησης που συνοδεύεται από τα κάτωθι δικαιολογητικά, σύμφωνα με την αριθμ. 2/39549/0026/11-6-2015 απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Οικονομικών (Β ́ 1138):

α) Αντίγραφο της παρούσας κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία καθορίζονται οι φορείς που χρηματοδοτούνται, όπως αυτή έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

β) Αντίγραφο της αναρτημένης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών (στο σημείο «οικονομικά στοιχεία» – «αναφορές φορέων Γενικής Κυβέρνησης) κατάστασης της Διεύθυνσης Αναφορών, Δημοσιονομικών Στοιχείων και Μεθοδολογίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την οποία προκύπτει ότι ο δικαιούχος φορέας περιλαμβάνεται στους φορείς που έχουν υποβάλλει σε αυτήν τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία που απαιτούνται, σύμφωνα με το ν. 2166/1993 (Α 137) και την Υπουργική απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 22 του άρθρου 27 του νόμου αυτού. Το αντίγραφο της κατάστασης αυτής επέχει θέση σχετικής βεβαίωσης.

γ) Βεβαίωση του Υπουργείου Εσωτερικών για την ενσωμάτωση των οικονομικών στοιχείων στις βάσεις δεδομένων αυτού (ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών στο σημείο «Αποκ/μένη Διοίκηση – Αυτ/ση» – «κατάσταση ενσωμάτωσης οικονομικών στοιχείων στις βάσεις δεδομένων»), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 41 του ν. 4129/2013, όπως ισχύει.

2. Επιπλέον των δικαιολογητικών της παρ. 1, οι δικαιούχοι χρηματοδότησης Δήμοι και Σύνδεσμοι Δήμων υποβάλλουν στη ίδια ως άνω Διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

α) Ασφαλιστική ενημερότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθμ. Φ21/156/2001 απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «Τροποποίηση και συμπλήρωση της Φ21/116/4-7-2000 (Β ́ 839) απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων» (Β ́ 287) και ειδικότερα της παρ. 2 του άρθρου 3 αυτής.

β) Τραπεζικό λογαριασμό σε μορφή ΙΒΑΝ, που συνοδεύεται από αντίγραφο (απλή φωτοτυπία) της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου της Τράπεζας στην οποία τηρείται ο λογαριασμός ή από βεβαίωση της Τράπεζας αυτής ότι ο ανωτέρω λογαριασμός τηρείται από τον αιτούντα δικαιούχο, όταν δεν εκδίδεται βιβλιάριο.

Άρθρο 4
Καταβολή χρηματοδότησης
Η καταβολή της χρηματοδότησης γίνεται με την έκδοση τακτικών χρηματικών ενταλμάτων στο όνομα των δικαιούχων στον ΚΑΕ 2299 «Επιχορήγηση σε Περιφέρειες και Δήμους για λοιπούς σκοπούς» του Υπ.Α.Α.Τ.
Τυχόν υπόλοιπα ποσά των επιμέρους χρηματοδοτήσεων που δεν θα χρησιμοποιηθούν από τους δικαιούχους φορείς, θα επιστρέφονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Άρθρο 5
Χρηματοδοτούμενοι Φορείς / ύψος χρηματοδότησης
Οι χρηματοδοτούμενοι φορείς και το ύψος της χρηματοδότησης ανά φορέα και κατηγορία δράσεων επιλέξιμων δαπανών περιλαμβάνονται στον κατωτέρω Πίνακα, ο οποίος προσαρτάται στην παρούσα, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής και έχει ως εξής

 xrimatodotisi adespota

Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στις 28/09/2018 ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία του Δήμου Μεσολογγίου (Μάρκου Μπότσαρη), θα πραγματοποιήσει ενημερωτική δράση με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα καρδιάς» η οποία είναι στις 29/09/2018.

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανακοινώνει ότι την προσεχή Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 17:30’, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, επί των οδών Κανάτα 2 και Γ. Χονδρού θα πραγματοποιηθεί χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, από τον Χριστιανικό Όμιλο Νέων της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.


Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν τα παιδιά των κατηχητικών και θα ερμηνεύσει επίκαιρους ύμνους και κάλαντα η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης».

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Ελαιοπαραγωγοί της Αγριλιάς υποστηρίζουν ότι δεν έγινε ψεκασµός και καταγγέλλουν αδιαφορία


Δεν έχει τέλος το πρόβληµα µε τον δάκο που έχει χτυπήσει πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές του δήµου Μεσολογγίου, καταστρέφοντας µεγάλη ποσότητα προϊόντος. Παράπονα εκφράζονται από παραγωγούς της Αγριλιάς που υποστηρίζουν ότι δεν έγινε ψεκασµός στην περιοχή και το προϊόν τους έχει υποστεί ζηµιά. Ένας εκ των διαµαρτυρόµενων παραγωγών είναι ο κ. Τσουράπας, που ουσιαστικά ζητά την εκτίµηση της ζηµιάς, διότι, κατά τη γνώµη του, τώρα πλέον η παραγωγή δεν σώζεται. Απευθύνθηκε στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, αλλά δεν έµεινε ικανοποιηµένος από την αντιµετώπιση, υποστηρίζοντας ότι δεν µπορεί να βρει το δίκιο του, παρόλο που καλείται να πληρώνει ασφάλιστρα. Μάλιστα ισχυρίζεται ότι η υπηρεσία τον ενηµέρωσε ότι δεν διαθέτει γεωπόνο για τον έλεγχο προτρέποντάς τον να απευθυνθεί σε ιδιώτη πράγµα που ο ίδιος δεν µπορεί να κάνει.

aixmi-news.gr

Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος καλωσορίζει στην Δημοτική Ενότητα Ι.Π. Μεσολογγίου τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο κ. Μιχαήλ Μπιλάλη.


Ο κ. Μπιλαλης είναι Αστυνομικός, Πρόεδρος της Αθλητικής Ενώσεως Μεσολογγίου (Α.Ε.Μ.) και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αιτωλίας.

Μήνυμα του Μ. Μπιλάλη:

«Αγαπητοί συνδημότες
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, την πόλη του πνεύματος και της Ελευθερίας, την πόλη του πολιτισμού και των υψηλών ιδανικών. Σ’ αυτή λοιπόν την πόλη επέλεξα να εγκατασταθώ μόνιμα, πριν από μερικά χρόνια και τώρα έχω την ανάγκη να διαθέσω τον εαυτό μου στην υπηρεσία αυτής, για το συλλογικό καλό.

Η σκέψη να εμπλακώ ενεργά στην τοπική αυτοδιοίκηση έγινε επιθυμία και συνειδητή επιλογή, παρατηρώντας την δράση και τα πεπραγμένα του Δημάρχου Νίκου Καραπάνου.

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου στο πλευρό ενός ανθρώπου που είναι σε θέση να επωμιστεί τις ευθύνες και τους κινδύνους όσων έχει επιλέξει.

Ενός ανθρώπου – οραματιστή που μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο «αύριο». Ως Πρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης Μεσολογγίου και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αιτωλίας, δηλώνω ότι θα είμαι στην «μάχη» αυτή για να υπηρετήσω μαζί με άξιους φίλους και συνεργάτες, τις προσδοκίες και τα όνειρα όλων μας.

Πονάω τον τόπο μου και θα παλέψω για το καλύτερο. Θα το πράξω με απόλυτη εντιμότητα, χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες, με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Ας ενωθούμε όλοι μαζί για το καλύτερο αύριο που ελπίζουμε, ξεπερνώντας όσα μας χωρίζουν και μένοντας σε όσα μας ενώνουν».

Υποψήφιοι Τοπικής Κοινότητας Αγίου Γεωργίου
1) Δήμητρα Βιολιντζή – Ζαχοπούλου του Χαράλαμπου, Ξηραίικα Αγίου Γεωργίου
2) Αναστασία Δανιήλ – Τριώτη του Σπυρίδωνα, Άγιος Γεώργιος
3) Ηλίας Δημαράς του Γεωργίου, Κτηνοτρόφος, Κουτσοχέρι Αγίου Γεωργίου
4) Ηρακλής Διαμαντόπουλος του Βασιλείου, Αστυνομικός, Πρόεδρος Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου
Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, εύχεται «καλή επιτυχία» στην κοινή επιδίωξη των υποψηφίων τοπικών συμβούλων της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Γεωργίου.

 

Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά με τη θερμοκρασία να πέφτει αισθητά και τα έντονα καιρικά φαινόμενα με σφοδρούς ανέμους να κάνουν την εμφάνισή τους.


Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, με ανάρτησή του στο Facebook, κάνει λόγο για «μεσογειακό» κυκλώνα και εφιστά την προσοχή, ειδικά στη δυτική Ελλάδα:

«Προσοχή!

Συνεχίζουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να θέλουν τον σχηματισμό ενός βαθέος βαρομετρικού χαμηλού στα ανοιχτά του Ιονίου από την ερχόμενη Παρασκευή «βγάζοντας και μάτι» στο κέντρο του!


Είναι πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα στο αν αυτό το σύστημα θα μετατραπεί τελικά σε Μεσογειακό Κυκλώνα ή όχι και ποια θα είναι η τελική του πορεία! . Καλό θα είναι πάντως οι κάτοικοι του Ιονίου, της δυτικής Στερεάς και κυρίως της Πελοποννήσου να ενημερώνονται τακτικά από τα δελτία καιρού των επομένων ημερών, γιαυτό και αν δεν σας κάνει κόπο κοινοποιήστε το ποστ σε φίλους και γνωστούς!», έγραψε.

tempo24.gr

Μια ξεχωριστή εκδήλωση επιφύλαξε την προηγούμενη εβδομάδα η «Διέξοδος».


Μια διήμερη εκδήλωση τιμής και μνήμης σε τρεις προσωπικότητες που έχουν γεννηθεί την ίδια χρονιά, το 1798, και έχουν συνδέσει το όνομά τους με το Μεσολόγγι.

Με αφορμή την συμπλήρωση φέτος 220 χρόνων από τη γέννησή τους, διοργάνωσε στους χώρους του Ιστορικού της Μουσείου μια βραδιά με ομιλίες για την ζωή και το έργο τους, για το κοινωνικό πλαίσιο της εποχής που έζησαν, για τις εν γένει επεκτάσεις της δράσεώς των, για τα πνευματικά ορμητήρια των ενεργειών τους, για την επιλογή του στρατηγού Αθανασίου Ραζή-Κότσικα ως Αρχηγού της Φρουράς, για το επιτελείο του Μάγερ στην έκδοση και κυκλοφορία των «Ελληνικών Χρονικών», για τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» που έμελε να γίνει ο Εθνικός μας Ύμνος κ.λ.π.

Οι προσεγγίσεις που έκαναν τρεις εκλεκτοί ομιλητές – ο ξεναγός Γιώργος Αποστολάκος για τον Ραζή-Κότσικα, η δημοσιογράφος Ρένα Μπέλλα για τον Μάγερ και η φιλόλογος Ελένη Πλακίδα – Τριανταφύλλου για τον Σολωμό – ήταν εξαιρετικές, σύντομες, χωρίς πλατειασμούς και το σπουδαιότερο εισφέροντας άγνωστα στο ευρύ κοινό στοιχεία όπως επί παραδείγματι πληροφορίες για το δεκαμελές δημοσιογραφικό και τυπογραφικό προσωπικό της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» ή για τον πατέρα και τον παππού του Ραζή-Κότσικα που περιλαμβάνονται στους τούρκικους καταλόγους των βεκίληδων ή για τον αριθμό των πολιορκημένων τον Μάρτιο του 1826 κ.α

diexodos mesologgi 4

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς του Δημάρχου Νίκου Καραπάνου, του εκδότη της εφημερίδας «Μαχητής» Αγρινίου ως εκπροσώπου της Ενώσεως Επαρχιακού Τύπου και την ανάγνωση ανάλογου χαιρετισμού της προέδρου της ΕΣΗΕΑ Μαρίας Αντωνιάδη.

Ένα πυκνό ακροατήριο, ανάμεσα στο οποίο και δεκάδες νεαροί, είχε γεμίσει ασφυκτικά όχι μόνο τις δύο αίθουσες του ανωγείου του Ιστορικού Μουσείου της «Διεξόδου» αλλά και το ισόγειο όπου μεταδίδονταν η εκδήλωση μέσω ηλεκτρονικής γιγαντοοθόνης ενώ ένα επί πλέον ιδιαίτερο στοιχείο της απετέλεσε το γεγονός ότι την επόμενη ημέρα, με την αρωγή και συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Συλλόγου «Διονύσιος Σολωμός», έγιναν τα αποκαλυπτήρια πινακίδων στην ομώνυμη πλατεία που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης η οποία μέχρι τώρα εσφαλμένα, λόγω έλλειψης πινακίδων, αποκαλείτο «Δάφνες» από την επωνυμία της καφετέριας που υπήρχε παλαιότερα στην περιοχή.

Πριν ο Δήμαρχος προβεί στην συμβολική αποκάλυψη μιάς εκ των οκτώ πινακίδων, που κατασκεύασε και τοποθέτησε με δική της επιμέλεια και δαπάνη η «Διέξοδος», η μαθήτρια του Β΄ Λυκείου Μεσολογγίου Αγγελική Καρβέλη απήγγειλε στίχους του Σολωμού ενώ η φιλαρμονική υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Μάκη Κουτσαγγέλη επένδυσε με τα υπέροχα ηχοχρώματά της την εκδήλωση.

Το τιμητικό αφιέρωμα ολοκληρώθηκε μέσα στον Κήπο των Ηρώων με καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία του Σολωμού, του Μάγερ και του Ραζή-Κότσικα που έκαναν ο Δήμαρχος, ο Στρατιωτικός Διοικητής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Διονύσιος Σολωμός» Τάκης Φωλιάς, ο εκδότης της εφημερίδας «Μαχητής» Αγρινίου Νίκος Κανής εκ μέρους της Ενώσεως Επαρχιακού Τύπου και ο ιδρυτής της «Διεξόδου» Νίκος Κορδόσης.

Η καθιερωμένη ετήσια Γιορτή Ψαριού στο Αιτωλικό θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 8.00 μ.μ..


Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο χώρο της Κεντρικής Πλατείας της πόλης, ενώ θα συνοδεύεται από ορχήστρα παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής. Στο πλαίσιο της Γιορτής Ψαριού, το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί επίσης Αγώνας Δρόμου Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού, με σημείο εκκίνησης τη Δυτική Γέφυρα – ώρα 5.30 μ.μ.

Η Γιορτή Ψαριού στο Αιτωλικό συμπληρώνει φέτος 24 χρόνια διοργάνωσης και πραγματοποιείται το τελευταίο Σάββατο του Σεπτεμβρίου.

 giori psarioy aitoliko

Στην τελική ευθεία για τις πρώτες ανακοινώσεις υποψήφιων βουλευτών έχει εισέλθει το Κίνημα Αλλαγής.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διακινηθεί αυτό θα συμβεί την 16η Δεκεμβρίου ημέρα που θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή η οποία και θα επικυρώσει τις αποφάσεις που θα λάβει η Πολιτική Γραμματεία την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου.

Οι πρώτες ανακοινώσεις αναφορικά με την Αιτωλοακαρνανία δεν αναμένεται να περιλαμβάνουν εκπλήξεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται στην αρχική φάση να ανακοινωθούν τα ονόματα πέντε υποψηφίων.

Αυτοί εκτιμάται πως θα είναι ο νυν βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης. Επίσης η ανακοίνωση θα περιλαμβάνει τον Θανάση Τορουνίδη (πρώην δήμαρχο Ινάχου και υποψήφιο βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ το 2009 και το ΚΙΔΗΣΟ το 2015), τον Βασίλη Αντωνόπουλο (πρώην αντιπεριφερειάρχη και πολλάκις υποψήφιο βουλευτή) και πιθανότατα και την Περσεφόνη Πιστιόλη (Φιλόλογο, μέλος της Νομαρχιακής του ΚΙΝΑΛ).

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου πραγματοποίησε συνάντηση με τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Λύρο Κων/νο, ο οποίος πληροφορήθηκε από τον Πρόεδρο και τα μέλη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη της πόλης μας καθώς και προτάσεις επίλυσης σημαντικών θεμάτων.


Στη συνέχεια ανταλλάχθηκαν απόψεις επάνω σε διάφορα ζητήματα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της πρωτεύουσας του Νομού ΑΙΤ/ΝΙΑΣ.

Από πλευρά της, η Διοίκηση του Ε.Κ.Μ. εύχεται στον υποψήφιο Δήμαρχο καλή επιτυχία στον αυτοδιοικητικό στίβο που κατεβαίνει.

Καταγγέλλουμε την συνδικαλιστική δίωξη ενάντια στους δύο συνδικαλιστές του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΑΕΕ, Χρήστο Βαγενά και Ελένη Μανουρά.


Οι συνάδελφοι υλοποιούσαν, μαζί με πολλούς άλλους, την απόφαση του σωματείου τους για κατάληψη τριών περιφερειακών υποκαταστημάτων, καθώς και των κεντρικών του ΕΦΚΑ. Η σύλληψή τους έγινε με αιτιολογία τη συμμετοχή τους στην περιφρούρηση της κατάληψης του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ στο Νέο Ηράκλειο, που βρισκόταν στην 12η μέρα της και διώκονται με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται για εργαζόμενους το ιδιώνυμο που ψήφισε πρόσφατα ως μνημονιακό προαπαιτούμενο η κυβέρνηση για να κάμψει τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Αυτό το γεγονός έρχεται ως συνέχεα της περιβόητης τροπολογίας Γεροβασίλη για την κήρυξη απεργίας και των ενεργειών του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος με την κλίση σε απολογία πολιτικών προσώπων και αγωνιστών διαφόρων κινημάτων όπως αυτό ενάντια στους πλειστηριασμούς. Επίσης η ύπαρξη ανθρώπων της Ασφάλειας σε εκδηλώσεις σωματείων (π.χ. συνέδρια). Πρακτικές που μας γυρίζουν σε πολύ σκοτεινούς χρόνους.

Ο αυταρχισμός και η αστυνομική αυθαιρεσία είναι για τις κυβερνήσεις που υπηρετούν τον νεοφιλελευθερισμό το απαραίτητο συμπλήρωμα της βαθιάς λιτότητας και των ακραίων περικοπών που μας ετοιμάζουν μετά την δήθεν έξοδο από τα μνημόνια.

Απαιτούμε την απαλλαγή των συναδέλφων Χρήστου Βαγενά και Ελένης Μανουρά από κάθε κατηγορία!

Ζητάμε την κατάργηση όλων των αντεργατικών νομοθετημάτων.

Καλούμε σε συμπαράσταση όλους τους εργαζόμενους όλων των κλάδων και των συνδικάτων τους γιατί ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας!

Η πεζοπορία-ορειβασία μέσα στο φαράγγι της Σεργούλας στη Ναύπακτο το απόγευμα της Κυριακής εξελίχθηκε σε νυχτερινή δοκιμασία για 19 άτομα, τα οποία δεν γνώριζαν την περιοχή, με αποτέλεσμα όταν έπεσε ο ήλιος να αποπροσανατολιστούν μέσα σε δύσβατο περιβάλλον.


Αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, και μετέβη επιτόπου ομάδα ορειβατών της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχε και η Πυροσβεστική της Ναυπάκτου με δύο οχήματα και τέσσερις άνδρες.

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν μέσα στη νύχτα να εντοπίσουν τα 19 άτομα που είχαν χαθεί μέσα στο φαράγγι και μετά από προσπάθεια 4 ωρών να τα βγάλουν από εκεί σώα και ασφαλή.

 

Η φιλοξενία των 167 προσφύγων στο ξενοδοχείο Θεοξένια από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης αποτελεί αναμφίβολα ένα γεγονός που απασχόλησε και απασχολεί, όσο τίποτε άλλο, την τοπική κοινωνία. Ένα γεγονός που έχει πυροδοτήσει μια πρωτοφανή «φιλολογία» και «παραφιλολογία» στα όρια του παραληρήματος.


Ως MessolonghiNews που πρώτοι και χωρίς «κραυγές» μεταδώσαμε την είδηση συνειδητά επιλέγουμε το δρόμο της έγκυρης ενημέρωσης χωρίς κηρύγματα μισαλλοδοξίας για μικροπολιτικούς και μόνο σκοπούς. Κι αυτό διότι πιστεύω μας είναι το: «Πρώτα ο άνθρωπος!», άλλωστε «και ο Χριστός μετανάστης ήταν…»

Μάλιστα σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένη ενημέρωση που έχουμε μεταξύ των προσφύγων που φιλοξενούνται στο Μεσολόγγι δεκάδες είναι οι Χριστιανοί στο θρήσκευμα, οι οποίοι έχουν ζητήσει τα γεύματά τους να ακολουθούν τη νηστεία αυτής της περιόδου!

Στη χθεσινή της έκδοση η «Καθημερινή της Κυριακής» δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ της Τάνιας Γεωργιοπούλου για το «ξεχειμώνιασμα» 6.000 προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα μέσω του προγράμματος που υλοποιείται και στο Μεσολόγγι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκτός από τους 167 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Μεσολόγγι αντίστοιχα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία 396 άτομα στους Αγίους Θεοδώρους, 414 στη Νέα Μάκρη, 512 στο Πόρτο Χέλι, 178 στην Εύβοια, 93 στο Κιλκίς, 114 στη Βέροια και 100 στις Σέρρες. Παράλληλα, αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν σε δομές στην Ελευσίνα, στις Θερμοπύλες, στη Ριτσώνα, στη Μαλακάσα, στη Θήβα, στην Ανδραβίδα και στο Σχιστό.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ έχει ως εξής:

«Τσουχτερό οικονομικά αποδεικνύεται το «ξεχειμώνιασμα» του πληθυσμού αιτούντων άσυλο, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες στα hotspots σε Λέσβο (Μόρια), Σάμο (Βαθύ), Χίο (ΒΙΑΛ), Λέρο και Κω. Υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν περίπου 1.200 ευρώ το άτομο κάθε μήνα για τη φιλοξενία και τη διαβίωση 6.000 αιτούντων άσυλο, για τους επόμενους έξι μήνες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιπλέον κονδύλι
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόλις πριν από μία εβδομάδα, χορήγησε πρόσθετο ποσόν ύψους 43,7 εκατ. ευρώ σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για τη δημιουργία 6.000 θέσεων προσωρινής φιλοξενίας κατά τους χειμερινούς μήνες για όσους μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν οι δομές υποδοχής στα νησιά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία συνεχίζονται εδώ και μήνες και αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τη μη εφαρμογή του μέτρου των επιστροφών (που προβλέπεται στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας αλλά η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου πρόθυμη να εφαρμόσει), οδήγησε στις εικόνες εξαθλίωσης των ΚΥΤ στα νησιά, οι οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου. Η «λύση» που προκρίθηκε από την κυβέρνηση, μετά την απαράδεκτη κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή αλλιώς hotspot) σε Λέσβο και Σάμο, κυρίως τους τελευταίους μήνες, είναι η μεταφορά των ανθρώπων στην ενδοχώρα και η ενοικίαση ξενοδοχείων για τη διαμονή τους. Και όπως κάθε λύση της τελευταίας στιγμής, θα κοστίσει αρκετά παραπάνω.

«Δεν υπάρχει πλέον προσφυγική κρίση, αλλά μια κρίση διαχείρισης που οδηγεί κάθε λίγο σε ανθρωπιστικές κρίσεις. Τώρα, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, επιλέγεται πάλι η πιο ταχεία αλλά ακριβή λύση. Η λύση της υποκατάστασης της ελληνικής διοίκησης από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης», αναφέρει ενδεικτικά στην «Κ» ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, πριν από ένα μήνα, σε σχέση με το κόστος φιλοξενίας προσφύγων σε ξενοδοχεία στα Γρεβενά.

«Δεν είναι βιώσιμη λύση η φιλοξενία σε ξενοδοχεία, είτε πληρώνει το Δημόσιο 10 ευρώ την ημέρα για κάθε άτομο είτε πληρώνουν οι διεθνείς οργανισμοί το εξωφρενικό ποσό των 36 ευρώ, όπως αποκάλυψε, μάλλον άθελά του, ο κ. Βίτσας στη Βουλή», συμπλήρωσε.

Από την αρχή του μήνα έως και τις 20 Νοεμβρίου από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα έχουν μεταφερθεί 3.281 αιτούντες άσυλο. Συγκεκριμένα, από τη Μόρια της Λέσβου 1.322 άτομα, από τη Σάμο 722, από τη Χίο 826, από τη Λέρο 204 και από την Κω 207 άτομα. Συνολικά, από την αρχή της φετινής χρονιάς έως και την προηγούμενη Παρασκευή ταξίδεψαν από Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω πάνω από 24.000 άτομα.

Η κατανομή

Οι νεοαφιχθέντες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία και δομές, ενώ έγινε προσπάθεια να μην επιβαρυνθούν περισσότερο οι εγκαταστάσεις στη Βόρειο Ελλάδα, που έχουν υποδεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών λόγω και των εισροών από τον Έβρο.

Συγκεκριμένα, διαμένουν σε ξενοδοχεία 396 άτομα στους Αγίους Θεοδώρους, 414 στη Νέα Μάκρη, 512 στο Πόρτο Χέλι, 178 στην Εύβοια, 93 στο Κιλκίς, 114 στη Βέροια, 100 στις Σέρρες και 167 στο Μεσολόγγι. Παράλληλα, αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν σε δομές στην Ελευσίνα, στις Θερμοπύλες, στη Ριτσώνα, στη Μαλακάσα, στη Θήβα και στο Σχιστό.

http://messolonghinews.blogspot.com

Από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 43χρονου ημεδαπού, ο οποίος σήμερα τα ξημερώματα, στο Μεσολόγγι, ενεργώντας από κοινού με άγνωστο συνεργό του, μετέβη με φορτηγό αυτοκίνητο, σε οικία 24χρονου ημεδαπού και με τη χρήση κυνηγετικού όπλου πυροβόλησε δύο φορές την πόρτα της οικίας του.


Δεν προκλήθηκε όμως τραυματισμός ατόμου ή φθορά, ενώ κατά τη διαφυγή του πυροβόλησε εκ νέου μία φορά στον αέρα.

Το εν λόγω περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αντίστοιχων εκληματικών πράξεων στον νομό Αιτωλοακαρνανίας τους τελευταίους μήνες. Ληστείες, ναρκωτικά, συλλήψεις για οπλοφορία και παράνομες ουσίες είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον στον νομό με τις τοπικές αστυνομικές αρχές να προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις αυξανόμενες ανάγκες των κατοίκων για ασφάλεια και προστασία. 

Ο Νίκος Καζαντζής θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου.


Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος με σημερινή του ανακοίνωση ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που διακινήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και οι οποίες τον έφεραν αποφασισμένο να ηγηθεί συνδυασμού.

Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός χαρακτηρίζει την απόφαση του «επιτακτική ανάγκη λόγω της απραξίας η οποία χαρακτηρίζει την σημερινή Δημοτική Αρχή». Απευθύνει ευρύτατο κάλεσμα σημειώνοντας πως «Όσοι αγαπάμε τον τόπο μας, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις γνώσεις, την εμπειρία και την ενεργητικότητά μας προς όφελος των δημοτών πέρα από κομματικά στεγανά και άγονες μικρότητες».

Η ανακοίνωση:

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Η απόφασή μου να διεκδικήσω τον ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, πηγάζει από το αμέριστο και διαρκές ενδιαφέρον και την αγάπη μου για την πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω. Είναι τιμή για μένα που τόσοι πολλοί άνθρωποι με στηρίζουν καθημερινά τα τελευταία 16 χρόνια που ασχολούμαι ενεργά στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όσοι αγαπάμε την περιοχή μας, ζούμε και εργαζόμαστε εδώ και επιθυμούμε να παλέψουμε συλλογικά για να κάνουμε την πόλη μας μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή και ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ, το τελευταίο χρονικό διάστημα διακατεχόμαστε από την ίδια αγωνία. Να έχει το Αγρίνιο την θέση που του αξίζει.

Τα δεδομένα για την αυτοδιοίκηση αλλάζουν διαρκώς. Απαιτείται γνώση και εμπειρία προκειμένου να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία προς όφελος των πολιτών.

Για να υλοποιήσουμε το όραμά μας και να γίνει πραγματικότητα η επανεκκίνηση στον Δήμο Αγρινίου, θεωρώ πολύτιμη τη συμβολή όλων των πολιτών, επαγγελματιών, επιστημόνων και απλών ανθρώπων της καθημερινότητας αλλά κυρίως της Νέας Γενιάς, που μαζί θα παλέψουμε για να κάνουμε το Αγρίνιο πόλη πρότυπο για το σήμερα και το αύριο όλων μας.

Η απόφαση δεν ήταν ειλημμένη, έγινε όμως επιτακτική ανάγκη λόγω της απραξίας η οποία χαρακτηρίζει την σημερινή Δημοτική Αρχή. Όσοι αγαπάμε τον τόπο μας, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις γνώσεις, την εμπειρία και την ενεργητικότητά μας προς όφελος των δημοτών πέρα από κομματικά στεγανά και άγονες μικρότητες.

Η προσωπική μου διαδρομή, η επαγγελματική μου ενασχόληση και η πολιτική μου σταδιοδρομία στα κοινά του Δήμου μας είναι σε γενικές γραμμές γνωστή σε όλους. Πεποίθησή μου είναι ότι η πορεία του καθενός που ασχολείται με τα κοινά, πρέπει να αξιολογείται, να κρίνεται και να ελέγχεται κάθε ημέρα. Οι θέσεις μας, η στάση μας, οι πράξεις μας, είναι η ταυτότητά μας. Είμαστε οι επιλογές μας.

Για να προχωρήσουμε με επιτυχία, θα χρειαστούμε την ενεργή συμμετοχή όλων. Δεν περισσεύει κανείς στον αγώνα για την ανάπτυξη του Δήμου μας απ’ άκρο σ’ άκρο. Η προσπάθεια έχει μεγάλη αξία αλλά πάνω από όλα μας ενδιαφέρουν οι ΠΡΑΞΕΙΣ και το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

Ένα αποτέλεσμα που μπορεί να έρθει μόνο με σκληρή δουλειά. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα απολύτως με κανέναν υποψήφιο σε όποια παράταξη και εάν συμμετέχει σε αυτές τις εκλογές. Απαιτείται πολιτική βούληση για την υπέρβαση των κομματικών συμφερόντων. Μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί αλλά όχι εχθροί. Θα αντιπαρατεθούμε μόνο για την διαφορετική προσέγγιση στην επίλυση των προβλημάτων του Δήμου μας και την ώθησή του σε αναπτυξιακή τροχιά.

Όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτήν την πραγματικά ανεξάρτητη παράταξη πιστεύουμε ότι μετά τις Δημοτικές εκλογές του Μαϊου 2019 εμείς θα είμαστε οι εντολοδόχοι της ευθύνης για την διαχείριση του Δήμου μας.

Αγρίνιο 26-11-2018

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ

Ένας 32χρονος συνελήφθη χθες το βράδυ στη Ναύπακτο από αστυνομικούς του Τμήματος Ναυπακτίας για ηρωίνη.


Συγκεκριμένα, σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μικροποσότητα της ναρκωτικής ουσίας. Επίσης βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα ναρκωτικό δισκίο.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Γκρεμίστηκε η προσωρινή γέφυρα που ενώνει το Τρίκορφο Ναυπακτίας με το χωριό Παραδείσι του Δήμου Αγρινίου από τα ορμητικά νερά που σχηματίστηκαν λόγω της «Πηνελόπης».


Η γέφυρα είχε κατασκευαστεί από κατοίκους στον Εύηνο ποταμό και χρησιμεύσει στην μετακίνηση πολλών ντόπιων ειδικά από την πλευρά της Ναυπάκτου.

Τα ορμητικά νερά είχαν ως αποτέλεσμα να γκρεμίσουν την προσωρινή γέφυρα, δυσκολεύοντας έτσι τους κατοίκους στην μετακίνησή τους.

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως η διαδρομή από τον Δήμο Ναυπακτίας μέχρι τον Δήμο Αγρινίου μέσω του ποταμού είναι υπέροχη καθώς ο Ευηνός βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στο δάσος.

 

Πηγή: nafpaktianews.gr
iefimerida.gr

Ένα περίεργο περιστατικό ερευνά η Ασφάλεια Μεσολογγίου η οποία προς το παρόν σχημάτισε δικογραφία σε βάρος 43χρονου Ρομά για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και άσκοπους πυροβολισμούς.


Ο άνδρας αναζητείται ενώ εμπλέκεται στο περιστατικό και συνεργός του τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Oι δύο πυροβόλησαν κατά της οικία άλλου Ρομά με τον οποί φέρονται να έχουν διαφορές.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πρώτες πληροφορίες ο 43χρονος, σήμερα τα ξημερώματα, στο Μεσολόγγι, ενεργώντας από κοινού με άγνωστο συνεργό του, μετέβη με φορτηγό αυτοκίνητο, στην κατοικία 24χρονου Ρομά και με τη χρήση κυνηγετικού όπλου πυροβόλησε δύο φορές την πόρτα της οικίας του ενώ κατά τη διαφυγή του πυροβόλησε εκ νέου μία φορά στον αέρα. Ευτυχώς δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμου ή φθορά ενώ το όλο σκηνικό παραπέμπει σε προσπάθεια εκφοβισμού. Τις πτυχές της υπόθεσης ερευνά βέβαια η τοπική αστυνομία.

Σε συνέχεια της επιστολής του Γραφείου Τουριστικής Ανάπτυξης του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου, με Αρ. Πρωτ. 39/03-09-2018 με θέμα την αυτοψία στο τείχος που περιβάλλει τον Κήπο των Ηρώων καθώς και την πύλη, που αποτελεί σημείο εισόδου για το κέντρο της Ι.Π. Μεσολογγίου,


σας παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για την εξέλιξη του συγκεκριμένου ζητήματος. Πιο συγκεκριμένα, η αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου του ΥΠΠΟΑ στις 10.07.2018, έπειτα από αίτημά μας, έδειξε τα εξής:

«Σε όλο το μήκος του τείχους από την εξωτερική του πλευρά διαπιστώθηκαν φθορές που έχουν προκληθεί από αναρριχώμενα φυτά που έχουν φυτρώσει και έχουν αναπτυχθεί. (συκιά και κισσοί) ανάμεσα από τα κενά των λίθων και επιβαρύνουν την κατάσταση διατήρησης του τείχους. Ρωγμές σε διάφορα σημεία καθώς και αφαίρεση λίθων από το πάνω μέρος του, αποτελούν μία επαναλαμβανόμενη εικόνα από την αρχή έως και το τέλος. Κάποιοι μεγάλοι λίθοι παρατηρήθηκαν αφημένοι στο έδαφος προφανώς ως μέσον παράνομης εισόδου μέσα στον Κήπο των Ηρώων. Μεταγενέστερες επεμβάσεις από συμπληρώσεις λίθων παρατηρούνται σποραδικά κάποιες με επιτυχία ενώ κάποιες άλλες δεν έχουν τοποθετηθεί αρμονικά με την αρχική κατασκευή του τείχους. Όσον αφορά στην ιστορική πύλη η οποία είναι όλη χτισμένη μεταγενέστερα έχει αντιαισθητικές παρεμβάσεις (ένα καλώδιο που κρέμεται πάνω από την Πύλη και ένα άλλο που χρησιμοποιείται πιθανόν για παράνομη αναρρίχηση στο εσωτερικό. Οι πολεμίστρες δυστυχώς χρησιμοποιούνται για ανάβαση στο τείχος με αποτέλεσμα να έχουν αφαιρεθεί και από εκεί πολλές πέτρες ώστε να διευκολύνει την είσοδο. Σε ότι αφορά τα σημεία όπου παρατηρούνται κοιλότητες ενδεχομένως από μετακίνηση λίθων χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Οι μαρμάρινες κολώνες που συνδέουν το μεγάλο κιγκλίδωμα που πλαισιώνει την επίσημη είσοδο στον Κήπο των Ηρώων φέρουν μεγάλες ρωγμές και περιστροφικές

Επειδή οι φθορές στο τείχος εκτείνονται σε όλο το μήκος του και είναι διαφορετικού τύπου και σοβαρότητας, η αποκατάσταση του τείχους για όλους τους παραπάνω λόγους πρέπει να τύχει της γνωμοδότησης του αρμόδιου Συμβουλίου, μετά από σχετική μελέτη, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3028/2002. Επείγουσες εργασίες συντήρησης και στερέωσης διενεργούνται με μέριμνα της Υπηρεσίας χωρίς υπαίτια καθυστέρηση και χωρίς άλλη διατύπωση, άρθρο 40 παρ. 2 του Ν.302812002.

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για το ποιος έχει οριστεί υπεύθυνος για το συγκεκριμένο ζήτημα και για τις ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί, ώστε σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου του ΥΠΠΟΑ, να προχωρήσετε στην αποκατάσταση των ζημιών για το τείχος αυτό.

Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος για τον χάρτη του Μεσολογγίου

Αξιότιμε/η Κύριε/Κυρία,

Σε συνέχεια της επιστολής του Γραφείου Τουριστικής Ανάπτυξης του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου με Αρ. Πρωτ. 40/02-10-2018, σας παρακαλούμε εκ νέου όπως μας αποστείλετε το χάρτη της πόλης μας, εφόσον είναι διαθέσιμος, που υπάρχει σε διάφορα σημεία της πόλης (φωτεινές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί) και περιέχει και τα αξιοθέατα.

Κατόπιν επικοινωνίας μας με τις Υπηρεσίες του Δήμου ενημερωθήκαμε ότι ο χάρτης αυτός έγινε με ιδιωτική πρωτοβουλία. Σας παρακαλούμε, εφόσον είναι διαθέσιμος, να μας τον αποστείλετε σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ο συγκεκριμένος χάρτης στο αρχείο του Δήμου, παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε έναν χάρτη της πόλης σε ηλεκτρονική μορφή τον οποίο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε.

Ακόμη, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά με την εξέλιξη του παραπάνω αιτήματός, διότι το Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου επιθυμεί να αξιοποιήσει το παραπάνω χάρτη, προκειμένου να διαφημίσει την περιοχή μας.

Εν αναμονή της απάντησής σας!

Προκηρύχθηκε ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου «Αποκατάσταση Παραλιακών υφιστάμενων κρηπιδωμάτων Τ.Κ. Αντιρρίου ΔΕ Αντιρρίου (Δυτικός Προβλήτας)», συνολικού προϋπολογισμού 124.000,00 €.


Με ανακοίνωσή του, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου, υπενθυμίζει ότι μετά την εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης του Δυτικού Προβλήτα Αντιρρίου έλαβε όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις για την έγκριση του έργου. Μετά τις εγκρίσεις το ΔΛΤΝ υπέβαλε φάκελο του έργου στο Υπουργείο Ναυτιλίας για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2018.

Το έργο σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Διεύθυνση Λιμενικών & Κτιριακών Υποδομών εντάχθηκε στο ΠΔΕ με τίτλο: «Αποκατάσταση παραλιακών υφιστάμενων κρηπιδωμάτων ΤΚ Αντιρρίου Δ.Ε Αντιρρίου» με προϋπολογισμό 124.000,00 ευρώ .

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΛΤΝ κ. Φραγκος Αντώνιος «σκοπός μας είναι η άμεση υλοποίηση του έργου καθώς ο Δυτικός Προβλήτα παρουσιάζει σοβαρά και χρόνια προβλήματα, τα οποία πλέον μπορούν να διορθωθούν εξασφαλίζοντας την ασφάλεια στη Ναυσιπλοΐα».

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Δήμαρχο Ερυμάνθου κ. Θάνο Καρπή και ακολούθως με τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας κ. Χρήστο Νικολάου, επισκεπτόμενος την Χαλανδρίτσα και την Κάτω Αχαΐα αντίστοιχα, ολοκληρώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μια πρώτη σειρά επαφών με όλους τους εκπροσώπους του Α’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αχαΐας.


Κατά τις παραπάνω συναντήσεις, αναλύθηκαν από τους Δημάρχους Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας τα κυριότερα προβλήματα των περιοχών τους και συζητήθηκε η δυνατότητα της Περιφέρειας να βοηθήσει με πιο ενεργό τρόπο στην επίλυσή τους, στοχεύοντας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και τις συγκεκριμένες ανάγκες της κάθε περιοχής.

Κλείνοντας αυτήν την πρώτη σειρά επαφών με τους Δημάρχους της Αχαΐας, διαπιστώθηκε αποτελεί κοινό τόπο και διαρκές αίτημα των οργάνων του Α’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης η ανάγκη μεγαλύτερης, αμεσότερης και ουσιαστικότερης συμβολής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην αντιμετώπιση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας και την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Πέραν της προφανούς υστέρησης των υποδομών της ευρύτερης περιοχής για την βελτίωση των οποίων απαιτείται η ανάληψη άμεσων και εμπροσθοβαρών πρωτοβουλιών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε όλες τις συναντήσεις με τους φορείς της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αχαΐας ήταν σαφής η προτροπή για καλύτερο σχεδιασμό εκ μέρους της Περιφέρειας και για ειλικρινή συνεργασία της με τους Δήμους.

Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης από την πλευρά του σε όλες τις συναντήσεις τόνισε ότι αποτελεί και προσωπικό του στοίχημα η αλλαγή ταχύτητας στον τρόπο που ενεργεί η Περιφέρεια, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη επιδίωξή του η αλλαγή προτεραιοτήτων με μετατόπιση του κέντρου ενδιαφέροντος της Περιφέρειας από τις δράσεις που έχουν ως στόχο τον εντυπωσιασμό και την ψηφοθηρία σε δράσεις που θα στοχεύουν πραγματικά στην στήριξη των πολιτών Δυτικής Ελλάδας και την ειλικρινή συνεργασία με τον Α’ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου, ευχαριστεί δημόσια τον κ. Γεώργιο Μολίν και την κ. Ντομινίκ Ανδρεάδη Μολίν, για την δωρεά ενός εκπαιδευτικού ιστιοφόρου τύπου Topper στον όμιλό μας, εις μνήμη του Γεωργίου Ανδρεάδη.


Ο Γεώργιος Ανδρεάδης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης το 1925 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1947 αποφοίτησε από την Σχολή Ευελπίδων και πολέμησε στον εμφύλιο πόλεμο για δύο χρόνια όπου έλαβε δύο προαγωγές επί ανδραγαθία χωρίς να χάσει ούτε ένα στρατιώτη. Μετεκπαιδεύτηκε σε Η.Π.Α. και Γαλλία και υπηρέτησε μέχρι τον βαθμό του υποστρατήγου. Αφού αποστρατεύτηκε έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα της στρατιωτικής ιστορίας από το πανεπιστήμιο της Τουλούζης στην Γαλλία. Μέχρι τον θάνατό του το 2001 δίδαξε στρατιωτική ιστορία στην Σχολή Ευελπίδων και τη Σχολή Ικάρων. Αγαπούσε τη θάλασσα και θα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος αν έβλεπε ότι το μικρό του σκάφος χρησιμοποιείται σήμερα από παιδιά που μοιράζονται την ίδια αγάπη με εκείνον.

Ο Ν.Ο.Μεσολογγίου διαβεβαιώνει ότι το παραπάνω σκάφος θα χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά και τους νέους εκπαιδευόμενους για τη μάθηση της τέχνης της Ιστιοπλοΐας και για την εξοικείωση τους με τη θάλασσα όπως εκείνος επιθυμούσε.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι θα συμμετέχουμε στην 3η Αναπτυξιακή Έκθεση Υπηρεσιών και Προϊόντων του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου που ανοίγει τις πύλες της στις 20 Σεπτεμβρίου. Το Σάββατο 22/9 το απόγευμα και την Κυριακή 23/9 το πρωί θα πραγματοποιήσουμε κοινή προπόνηση και αγώνα επίδειξης σκαφών OPTIMIST, στο λιμάνι Μεσολογγίου, με τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πρέβεζας. Όσοι θέλουν να δουν τα σκάφη μας και να ενημερωθούν για τις δράσεις μας, μπορούν να μας επισκεφτούν στο περίπτερο 1-2.

Την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ανακοινώνει την προσεχή Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου, στο Ξενοδοχείο «Αστήρ» της Πάτρας, ο πρώην Υφυπουργός και Βουλευτής Αχαϊας, Κώστας Σπηλιόπουλος.Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην ανοιχτή αυτή συγκέντρωση, αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης στους πολίτες της Περιφέρειας, ενώ θα παραθέσει τους βασικούς άξονες της αυτοδιοικητικής πολιτικής του, που αφορούν και τους τρείς νομούς, Αχαϊας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.
Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 το απόγευμα της Παρασκευής. (Αγίου Ανδρέου 16).

Μια μαθήτρια Λυκείου τραυματίστηκε από φωτοβολίδα που πέταξαν οι γνωστοί άγνωστοι λίγη ώρα πριν στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο, όπου σημειώνονται επεισόδια μεταξύ αναρχικών και αστυνομίας , στην πορεία για τον Παύλο Φύσσα. Πιο συγκεκριμένα ομάδα αναρχικών , περίπου 30 άτομα, που βρίσκονταν στην Πλατεία Δημοκρατίας επιτέθηκαν σε διμοιρία αστυνομικών που ήταν στην αρχή του Πεζοδρόμου Χαρίλαου Τρικούπη. Μια από τις φωτοβολίδες χτύπησε την ανήλικη μαθήτρια στο πρόσωπο και αιμόφυρτη μεταφέρθηκε αιμόφυρτη σε παρακείμενο φαρμακείο για τις πρώτες βοήθειες. Ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε τη νεαρή γυναίκα στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του AgrinioNet.gr η μαθήτρια έχει εκτεταμένες κακώσεις στο πρόσωπο και πιο συγκεκριμένα είναι πολύ χτυπημένη στη μύτη και στο στόμα. Επικοινωνεί με το περιβάλλον και αυτή την ώρα βρίσκεται στα Επείγοντα του νοσοκομείου Αγρινίου.

Είχε τελειώσει το μάθημα στο φροντιστήριο και κάθονταν σε παγκάκι στην πλατεία Δημοκρατίας όπου και χτυπήθηκε από τη φωτοβολίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μαθήτρια έχει διαγνωστεί με κάταγμα στη μύτη.

1 41854594 577659022651321 703613314936078336 n 1 510x680

Με ανοικτή επιστολή προς τους δημότες και βολές προς πολλές κατευθύνσεις ο Νίκος Μουρκούσης γνωστοποιεί ότι αποσύρεται από τη διεκδίκηση του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου. Αναλυτικά η ανοικτή επιστολή αναφέρει τα εξής:


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τους δημότες Ι.Π. Μεσολογγίου-Αιτωλικού-Οινιαδών

Ι.Π. Μεσολογγίου 17/11/2018

Συμπολίτισσες Συμπολίτες, φίλες και φίλοι,

Είναι γνωστό σε όλους ότι ασχολήθηκα ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση επί σειρά ετών, ενώ παράλληλα υπήρξα μαχόμενος ιατρός στην υπηρεσία των συμπολιτών μου. Με σοβαρότητα και ανιδιοτέλεια, υπηρέτησα τα κοινά συμφέροντα όλων σας και εργάσθηκα για την ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας, απ’ όποια θέση με έταξε η ψήφος σας.

Σήμερα, εν όψει των προσεχών δημοτικών εκλογών και με αφορμή έναν αμφιλεγόμενο εκλογικό νόμο, της δήθεν απλής αναλογικής, παρουσιάζονται πολλοί «εραστές» του δημαρχιακού θώκου. Με διαφορετικά κίνητρα ο καθένας, επιθυμούν να διαχειρισθούν τον Δήμο και υπόσχονται πολλά, σχετικά με την «οικονομική» και «κοινωνική» ανάπτυξη της πόλης μας. Υποψήφιοι δήμαρχοι παρουσιάζονται ως αυτόκλητοι «σωτήρες», με διαφορετικό υπόβαθρο ο καθένας. Κάποιοι χωρίς πείρα στην Αυτοδιοίκηση κι άλλοι χωρίς εντοπιότητα, είναι έτοιμοι να υλοποιήσουν το «όραμά» τους και να ασελγήσουν πάνω στην δύστυχη πόλη μας. Κραυγάζουν και διαδίδουν ανυπόστατες φήμες για δήθεν συνεργασίες, ενώ αυτοί οι ίδιοι δυναμίτισαν με το «εγώ» τους τις όποιες προσπάθειες σύγκλισης.

 


Οι δημότες κουρασμένοι από τα μεγάλα τους λόγια και τις υποσχέσεις, δυσπιστούν για τις προθέσεις και βρίσκονται σε πολιτικό αδιέξοδο. Γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο, δεν πρόκειται να υπάρξει δήμαρχος που να έχει την πλειοψηφία, αλλά θα πρέπει οι όποιες ευκαιριακές πλειοψηφίες, να σχηματισθούν μέσα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, με συναίνεση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Το πώς αυτό θα επιτευχθεί, είναι ζητούμενο. Πιθανά όλοι αυτοί οι «εραστές» να μην αποσκοπούν πραγματικά στην θέση του Δημάρχου και τις όποιες δυσκολίες κουβαλά αυτή, αλλά θέλουν να παραμείνουν μετεκλογικά διαπλεκόμενοι για δικούς τους σκοπούς.

Ο Δήμος μας δεν διαθέτει κουλτούρα συνεργασιών. Αποδεικνύεται έμπρακτα πλέον από τον κατακερματισμό και την πληθώρα υποψηφίων, τόσο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς όσο και της Κεντροαριστεράς. Εμείς όμως πρώτοι πρεσβεύσαμε από τις προηγούμενες κιόλας δημοτικές εκλογές την κουλτούρα συνεργασιών, όταν συστήσαμε τον συνδυασμό «Συνεργασία Πολιτών». Χρειάζεται εμπειρία, δείγμα γραφής και συνεργάτες με επίπεδο.

Έχουμε όλοι την αίσθηση, ότι κανένας δεν διαθέτει όλα τα προσόντα. Οι άξιοι, οι έντιμοι και οι ικανοί για να διοικήσουν τον Δήμο, είναι σχετικά λίγοι, διάσπαρτοι σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους. Χρειάζεται συνένωση δυνάμεων, σύγκλιση προγραμμάτων και υπέρβαση εγωισμών, για να μπορέσει να υπάρξει ευοίωνο μέλλον για τους νέους μας.

Με πλήρη συνείδηση των ευθυνών μου και με στόχο να προβληματίσω όσους μιλούν για συνεργασίες αλλά δεν το εννοούν, έχω πάρει μια σημαντική προσωπική απόφαση.

Αποσύρω την υποψηφιότητά μου για την θέση του Δημάρχου της Ι.Π. Μεσολογγίου και γνωστοποιώ την διάλυση του Συνδυασμού που ο ίδιος δημιούργησα. Θα παραμείνω απλός ενεργός πολίτης και μάχιμος ιατρός.

Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσους πίστεψαν σε μένα, συμπορεύθηκαν μαζί μου και με στήριξαν στην μακρά πορεία της συμμετοχής μου στην Αυτοδιοίκηση.

Πάνω απ΄όλα, ευχαριστώ την οικογένειά μου, που με θυσίες μου έδωσε αυτή την δυνατότητα, γνωρίζοντας ότι αγωνίζομαι για το καλύτερο μέλλον όλων των νέων που θέλουν με αξιοπρέπεια να ζήσουν και να μεγαλουργήσουν στον τόπο τους.

Νίκος Γ. Μουρκούσης
Ιατρός

Από την Διοίκηση της Νοσηλευτικής Μονάδας Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» εκφράζουμε τις δημόσιες ευχαριστίες μας για την δωρεά δύο (2) τηλεοράσεων 32 ιντσών στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου μας.


Η αποδοχή της δωρεάς έχει γίνει ήδη από το Δ.Σ. του Γ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

Δημόσιες ευχαριστίες στους συμπολίτες μας: κ.κ. Κωνσταντίνο Δαουτίδη , Δημοτικό σύμβουλο Ι.Π. Μεσολογγίου και επιχειρηματία Τουριστικών επιχειρήσεων Μπακογιάννη Γεράσιμο.

Μεταβολή του καιρού με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, όπως και χιονοπτώσεις στα ορεινά από τα 1200μ και άνω, θα σημειωθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Αιτωλοακαρνανία. Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού σε Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Ναύπακτο και Αμφιλοχία:


Για το Μεσολόγγι προβλέπεται:
Παρασκευή 16-11-18: Συννεφιά με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.Οι άνεμοι θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 3-4 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 βαθμούς η ελάχιστη έως 12 βαθμούς η μέγιστη.

Σάββατο 17-11-18: Συννεφιά με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.Οι άνεμοι θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς η ελάχιστη έως 11 βαθμούς η μέγιστη.

Κυριακή 18-11-18: Συννεφιά με τοπικές βροχές και καταιγίδες.Οι άνεμοι θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς η ελάχιστη έως 11 βαθμούς η μέγιστη.Μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ιερά ΠόληΜεσολογγίου εδώ.

Για το Αγρίνιο προβλέπεται:

Παρασκευή 16-11-18: Συννεφιά με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στο Παναιτωλικό Όρος από τα 1200μ και πάνω.Οι άνεμοι θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 3-4 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς η ελάχιστη έως 11 βαθμούς η μέγιστη.

Σάββατο 17-11-18: Συννεφιά με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στο Παναιτωλικό Όρος από τα 1100μ και πάνω.Οι άνεμοι θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 3-4 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 βαθμούς η ελάχιστη έως 10 βαθμούς η μέγιστη.

Κυριακή 18-11-18: Συννεφιά με τοπικές βροχές και καταιγίδες.Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στο Παναιτωλικό Όρος από τα 1100μ και πάνω.Οι άνεμοι θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 3-4 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 βαθμούς η ελάχιστη έως 10 βαθμούς η μέγιστη.

Για τη Ναύπακτο προβλέπεται:
Παρασκευή 16-11-18: Συννεφιά με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Ορεινή Ναυπακτία από τα 1200μ και πάνω.Οι άνεμοι θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 3-4 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 βαθμούς η ελάχιστη έως 12 βαθμούς η μέγιστη.

Σάββατο 17-11-18: Συννεφιά με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Ορεινή Ναυπακτία από τα 1100μ και πάνω.Οι άνεμοι θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς η ελάχιστη έως 11 βαθμούς η μέγιστη.

Κυριακή 18-11-18: Συννεφιά με τοπικές βροχές και καταιγίδες.Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Ορεινή Ναυπακτία από τα 1100μ και πάνω.Οι άνεμοι θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 4-5 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς η ελάχιστη έως 11 βαθμούς η μέγιστη.

Για την Αμφιλοχία προβλέπεται:
Παρασκευή 16-11-18: Συννεφιά με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα Αρκανικά Όρη από τα 1100μ και πάνω.Οι άνεμοι θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 3-4 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 βαθμούς η ελάχιστη έως 9 βαθμούς η μέγιστη.

Σάββατο 17-11-18: Συννεφιά με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα Αρκανικά Όρη από τα 1000μ και πάνω.Οι άνεμοι θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 3-4 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 βαθμούς η ελάχιστη έως 8 βαθμούς η μέγιστη.

Κυριακή 18-11-18: Συννεφιά με τοπικές βροχές και καταιγίδες.Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα Αρκανικά Όρη από τα 1000μ και πάνω.Οι άνεμοι θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 3-4 μποφώρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 βαθμούς η ελάχιστη έως 9 βαθμούς η μέγιστη.

Πηγή: meteoclub.gr

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις του άρθρου 34 του νόμου 4554/2018 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης μπορούν να διατηρήσουν την ιδιότητα του ανέργου και να λαμβάνουν το επίδομα τακτικής ανεργίας που πιθανά δικαιούνται εφόσον πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:


α) είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων τουλάχιστον για τέσσερις (4) μήνες αθροιστικά κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την έναρξη του προγράμματος,

β) δηλώσουν τα στοιχεία του προγράμματος αυτού στον ΟΑΕΔ το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών μετά την πρώτη ανανέωση του δελτίου ανεργίας από την έναρξη του προγράμματος ή κατά την πρώτη μετά την έναρξη του προγράμματος αυτοπρόσωπη παρουσία τους στην αρμόδια Υπηρεσία ΚΠΑ2 και να

γ) έχουν παρέλθει τουλάχιστον δύο (2) ημερολογιακά έτη από το πέρας τυχόν προηγούμενης συμμετοχής τους σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης.

Οι άνεργοι που δεν πληρούν τις αναφερόμενες προϋποθέσεις διαγράφονται για όσο χρόνο διαρκεί το πρόγραμμα και έχουν δικαίωμα επανεγγραφής στο μητρώο ανέργων με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 34 του 4554/2018 καλούνται όσοι συμμετείχαν ή συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης και είχαν διαγραφεί από το μητρώο ανέργων επειδή:
δεν είχαν δηλώσει το πρόγραμμα στον Ο.Α.Ε.Δ. με υπεύθυνη δήλωση πριν την έναρξη του προγράμματος (όπως όφειλαν σύμφωνα το άρθρο 56, παρ. 2, περ. β’, του νόμου 4430/2016) ή
δεν διατηρούσαν τετράμηνη συνεχόμενη ανεργία πριν την έναρξη της κατάρτισης (όπως όριζε το άρθρο 56, παρ. 2, περ. α’, του ν 4430/2016) αλλά ήταν εγγεγραμμένοι τουλάχιστον για τέσσερις μήνες (αθροιστικά) κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την έναρξη του προγράμματος να προσέλθουν στον ΟΑΕΔ από 18/07/2018 έως 15/10/2018 και να υποβάλουν αίτηση αποκατάστασης της συνέχειας της ανεργίας τους από την ανωτέρω διαγραφή καθώς και την καταβολή τυχόν επιδόματος ανεργίας που δικαιούνται.
Εξυπακούεται ότι και στις δυο περιπτώσεις τηρείται η προϋπόθεση γ’, δηλαδή «έχουν παρέλθει τουλάχιστον δύο (2) ημερολογιακά έτη από το πέρας τυχόν προηγούμενης συμμετοχής τους σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης».

Ο Διευθυντής του Δ.ΙΕΚ
Ιωάννης Γ. Χατζής
Φυσικός-Προγ/στής ΗΥ
MSc ΤΠΕ για την Εκπαίδευση

Υπογράφηκε χθες Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 από τον Αντιδήμαρχο Γεώργιο Καραπαπά, η σύμβαση του έργου «Κατασκευές πρόσβασης ΑΜΕΑ», προϋπολογισμού 30.000 ευρώ.


Το έργο αφορά στη δημιουργία πρόσβασης σε υπηρεσίες, μνημεία και μουσεία, ή αθλητικούς χώρους χρίζουν παρεμβάσεων για την διευκόλυνση των ΑμεΑ. Τα έργα χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Στο 19% περιορίστηκε η ανεργία στη χώρα το β’ τρίμηνο εφέτος, με τον αριθμό των ανέργων να μειώνεται κάτω από το ένα εκατομμύριο άτομα (905.983 άτομα). Αριθμός που μειώθηκε κατά 9,5%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 10,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.


Σημειώνεται ότι το ποσοστό της ανεργίας ήταν 21,2% το α’ τρίμηνο εφέτος και 21,1% το β’ τρίμηνο 2017. Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα της μακροχρόνιας ανεργίας, με το ποσοστό της να διαμορφώνεται στο 72,1% του συνόλου των ανέργων (653.000 άτομα).

Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.860.395 άτομα και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 3,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ήταν 23,7% και στους άνδρες 15,2%.

Ηλικιακά:
Ηλικιακά, το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στις ομάδες 15- 19 ετών (48,9%) και 20- 24 ετών (37,5%). Ακολουθούν οι ηλικίες 25- 29 ετών (27%), 30- 44 ετών (18,2%), 45- 64 ετών (15,7%) και 65 ετών και άνω (10,1%).

Ανά Περιφέρεια:
Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Δυτική Μακεδονία (27,1%), η Δυτική Ελλάδα (23%) και το Βόρειο Αιγαίο (21,7%). Ακολουθούν η Ήπειρος (21,2%), η Κεντρική Μακεδονία (20,9%), η Αττική (19,9%), η Θεσσαλία (18,9%), η Στερεά Ελλάδα (18,7%), η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (15,1%), το Νότιο Αιγαίο (14,5%), η Πελοπόννησος (14,2%), οι Ιόνιοι Νήσοι (13,2%) και η Κρήτη (11,5%).

Οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν οι άνεργοι να εργάζονται είναι είτε γιατί η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (26,3%) είτε γιατί απολύθηκαν (24,7%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων (18,2%) εργαζόταν στον κλάδο του εμπορίου. Σε ό,τι αφορά στο επάγγελμα της προηγούμενης εργασίας τους, το μεγαλύτερο ποσοστό (30%) απασχολούνταν στην παροχή υπηρεσιών ή ως πωλητές. Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι) είναι 20,3%.

Μακροχρόνια άνεργοι:
Η πλειονότητα των ανέργων (72,1%) αναζητεί εργασία ένα έτος ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι), ενώ ποσοστό 92,3% των ανέργων αναζητεί εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 22,8%, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 9,9%. Η πλειονότητα των μη ενεργών ηλικίας 15 – 74 ετών δεν έχει εργαστεί ποτέ στο παρελθόν (47,5%) ή έχουν περάσει περισσότερα από 8 έτη από τότε που σταμάτησαν την τελευταία τους εργασία (28,9%).

Οι βασικοί λόγοι που δεν αναζητούν εργασία οι μη ενεργοί (4.378.300 άτομα) είναι το ότι βρίσκονται σε σύνταξη (38,5%) ή εκπαιδεύονται (24,8%). Το 0,8% των μη ενεργών αναζητεί εργασία, αλλά δεν είναι άμεσα διαθέσιμο να την αναλάβει και το 1,4% δεν αναζητεί εργασία επειδή πιστεύει ότι δεν θα βρει ή δε γνωρίζει που να απευθυνθεί.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (66,6%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (22,2%). Σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2018, εμφανίζεται μείωση στην απασχόληση για τους βοηθούς στην οικογενειακή επιχείρηση και αύξηση στις υπόλοιπες κατηγορίες, ενώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος εμφανίζεται αύξηση στην απασχόληση για τους αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό και στους μισθωτούς και μείωση στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Μερική απασχόληση:
Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 9,4%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 8,3%. Η μερική απασχόληση εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειωμένη σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η προσωρινή απασχόληση έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και έχει μειωθεί σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (23,5%) και οι επαγγελματίες (19,2%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων (44,1%) δηλώνει ότι εργάστηκε 40- 47 ώρες την εβδομάδα αναφοράς, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (27,6%) δηλώνει ότι εργάστηκε 48 ή περισσότερες ώρες. Η πλειονότητα των απασχολουμένων (82,8%) δηλώνει ότι εργάστηκε τις συνήθεις ώρες, ενώ το 11% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να εργάζεται περισσότερες ώρες. Το 2,5% δηλώνει ότι έχει και δεύτερη εργασία, ενώ το 2,2% αναζητεί εργασία αν και εργάζεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου την Παρασκευή 16 Νοέμβρη και ώρα 6:30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα «Συνταγματική αναθεώρηση: Η ενίσχυση της Δημοκρατίας».


Ομιλήτριες θα είναι η Ιφιγένεια Καμτσίδου (καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Α.Π.Θ. – Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης) και η Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου (καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,πρώην Υπουργός Παιδείας).

Σε πορεία ολοκλήρωσης περνάει το έργο της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Πάτρας μέχρι την Κάτω Αχαγιά. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τον ΟΣΕ στο ypodomes.com το βασικό έργο της επέκτασης έχει πρακτικά ολοκληρωθεί.


Πρόκειται για την εργολαβία που έγιναν παρεμβάσεις στη γραμμή και τους σταθμούς και παρότι το έργο ταλαιπωρήθηκε από καθυστερήσεις τελικά φτάνει στο σημείο ολοκλήρωσης. Να θυμίσουμε ότι το έργο ξεκίνησε σις 30 Αυγούστου 2016 με αρχικό ορίζοντα τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017.

Τώρα το μέλημα είναι να μπορέσει να ολοκληρωθεί η εργολαβία των 32 ΑΣΙΔ (των αφύλακτων διαβάσεων δηλαδή). Είναι η δεύτερη εργολαβία που αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία αυτόματων μηχανημάτων που θα κατεβάζουν μπάρες κατά την έλευση του τρένου και θα επιτρέπουν την ασφαλή κίνηση του τραίνου και των επιβατών.

Όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη η ολοκλήρωση της εργολαβίας αναμένεται εντός 12μήνου και στόχος είναι μέχρι το τέλος του επόμενου καλοκαιριού το έργο να έχει πλήρως ολοκληρωθεί.

Αυτό θα σημάνει αυτόματα και την επέκταση των δρομολογίων του Προαστιακού Πάτρας που σήμερα τερματίζουν στον Άγιο Ανδρέα να φτάσει μέχρι την Κάτω Αχαγιά με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να παίρνει τη σκυτάλη για την ένταξη του νέου τμήματος στα καθημερινά της δρομολόγια. Οι νέοι σταθμοί που θα λειτουργήσουν με την ολοκλήρωση των έργων είναι: Ανθείας, Άγιος Γεώργιος, Παραλία Πατρών 25ης Μαρτίου, Τσαούση-Μιντιλόγλι, Βραχνεϊκα, Τσουκαλεϊκα, Αλισσός, Κάτω Αχαγιά.

Στο τμήμα μέχρι την Κάτω Αχαγιά υπάρχουν 32 ισόπεδες διαβάσεις. Σε αυτό (για άγνωστο λόγο) ο ΟΣΕ επέλεξε να διεξάγει ξεχωριστό διαγωνισμό. Πρόκειται για το έργο προμήθειας και εγκατάστασης τριάντα (30) νέων αυτομάτων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων (ΑΣΙΔ) και αποκατάσταση λειτουργιάς δύο (2) υφιστάμενων με κόστος 4,1εκατ.ευρώ.

Πέραν των παραπάνω η εργολαβία περιλαμβάνει έργα στις στάσεις με την κατασκευή και διαμόρφωση αποβαθρών με κεκλιμένες ράμπες για ΑμεΑ, φωτισμός στεγάστρων κ.α. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

Νίκος Καραγιάννης

H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διοργανώνει και φέτος στην Πάτρα εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου των 45 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.


Οι εκδηλώσεις για τη 17η Νοέμβρη θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 και το πρόγραμμα έχει ως εξής :

ΩΡΑ 11.00 πμ: Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων (Ηρώων Πολυτεχνείου & Δημοκρατίας, Τερψιθέα), από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου Νικόλαο Παπαθεοδώρου, τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη και εκπροσώπους τοπικών φορέων.

ΩΡΑ 11.30 πμ: Κατάθεση στεφάνων στην παλαιά Ασφάλεια (οδός Κανακάρη).

ΩΡΑ 13.00: Στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα γίνουν ομιλίες με την φροντίδα των Διευθυντών.

Στα σχολεία θα γίνουν επίκαιρες ομιλίες και εκδηλώσεις σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας τους.

 

Συνελήφθη χθες το μεσημέρι, στο Μεσολόγγι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, ένας 51χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε ναρκωτικό δισκίο.


Συνελήφθη χθες το απόγευμα, στο Μεσολόγγι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, ένας 45χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε ένα ναρκωτικό δισκίο.

Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, οι αστυνομικοί βρήκαν επίσης και κατέσχεσαν ένα μαχαίρι, συνολικού μήκους (54) εκατοστών, ενώ από τον έλεγχο των εγγράφων του προέκυψε ότι στερούταν δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.

Συνελήφθη χθες το απόγευμα, στο Μεσολόγγι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, ένας 56χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν ένα ναρκωτικό δισκίο και δυο μαχαίρια (σουγιάδες).

 

 

Από το γραφείο του Προέδρου του Πνευματικού, Κοινωνικού και Αθλητικού Κέντρου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Αναστάσιου Σκαρμούτσου, γίνεται γνωστό ότι την Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2018 και ώρα 11.00 π.μ. διοργανώνεται προσκύνημα στον Κήπο των Ηρώων για τα 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.


Θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων από τα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Τ.Ε.Ι., τις οργανώσεις και Φορείς και Αρχές της πόλης. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με σιγή ενός λεπτού.

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, για τη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου της πρώην επαρχίας Τριχωνίδας, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, με την υπογραφή της Σύμβασης χθες Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018, από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και ξεκινούν άμεσα οι εργασίες.Το έργο αφορά στην συντήρηση των επαρχιακών οδών της πρώην επαρχίας Τριχωνίδας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και οι εργασίες που προβλέπεται να εκτελεσθούν είναι αποκατάσταση φθορών στον ασφαλτοτάπητα με την επούλωση λάκκων, κατασκευή ταπητηδίων, ανακατασκευή των καθιζήσεων, επενδυμένη τάφρο, αποστράγγιση, κατασκευή τεχνικών. Επίσης προβλέπονται εργασίες συμπλήρωσης οριζόντιας και κάθετης σήμανσης.

Οι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με προτεραιότητες από την τροχαία και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.


«Η υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης αποτελεί μόνο την αρχή στις παρεμβάσεις μας στα συγκεκριμένα σημεία. Συνεχίζουμε και με νέο έργο.», επεσήμανε ο Απόστολος Κατσιφάρας. Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά ανέφερε ότι «Ξεκινάμε άμεσα τις εργασίες. Το οδικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας είναι το μεγαλύτερο επαρχιακό δίκτυο νομού. Ωστόσο, εμείς, με νέα έργα, συνεχίζουμε σε κάθε γωνιά της περιφερειακής μας ενότητας.»

Γράφει ο Γιάννης Γιαννακόπουλος.

Η γέφυρα της Αβώρανης, επί του χειμάρρου-ποταμού Ερημίτσα, κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με την επίβλεψη Ιταλών μηχανικών και Ηπειρωτών κτιστάδων.


Εχει πέντε τόξα και για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκε πέτρα από τα νταμάρια της Αγίας Παρασκευής Αγρινίου. Θεωρείται από τα σημαντικότερα πετρόκτιστα μνημεία της περιοχής και είναι καταγραμμένη ως αξιοθέατο σε καρτ ποστάλ των αρχών της δεκαετίας του 1930.
Αρχικά το πλάτος της ήταν μικρότερο κατά 3 μέτρα του σημερινού και στις πλευρές της υπήρχαν για προστασία σιδερένια κιγκλιδώματα. Έγινε όμως διαπλάτυνσή της με τσιμέντο στα τέλη της δεκαετίας του 1959 η στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και πήρε την σημερινή της μορφή.
Από μικρό παιδί εντύπωση που έκαναν οι «κατεβασιές», έτσι λέγαμε της μεγάλες υδρορροές, μετά από έντονες βροχοπτώσεις που η στάθμη του νερού πολλές φορές κάλυπτε τα στηρίγματα των τόξων της γέφυρας.


Σημασία έχει το γεγονός ότι από την Ερημίτσα γίνονταν πάντα αμμοληψίες αρχικά με κάρα και στη συνέχεια με φορτηγά αυτοκίνητα.

gefira ermitsas avoranis 4

Το αποτέλεσμα των αμμοληψιών αυτών και σε συνδυασμό με τις κατά καιρούς εκβαθύνσεις ήταν να κατέλθει η στάθμη της κοίτης του χειμάρρου σε σημείο που να αποκαλυφθούν τα πέλματα των βάσεων στήριξης της γέφυρας και μάλιστα σε κάποια από αυτά μετά από την περυσινή μεγάλη «κατεβασιά» του Δεκεμβρίου να έχουν προκληθεί ζημιές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για την προστασία την γέφυρας, που αποτελεί μνημείο και αξιοθέατο της περιοχής, ώστε να αποφευχθεί μερική η γενικότερη κατάρρευσή της.
Για την ιστορία να επισημάνω επίσης ότι η πτώση της κοίτης της Ερημίτσας συνετέλεσε στο να διακοπεί η παροχή νερού στον υδραύλακα που κινούσε τους νερόμυλους Νάστα, Κίτσου και Χονδρού καθώς και σε αυτόν μου μετέφερε νερό μέχρι το Αγρίνιο που λειτουργούσαν παλαιότερα βυρσοδεψία και νερόμυλος.
Με την ευκαιρία και επειδή η συγκεκριμένη γέφυρα εξυπηρετεί πολύ μεγάλη κίνηση αυτοκινήτων, με την εκ περιτροπής διέλευση αυτών λόγω του περιορισμένου πλάτους της.
Επί πλέον όταν κατασκευάστηκε προφανώς οι προδιαγραφές ήταν για κάρα η εν πάσει περιπτώσει για οχήματα περιορισμένου βάρους. Σήμερα όμως κρίνεται αναγκαία η κατασκευή μίας άλλης γέφυρας με σύγχρονες προδιαγραφές και ταυτόχρονη ευθυγράμμιση του δρόμου τόσο στην περιοχή του οικισμού του Τροχού όσο και της Αβώρανης.
Εν έτει 2018 είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην εν λόγω περιοχή με την δυσκολία στη διέλευση και τα πολλά τροχαία ατυχήματα.
Πρώτα από όλα όμως υπερέχει η προστασία της υπάρχουσας πετρόχτιστης γέφυρας που αποτελεί κατασκευαστικό μνημείο και αξιοθέατο της περιοχής όπως προανέφερα.

Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα στο Καινούργιο Αγρινίου. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 12:40 στο ρέμα Χαραυγής και στο σημείο έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της Πυροσβεστικής.


Οι φλόγες έκαψαν συνολικά 5,5 στρέμματα από βάτα, καλάμια και σκουπίδια, χωρίς, ευτυχώς, να κινδυνέψουν περιουσίες και άνθρωποι, αν και σε κοντινή απόσταση βρίσκονται λιοστάσια.

Ειδικότερα για την κατάσβεση ενήργησαν 6 πυροσβέστες της Π.Υ. Αγρινίου και ένας Εθελοντής από τον Εθελοντικό Σταθμό Παραβόλας. Συνολικά στο σημείο βρέθηκαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου και ένα του Εθελοντικού Σταθμού Παραβόλας.

Τελικά, οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά στις 5:35 το πρωί.

 

Νέα μορφή, ονομασία και διοικητικό συμβούλιο θα έχει το Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, όπως ενημερώσε τους πολίτες, με ανακοίνωση του.

Αναλυτικά η επιστολή:

Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι, η επωνυμία του σωματείου μας μετά την εφαρμογή του νέου καταστατικού έχει αλλάξει και είναι πλέον «Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου».

Επίσης θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι πραγματοποιήθηκε αλλαγή στη σύνθεση του διοικητικού μας συμβουλίου, κατά την συνεδρίαση της 7ης -9ου -2018, εναρμονιζόμενο με τις διατάξεις του νέου καταστατικού. Μετά από ψηφοφορία προέκυψε ομόφωνα η εξής, διάρθρωση για το τελευταίο έτος θητείας του:

  1. Πρόεδρος, Μπαρμπετάκης Βασίλειος
  2. Αντιπρόεδρος Κουφός Νικόλαος (επί θεμάτων υπηρεσιών ποιότητας ζωής)
  3. Αντιπρόεδρος, Κιρκινέζος Χαράλαμπος (επί θεμάτων διοικητικών, οικονομικών υπηρεσιών)
  4. Γενικός Γραμματέας, Ντούμας Αθανάσιος
  5. Ταμίας, Μαντζουράτος Κωνσταντίνος
  6. Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Βασιλείου Νεκτάριος
  7. Αναπληρωτής Ταμίας , Μανιάτης Δημήτριος

Στον κρίσιμο ρόλο του προσκυνηματικού τουρισμού, ως πυλώνα τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος αλλά και ως στοιχείο επαφής των επισκεπτών με την θρησκευτική και πολιτισμική μας κληρονομιά, αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας κατά τον χαιρετισμό του στο Γ' Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικού Τουρισμού που φιλοξενήθηκε στον Πύργο.

Προοπτικές για ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών δίνει η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας.

Από το 2006, οπότε και εγκαταλείφθηκε η παραδοσιακή καλλιέργεια του καπνού Bιρτζίνια, που αποτελούσε τη μοναδική πηγή εσόδων των παραγωγών, νέα εποχή φαίνεται να ξεκινά με ευοίωνα μηνύματα.


Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φυτειών, ο οποίος αριθμεί 86 άτομα, αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης (ποικιλία finola) και ήδη έχουν συλλέξει με ειδικό μηχάνημα τον σπόρο που παρήγαγαν, τον καθάρισαν και την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουν στην έκθλιψη του λαδιού. Τα προβλήματα που συνάντησαν ήταν αρκετά, όπως η έλλειψη νερού στο αρχικό στάδιο της καλλιέργειας, τα διάφορα «άγνωστα» για αυτούς ζιζάνια, όμως παρ’ όλα αυτά κανείς δεν υποχώρησε.

Σημαντικό εμπόδιο αποτελεί, επίσης, η γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τη μετατροπή της αποθήκης του συνεταιρισμού σε τυποποιητήριο με ιδία μέσα και ενώ όλα είναι έτοιμα περιμένουν την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών.

Η καλλιεργούμενη έκταση δεν ξεπερνά τα τρία στρέμματα, καθώς αποτελεί ουσιαστικά ένα πείραμα και εφόσον οι αναλύσεις από τα δείγματα δείξουν πως τα Ω3 και Ω6 που περιέχει το έλαιο κάνναβης βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα, τότε την επόμενη περίοδο θα αυξήσουν τα στρέμματα.

Μεγάλο ενδιαφέρον

Εξάλλου, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυτειών, Σπύρος Ελευθερίου, ήδη το ενδιαφέρον από εταιρείες κυρίως του εξωτερικού είναι μεγάλο. «Από την πρώτη διερευνητική μας προσπάθεια έχουμε μαζέψει περίπου δέκα τόνους σπόρου και σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα μας δώσει μια παραγωγή των 3-4 τόνων. Το λάδι θα το διαθέσουμε εμείς οι ίδιοι στην αγορά σε μπουκαλάκια των 250 ml με το σήμα μας, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυτειών και την ονομασία «Αχελώος κάνναβη», μας λέει ο κ. Ελευθερίου και προσθέτει ότι «τα μέλη του συνεταιρισμού έχουμε άριστη συνεργασία μεταξύ μας και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Επίσης, είχαμε και τη σημαντική στήριξη και καθοδήγηση από τους γεωπόνους κ.κ. Γερονίκο και Ματρακά, οι οποίοι με τις γνώσεις τους βοήθησαν τους παραγωγούς σε κάθε τους βήμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας η περίπτωση των Φυτειών είναι μοναδική σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης και καλύπτει το κενό που άφησε ο καπνός. «Ελπίζω τα αποτελέσματα να είναι τα προσδοκώμενα, ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε τα επόμενα χρόνια την απόδοση της καλλιέργειας, η οποία θεωρείται βατή και εύκολη, αλλά και το εισόδημα των παραγωγών».

Πλούτος

Η κάνναβη δεν βγάζει μόνο λάδι, αφού έχει σχεδόν 25.000 παράγωγα, με τον ανθό να χρησιμοποιείται για φαρμακευτική χρήση, τον καρπό για λάδι, αλεύρι, μπύρα κ.ά. και το στέλεχος που μπορεί να γίνει χαρτοπολτός, οικοδομικά υλικά και πολλά άλλα.

Πηγή: www.ypaithros.gr

Η επίσημη «παράδοση - παραλαβή» του έργου συντήρησης- επισκευής των προκατασκευασμένων εγκαταστάσεων του Λιμεναρχείου - Υπόκεντρο RTS (Regional Traffic Service) Αντιρρίου που ρυθμίζει τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα -κυκλοφορία του στενού Ρίου- Αντιρρίου έγινε σε σεμνή τελετή παρουσία του Κεντρικού Λιμενάρχη Πατρών κ. Δρόσου Ρεΐζη και του προέδρου & διευθύνοντος συμβούλου της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. κ. Παναγιώτη Παπανικόλα.

Με παραδοσιακούς χορούς ξεκίνησαν τα Λιμνοθαλασσιώτικα 2018, στο ανοιχτό θέατρο λιμανιού, συνεχίστηκαν με Εσπερινό και Θεία Λειτουργία στο ιστορικό νησάκι του Άη Σώστη και ολοκληρώθηκαν με γλέντι στο Ραδιομέγαρο.


Την Τετάρτη (5/9) άρχισαν οι εκδηλώσεις για τα Λιμνοθαλασσιώτικα 2018 με παραδοσιακούς χορούς στο ανοιχτό θέατρο λιμανιού στο Μεσολόγγι. Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου «Άγιος Ιωάννης» και ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» με χοροδιδάσκαλο τον κ. Άγγελο Σταμάτη και το Χορευτικό Τμήμα Κατοχής του Αθλητικού Συλλόγου «Αχελώος» με χοροδιδάσκαλο την κ. Λένα Καλοκλήρου, απέδωσαν υπέροχα αιγαιοπελαγίτικους χορούς και ενθουσίασαν τους πολλούς θεατές.

Παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Καρβέλης, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου μας κ. Τάσος Σκαρμούτσος, ο πρόεδρος του ΧΥΤΑ κ. Λάμπρος Σταθόπουλος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ κ. Γιώργος Κοντογιάννης.

Limnothalassa107

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου μας, κ. Κωνσταντίνου Κατσαρού ο οποίος ευχαρίστησε τους συνεργαζόμενους συλλόγους για την αποδοχή της πρόσκλησης και αναφέρθηκε στη συνέχεια των εκδηλώσεων ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους βοήθησαν για την διοργάνωσή τους.

Εκ μέρους της δημοτικής Αρχής χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Τάσος Σκαρμούτσος, ενώ στους χαιρετισμούς τους οι Πρόεδροι των Συλλόγων κ.κ. Πάνος Δασκαλάκης, Λεωνίδας Αρβανίτης και Γιώργος Ασπρογέρακας ευχαρίστησαν το σύλλογό μας για την πρόσκληση και ευχήθηκαν να πολλαπλασιαστούν τέτοιες εκδηλώσεις που προβάλλουν τον πολιτισμό μας.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα με Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας στις 6 το απόγευμα και με Θεία Λειτουργία αύριο στις 7 το πρωί στον Αη Σώστη ιερουργούντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιου.

Υποστηρικτές στα «Λιμνοθαλασσιώτικα 2018» είναι ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η Κοινωφελής Επιχείρηση, το Πνευματικό μας Κέντρο και το λιμενικό ταμείο.

Συνεχίστηκαν την επομένη Πέμπτη (6/9) αλλά και την Παρασκευή (7/9) οι εκδηλώσεις «Λιμνοθαλασσιώτικα 2018». Αρχικά, πραγματοποιήθηκε ο Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στον Αη Σώστη όπου συγκεντρώθηκαν στο ιστορικό νησάκι πολλοί Μεσολογγίτες αλλά και κάτοικοι άλλων περιοχών, πολλοί από τους οποίους συμμετείχαν για πρώτη φορά. Ακολούθησε τη Παρασκευή το πρωί η Θεία Λειτουργία.

Και τις δύο μέρες λειτούργησε ο π. Κωνσταντίνος Δημητρίου, εφημέριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα, που ωφέλησε πολύ με το κήρυγμα του τους δεκάδες πιστούς.

Οι κυρίες του συλλόγου είχαν ετοιμάσει παραδοσιακά γλυκίσματα (ριβανή και χαλβά) αλλά και άλλα κεράσματα που προσφέρθηκαν. Προσφέρθηκαν επίσης όπως παραδοσιακά γίνεται κάθε χρόνο, παστά ψάρια από τα ιβάρια της περιοχής και ούζο Τρικενέ.

Τα «Λιμνοθαλασσιώτικα 2018» ολοκληρώθηκαν το Σάββατο (8/9) με το καθιερωμένο γλέντι φίλων στο Ραδιομέγαρο, με εντυπωσιακή συμμετοχή και κέφι.

Όλη την εβδομάδα, συγκεντρώθηκαν με την υποστήριξη και του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» Διονύσιος Σολωμός σχολικά είδη, που θα διανεμηθούν με την πολύτιμη συνεργασία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου σε άπορους μαθητές.

Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας» έχει συνδέσει την διαδρομή του με τη Λιμνοθάλασσα και τα ιστορικά δρώμενα στον τόπο μας. Μέσω των δράσεων και εκδηλώσεών, θα συνεχίσει τις προσπάθειες ανάδειξης και προστασίας του πλούτου της λιμνοθάλασσας, σύμφωνα και με τους σκοπούς της ιδρύσεώς του.

 

Limnothalassa115

Ενδιαφέρον αγκυροβόλησης στα ήρεµα νερά της λιµνοθάλασσας έδειξε η εταιρεία που έχει στην κατοχή της την θαλαµηγό "Χριστίνα Ω", το θρυλικό σκάφος του Αριστοτέλη Ωνάση το οποίο έχει φιλοξενήσει πλήθος διασημοτήτων στα 50 και πλέον χρόνια ζωής της, όπως η Τζ. Κέννεντυ, η Μαρία Κάλλας, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ κα. 


Εντός των ηµερών αναµένεται ο διαγωνισµός για την τοποθέτηση της πλωτής εξέδρας στο λιµάνι του Μεσολογγίου, η οποία βέβαια θα παραµένει στη θέση της και τον χειµώνα. Η οικονοµική δυνατότητα του Δηµοτικού Λιµενικού Ταµείου είναι περιορισµένη γι’ αυτό και δεν θα αποµακρύνεται, αφού και οι καιρικές συνθήκες στην λιµνοθάλασσα είναι ευνοϊκές, σε αντίθεση µε άλλες πόλεις, όπως η Ναύπακτος που κατά τη χειµερινή περίοδο οι πλωτές εξέδρες θα αποθηκεύονται. Μάλιστα σύµφωνα µε την ενηµέρωση που είχε η πρόεδρος του Δ.Λ.Τ., Βένη Τσέλιου από το Λιµεναρχείο, έχει παρουσιάσει ενδιαφέρον για αγκυροβόληση στο λιµάνι του Μεσολογγίου µέχρι τον Μάρτιο, η θαλαµηγός «Χριστίνα Ω» η οποία πλέον ανήκει σε Σαουδάραβα Πρίγκιπα.

 

Την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος για το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αγρινίου αποκάλυψε προ ημερών το agrinionews.gr.
Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, το ενδιαφέρον προέρχεται από το Κατάρ που έχει παραλάβει πλήρη φάκελο για τις υποδομές του εν λόγω αεροδρομίου και εξετάζει την περίπτωση του σε συνδυασμό μάλιστα με τη ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγιαλίου.Το θέμα φέρεται να χειρίζεται προσωπικά ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος που βρίσκεται σήμερα στο Κατάρ όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του του Κατάρ Khaled bin Mohammad Al-Attiyah και έχει και άλλες επαφές.

Οι Άραβες τα τελευταία χρόνια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αξιοποίηση υποδομών της χώρας μας στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών. Υπό αυτό το πρίσμα εξέτασαν περιπτώσεις λιμανιών όπως του Πλατυγιαλίου που έχει βγει στο «σφυρί» από τις ιδιοκτήτριες τράπεζες και αεροδρομίων.

Για την περίπτωση του στρατιωτικού αεροδρομίου Αγρινίου υπήρξαν συγκεκριμένες συζητήσεις και, σύμφωνα με τις πληροφορίες του agrinionews.gr, ο υπουργός Άμυνας είχε σκοπό να τις συνεχίσει στη σημερινή του επίσκεψη στο Κατάρ. Επιδιώκει μάλιστα ο Πάνος Καμμένος να αναφερθεί στο θέμα σε επίσκεψη που προγραμματίζει στην Αιτωλοακαρνανία εντός του έτους.
Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που το Κατάρ εμπλέκεται σε επενδυτικά σενάρια στην Αιτωλοακαρνανία. Κανείς δεν ξεχνάει το φιάσκο της «πράσινης επένδυσης» που προωθούσε στο Πλατυγιάλι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου με την κυβέρνηση του Κατάρ που προέβλεπε τη δημιουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού ισχύος 1.100 MW, στον οποίο θα χρησιμοποιούνταν ως καύσιμο υγροποιημένο αέριο LPG. Τα πετροδόλαρα τότε όμως δεν εμφανίστηκαν ποτέ…
Βέβαια δεν ήταν η μοναδική επένδυση που εξαγγέλθηκε και δεν υλοποιήθηκε. Συνέβη πολλές φορές και είναι λογικό οι Αιτωλοακαρνάνες να είναι δύσπιστοι στις σχετικές πληροφορίες.

 

Μπαράζ συλλήψεων σημειώθηκε και χθες στην Αιτωλοακαρνανία. Τα ονόματα 21 ακόμη ατόμων προστέθηκαν στο αστυνομικό δελτίο που έχει ως εξής:


Χειροπέδες σε τέσσερις για χασίς στο Αγρίνιο

Συνελήφθησαν, χθες το βράδυ, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ του Τμήματος Άμεσης Δράσης Αγρινίου, τέσσερις ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 26, 19, 18 και 18 ετών, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που τους διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή τους και κατασχέθηκε κάνναβη, συνολικού βάρους 16,1 γραμμαρίων, ενώ στην κατοχή του 26χρονου βρέθηκε επίσης και κατασχέθηκε ένα μεταλλικό κατσαβίδι, συνολικού μήκους δέκα πέντε εκατοστών.

Οδηγούσε μεθυσμένος

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Αγρινίου, ένας 65χρονος ημεδαπός, διότι έπειτα από εμπλοκή του σε τροχαίο ατύχημα, διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε βρισκόμενος υπό την επήρεια μέθης.

Πιάστηκαν τρεις φυγόποινοι

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, ένας 49χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Κοζάνης αντίστοιχα, σύμφωνα με τις οποίες του είχε επιβληθεί συνολική ποινή φυλάκισης τριών ετών και δυο μηνών, για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμιση και για μη καταβολή οφειλών στο Δημόσιο.

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στο Αιτωλικό, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού, ένας 40χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους για ψευδή ανωμοτί κατάθεση.

Συνελήφθη, χθες το πρωί, στο Μεσολόγγι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, ένας 24χρονος αλλοδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Φλώρινας , σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών μηνών και χρηματική ποινή -1.500- ευρώ, για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

13 για παρεμπόριο στη Ναύπακτο

Συνελήφθησαν, χθες το πρωί, στη Ναύπακτο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας, δεκατρείς ημεδαποί άνδρες, ηλικίας από 22 έως 48 ετών, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που τους διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι διέθεταν προς πώληση από κοινού σε διερχόμενους πολίτες βιομηχανικά είδη (150 ζεύγη υαλοκαθαριστήρων), χωρίς να κατέχουν την απαιτούμενη άδεια από την αρμόδια αρχή.

Όλα είναι σχεδόν έτοιμα προκειμένου η πρώτη εργολαβία (Άκτιο-Βόνιτσα), τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Άκτιο– Αμβρακία να παραδοθεί στην κυκλοφορία. Η νέα οδική αρτηρία η οποία ξεκινά από την υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου και φτάνει μέχρι τη Βόνιτσα μήκους 15χλμ περίπου, είναι σχεδόν έτοιμη για να δοθεί στο κοινό.Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο (κυρίως στο σύνολο του) για όλη τη Δυτική Ελλάδα, αφού το συγκεκριμένο τμήμα (των 15χλμ) θα συνδέει το αεροδρόμιο του Ακτίου με την Πρέβεζα, τη Λευκάδα και κατ΄ επέκτασιν με την Ιόνια Οδό και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του τουρισμού και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.


Έτσι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του PrevezaBest, τα εγκαίνια της οδικής αρτηρίας των 15χλμ Άκτιο – Βόνιτσα, δίχως για την ώρα να έχουν οριστεί, εκτός απροόπτου θα γίνουν παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.


PrevezaBest.gr

Επανέρχονται ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης και ο πρώην αντιδημάρχος Παντελής Καρατσόλης και ανταπαντούν στον δήμαρχο Νίκο Καραπάνο, θέτοντας νέα ερωτήματα για την ανάθεση των 20.000 ευρώ με μονοπρόσωπη ΙΚΕ για να εκπονήσει έρευνα για τη φτώχεια στο Μεσολόγγι.

Με την Βουλευτή Επικρατείας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως, συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος.


Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, κυρίαρχο θέμα ήταν η εξέλιξη και διαμόρφωση του «χάρτη» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τόσο στην Αιτωλοακαρνανίας όσο και στο Μεσολόγγι ειδικότερα.

Ο Νίκος Καραπάνος απευθυνόμενος προς την κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε στο χρονικό λειτουργίας αλλά και κατάργησης του ισχυρού ΤΕΙ Μεσολογγίου και της αντικατάστασής του με το παράρτημα των Πατρών. Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κάθε εξαγγελία για αλλαγές και επανασχεδιασμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» θα πρέπει να συνοδεύεται από βιώσιμες λύσεις, ρεαλισμό και αυθεντικότητα προτάσεων. Θα πρέπει επίσης να διαθέτει ποιοτικά χαρακτηριστικά και ασφαλώς ξεκάθαρες θέσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα έχει καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα χωρίς να προάγει τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Νίκος Καραπάνος επαδιατύπωσε τις θέσεις του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αναφορικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ζητώντας την αποκατάσταση των αδικιών του παρελθόντος αλλά και την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης δεν προσφέρεται λόγω της ευαισθησίας του για πολιτικά «παιγνίδια» σε βάρος της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας.

Απαντώντας στον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η βουλευτής Επικρατείας επεσήμανε πως την ώρα που η ευρωπαϊκή αντίληψη κινείται στον άξονα της στήριξης και ενίσχυσης της τεχνολογικής εκπαίδευσης, στην Ελλάδα συνεχίζει να επικρατεί ένα ασαφές πλαίσιο που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση και βασίζεται ουσιαστικά σε εξαγγελίες. Η Νέα Δημοκρατία ,είπε, είναι αντίθετη στην επιχειρούμενη αναδιάταξη της ανώτατης εκπαίδευσης καθώς θεωρεί πως αυτή γίνεται χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, αξιολόγηση, μελέτες βιωσιμότητας και διασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων. «Οι ορθολογικές αποφάσεις και η πολιτική βούληση, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις» τόνισε η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Απάντηση επί της διαδικασίας χωρίς να αναφέρεται σε θέμα ουσίας, έδωσε ο δήμαρχος Νίκος Καραπάνος στις καταγγελίες του πρώην δημάρχου Παναγιώτη Κατσούλη και του πρώην αντιδημάρχου Παντελή Καρατσόλη για την ανάθεση έρευνας σε νέοϊδρυμένη ΙΚΕ.

Τι λένε Ευθύμιος Λέκκας, Άκης Τσελέντης, Κώστας Παπαζάχος, Γεράσιμος Χουλιάρας και Μανώλης Σκορδίλης -Τσουνάμι 20 εκ. σε Κατάκολο, Κυπαρισία και ακτές της Ιταλίας


Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Ζάκυνθο.

«Είχαμε ένα με ένα μεγάλο γεγονός, από τα μεγαλύτερα που είχαμε στον Ελλαδικό χώρο τα τελευταία χρόνια. Έγινε αισθητός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρα τα Βαλκάνια», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας σημείωσε ότι «οι επιπτώσεις είναι πάρα πολύ μικρές, γιατί έχουμε να κάνουμε με έναν οικιστικό ιστό θωρακισμένο».

«Αν υπάρξει μετασεισμός θα είναι ο μεγαλύτερος 5,6. Τον θέλουμε αυτόν το σεισμό καθώς έτσι θα κλείσει η σεισμική διέγερση», ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως είπε «φαίνεται να έχουμε μια μεγάλη μετασεισμική δραστηριότητα που απομακρύνει το ενδεχόμενο να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό».
Από τον σεισμό, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, «υπήρξε ένα τσουνάμι των 15-20 πόντων σε Κατάκολο, Κυπαρισία και ακτές της Ιταλίας».

Την εκτίμηση ότι κατά πάσα πιθανότατα ο σεισμός στη Ζάκυνθο ήταν ο κύριος, έκανε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 και στον Μάκη Πολλάτο, στην εκπομπή «Πρωινή Φρουρά», «πρέπει να γίνει σεισμός κοντά στα 5,8 – 5,9 Ρίχτερ. Ο σεισμός καλό θα ήταν να γίνει τις επόμενες μέρες, ιδανικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί και να εκδηλωθεί μέσα στον επόμενο μήνα».

Ο Άκης Τσελέντης, θέλησε να τονίσει και να συμβουλεύσει τους πολίτες για το πώς είναι φρόνιμο να ενεργήσουν από τούδε και στο εξής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα αντικείμενα που τοποθετούν στο εσωτερικό του σπιτιού, έτσι ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί, εφόσον μέχρι στιγμής τα σπίτια έχουν περάσει το «τεστ».

Δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η «Μελέτη Ανάπλασης της Παραλίμνιας Ζώνης και Σχεδιασμός Παραλίμνιας Διαδρομής Λίμνης Τριχωνίδας» συνολικού προϋπολογισμού 300.000,00 ευρώ. Παράλληλα, ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη η διαδικασία με την υποβολή προσφορών και το επόμενο διάστημα θα αναδειχθεί ο ανάδοχος.

Οι κυβερνητικές ελπίδες για τόνωση της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξη θέσεων εργασίας με προσέλκυση επενδύσεων για την καλλιέργεια βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης αφορούν άμεσα την Αιτωλοακαρνανία.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες του agrinionews.gr, ξένα εταιρικά σχήματα «ψάχνονται» να επενδύσουν στον Νομό ωστόσο σε δύο περιπτώσεις το ενδιαφέρον είναι απτό και συγκεκριμένο.

Δύο εταιρείες , η μία ρωσικών συμφερόντων και η έτερη γερμανικών, έχουν προβεί σε επαφές με σκοπό να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν μεγάλες εκτάσεις ,300 στρεμμάτων περίπου, προκειμένου να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές για καλλιέργεια και στη συνέχεια για μεταποίηση και εξαγωγή του προϊόντος.

Η μία έκταση είναι στην ευρύτερη περιοχή του Αιτωλικού και η άλλη στον δήμο Αγρινίου. Οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν έλθει μάλιστα και σε διερευνητικές επαφές με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης ενώ προηγήθηκαν οι συναντήσεις με αρμοδίους του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «φυτικό Ελντοράντο» για τη χώρα που σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να φέρει επενδύσεις άνω του ενός δις.ευρώ. Ξεκίνησε δυναμικά και με προοπτικές στην Αιτωλοακαρνανία όπου καλλιεργούν μεμονωμένοι αγρότες και ο Aγροτικός Συνεταιρισμός Φυτειών που παρήγαγε ήδη λάδι κάνναβης.

Η βιομηχανική ή κλωστική κάνναβη χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για πολλούς σκοπούς λό όπως η παραγωγή ανθεκτικών υφασμάτων, σκοινιών, χαρτιού και χαρτοποπολτού, η παραγωγή τροφίμων με υψηλή θρεπτική αξία, αλλά και οικοδομικών και μονωτικών υλικών, βιοπλαστικών και βιοκαυσίμων (η μηχανή diesel σχεδιάστηκε αρχικά ώστε να λειτουργεί καίγοντας κανναβέλαιο).

Οι σπόροι και το λάδι από κλωστική κάνναβη έχουν πολύ υψηλή θρεπτική αξία, περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, Ω3 λιπαρά οξέα, αμινοξέα, μέταλλα και βιταμίνες. Η κλωστική- βιομηχανική κάνναβη έχει επίσης π ευεργετικές ιδιότητες για την απορρύπανση νερών και εδαφών, την αποκατάσταση οικοσυστημάτων, αγροτικών και βεβαρημένων από χημικά και πυρηνικά περιοχών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό παρασιτοκτόνο και είναι ευεργετική στον εμπλουτισμό των καλλιεργήσιμων εδαφών μέσω τις αμειψισποράς (της εναλλαγής καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι ώστε αυτό «να ξεκουραστεί» ).

Η κάνναβη μπορεί επίσης να αντικαταστήσει τον χαρτοπολτό από ξυλεία (πχ για τη παραγωγή χαρτονομισμάτων και χαρτιού), αφού είναι πιο ανθεκτική και πιο αποδοτική ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης, σώζοντας με αυτό τον τρόπο πολύτιμα δάση και πόρους. Το χαρτί από κλωστική κάνναβη μπορεί να ανακυκλωθεί μέχρι 7 φορές ενώ το κανονικό μόνο τρεις.

Στην Ευρώπη καλλιεργούνται περισσότερα 150.000 στρέμματα ενώ η Κίνα να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κάνναβης στον πλανήτη και καλύπτει σχεδόν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 30 χώρες (πληροφορίες kannabio.wordpress.com).

Η Ελλάδα τον προηγούμενο αιώνα παρήγαγε, επεξεργαζόταν και εξήγαγε πολλούς τόνους κλωστική κάνναβη το χρόνο. Το 2013 νομιμοποιήθηκε εκ νέου η καλλιέργεια κλωστική κάνναβη ςστην Ελλάδα και το 2016 υπογράφηκε η ΚΥΑ που ρύθμισε την καλλιέργεια και μεταποίησή της .

Στις 04/9/2018 συνεδρίασε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) στην Αθήνα στο Υπουργείο Πολιτισμού με θέμα, μεταξύ άλλων, - Έγκριση ή μη της μελέτης του έργου «Διαμόρφωση πεζογέφυρας- διαδρόμου και αποκατάσταση πρόσβασης στις υπάρχουσες κλίμακες καθόδου στην παραλία του Γρίμποβου στη Ναύπακτο, Δήμου Ναυπακτίας, Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (κατόπιν αυτοψίας).

Κατά τη συζήτηση παραστάθηκε και τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος, καθώς ο Πρόεδρος του ΔΛΤΝ Αντώνιος Φράγκος δεν μπορούσε να παρασταθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Μετά την σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, η οποία εδόθη τον Ιούλιο το ΚΑΣ ενέκρινε την μελέτη με κάποιες διορθώσεις σύμφωνα με την αυτοψία που είχε διενεργηθεί.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος: «Ένα έργο το οποίο αποτελεί τον ευσεβή πόθο των Ναυπακτίων τις τελευταίες δεκαετίες, ευρισκόμενο στο σχεδιασμό πολλών δημοτικών αρχών πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του…»

Πηγή: ilovenafpaktos.gr

Αναστάτωση και ανησυχία επικράτησε πριν λίγα λεπτά, περί τις 15.20 το μεσημέρι, στην οδό Ευαγγελιστρίας στο κέντρο του Αγρινίου όταν έγινε αντιληπτή η πτώση από μπαλκόνι δύο ανήλικων αγοριών.


Πρόκειται για αδέρφια, που έπεσαν στο κενό από το μπαλκόνι διαμερίσματος 1ου ορόφου πολυκατοικίας , πλησίον του 1ου Δημοτικού Σχολείου του οποίου τα παιδιά είναι μαθητές.

Στο σημείο του συμβάντος έσπευσε ασθενοφόρο ωστόσο τα παιδιά είχαν ήδη μεταφερθεί εσπευσμένα με ιδιωτικό αγροτικό όχημα στο Νοσοκομείο Αγρινίου .

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες η κατάσταση του ενός δεν έδειχνε ανησυχητική ενώ το άλλο αγόρι φέρεται να χτύπησε στο κεφάλι. Ευχή όλων είναι τα παιδιά να μην διατρέχουν κίνδυνο.

Στο σημείο του συμβάντος και στο Νοσοκομείο Αγρινίου έσπευσαν αστυνομικοί για να ενεργήσουν την έρευνα για το συμβάν.

Ο σχεδιασμός τουριστικής προβολής για τα επόμενα τρία χρόνια παρουσιάστηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Αποτελεί τη σύνθεση των απόψεων των φορέων τουρισμού της Περιφέρειας, μετά τη σχετική διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε και στις τρεις περιφερειακές ενότητες, ξεκινώντας από την Ηλεία.

Ενδιαφέροντα πράγματα συζητούσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με τα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο περιθώριο της συνεδρίασης στη Θεσσαλονίκη του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος.Ωστόσο σε «πηγαδάκι» με στελέχη από την Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με πληροφορίες του agrinionews.gr, επιφύλαξε μια σοβαρή είδηση. Πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αγρινίου. Δεν αποκάλυψε κάτι περισσότερο ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως είναι σε εξέλιξη συζητήσεις επί του θέματος.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες πάντως ο Υπουργός Άμυνας αναμένεται στην Αιτωλοακαρνανία στα τέλη Νοεμβρίου και τότε θα έχει συγκεκριμένα πράγματα να ανακοινώσει .
Θυμίζουμε πως το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Αγρινίου, στο οποίο εδρεύει υποβαθμισμένη πλέον αεροπορική μονάδα, διαθέτει σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις ενώ ο διάδρομος του έχει διαστάσεις περίπου ίδιες με αυτές των αεροδρομίων Αράξου και Ακτίου.
Οι υποδομές και ο διάδρομός του επιτρέπουν την εξυπηρέτηση μεγάλων αεροσκαφών και κάλλιστα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως εμπορευματικός κόμβος.

Απάντηση σε όσους «διαδίδουν τη φήμη», ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου λόγω του ότι είναι Διοικητής του Γ.Ν. Αιτωλ/νίας, έδωσε ο ο Πάνος Παπαδόπουλος.

Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα (European Night Without Accident)
διοργανώνεται κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Οκτωβρίου, έξω από
νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, με σκοπό την ενημέρωση των νέων ανθρώπων
για τη σχέση αλκοόλ και οδήγησης.


Με αυτή την αφορμή η Περιφέρεια

Δυτικής Ελλάδας, μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και σε
συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» θα
διενεργήσει στις 20/10/2018 (Σάββατο) τη δράση «Νύχτα χωρίς αλκοόλ»
στις πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Μεσολόγγι &
Αίγιο) στo πλαίσιo της προστασίας και προαγωγής της υγείας του γενικού
πληθυσμού της Περιφέρειας.

Η δράση:
Νεαροί εθελοντές, ηλικίας από 18 έως 29 ετών, ενθαρρύνουν τους
συνομηλίκους τους θαμώνες των κέντρων να επιλέξουν από την παρέα τους
ένα άτομο, το οποίο θα αναγορευθεί σε «οδηγό της παρέας» και αφού
αποδεχθεί αυτό τον τίτλο θα είναι υποχρεωμένος να μην καταναλώσει αλκοόλ
κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Αυτός φυσικά θα οδηγήσει με ασφάλεια πίσω
την παρέα του, επιστρέφοντας από τη νυχτερινή τους διασκέδαση.

Η ιδέα για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα ανήκει στο Βέλγιο,
όπου πρωτογιορτάστηκε το 1995.
Από το 2003 έλαβε πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, όταν υιοθετήθηκε από την
Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κύριος στόχος της δράσης αυτής είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού
για την Οδική Ασφάλεια, μέσω της ενημέρωσης, προάγοντας παράλληλα
πολύτιμα μηνύματα στους Οδηγούς, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, ότι
«το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί»

Παρά τη μείωση των τροχαίων συμβάντων που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία
χρόνια, το αλκοόλ εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις αιτίες πρόκλησης
θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, μετά τη νυχτερινή
διασκέδαση του Σαββατοκύριακου και ιδιαίτερα για τις νεαρές ηλικίες.
Η δραστηριότητα με «Πρόγραμμα Δρόμου» θα πραγματοποιηθεί το βράδυ
του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου 2018, ύστερα από εκπαίδευση εθελοντών
φοιτητών του Τ.Ε.Ι Δυτικής Ελλάδας στη Πάτρα στο Μεσολόγγι και στo
Αίγιο σε συνεργασία με το Τμήμα Περίθαλψης και Κοινωνικής Μέριμνας
του Τ.Ε.Ι που στοχεύει στην ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας,
αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση του κοινού και ενημερώνοντας τους
οδηγούς, με έμφαση στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε
μαζί, παρακινώντας τους να επιλέγουν πάντα τον οδηγό της παρέας.

Όσοι φοιτητές επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να επικοινωνήσουν με
τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας στο τηλέφωνο :2613620716 ή να αναζητήσουν
περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική δ/νση :This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Επικοινωνία: Τμήμα Περίθαλψης Τ.Ε.Ι Δυτικής Ελλάδας
τηλ. 2610369129(Πάτρα) e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
τηλ. 2631058421(Μεσολόγγι) e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Η εν λόγω δράση θα διεξαχθεί:
στην Πάτρα: στην οδό Ηφαίστου Πεζοδρόμος ώρα 23.00
στο Μεσολόγγι στην οδό Χαρίλαου Τρικούπη στο Πεζοδρόμο ώρα 23:00
Αίγιο

Επίσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησε την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, όπου είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα.

Με 970.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση για το ΞΕΝΙΑ και με μηδενικό κόστος για το Δήμο Ναυπακτίας. Στο 60,7% η καλύτερη προσφορά.


Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου ανοίχτηκαν οι προσφορές των 28 εργοληπτικών εταιρειών που συμμετείχαν στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό για το έργο «Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του ΞΕΝΙΑ Ναυπάκτου – παρεμβάσεις σε Δημοτικό κτίριο αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος».

Με έκπτωση 60,7 % θα εκτελεστεί τελικά το έργο, αφού αυτή είναι η καλύτερη προσφορά.

Αυτό σημαίνει ότι το έργο θα κοστίσει μόνο 970.000 αντί του αρχικού προϋπολογισμού των 2.466.000 ευρώ.

Παράλληλα αυτό σημαίνει ότι το έργο της αναβάθμισης του ΞΕΝΙΑ Ναυπάκτου, δεν θα κοστίσει ούτε ένα ευρώ στον δήμο Ναυπακτίας, αφού η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, έφθανε στα 2.000.000 ευρώ. Ο δήμος είχε ζητήσει δάνειο από το Τα.Πα. κ Δ. για τις 466.000 ευρώ, αλλά δεν θα χρειαστεί να εκταμιεύσει κανένα ποσό από αυτό.

Σε δύο μήνες από σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες και να ξεκινήσουν οι εργασίες στο πολύπαθο ΞΕΝΙΑ. Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών προβλέπει ότι αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Με απόφαση του δημάρχου Μεσολογγίου Νίκου Καραπάνου θα δοθούν 20.000 ευρώ από το ταμείο του δήμου για να εκπονηθεί «σχέδιο δράσης για τη συστηματική αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου».

Designed & Developed By 49studio.gr